odpowiedniej wielkości bardzo drobne sitko i zostawić do obcięknięcia serwatki na kilka godzin gotowy twarożek dobrze się przekłada z sitka na talerzyk nie ma lepszego twarożku kupnego od takiego domowego.......SMACZNEGO!!! można też przyśpieszyć ukwaszenie mleka dodając łyżkę śmietany kwaśnej
W Mojej Kuchni Lubięprzykrycia pod koniec gotowania wsypać kucharek, pieprz mielony, do smaku dodać magę kucharka makaron wałkowany 4-jajeczny gotować wg zaleceń z opakowania - makaron jest smaczny i prawie jak domowy podać gorący rosół z makaronem, kawałkiem mięska, marchewką, natką pietruszki......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsernik, 1 opakowanie cytrynowy kisiel "duża porcja" lub 2 zwykłe opakowania, 1 łyżka olej rzepakowy, 180 gram biszkopty, 2 opakowania galaretka: wiśniowa + leśne owoce, 300 ml słoik domowej dyni na słodko białka ubić na sztywną pianę, galaretki rozpuścić w dwóch naczyniach w 400ml gorącej wody i odstawić do prawie stężenia żółtka utrzeć z cukrami na kogel-mogel z 5 minut
W Mojej Kuchni Lubięprzykryć do wyrośnięcia na 40 minut w tym czasie obrać gruszki małe "szarki" ze skórki, podzielić na 2 połówki, usunąć gniazda nasienne, przygotować słoiczek z marmoladą /użyłam swojej domowej ze śliwek z jabłkami/ wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować nie za cienkie placki na każdym rozsmarować łyżką pasek marmolady i ułożyć gruszki, posypać cynamonem ostrożnie i ciasno
W Mojej Kuchni Lubiębiałej czekolady, 2 łyżki śmietany 18% i w kąpieli wodnej roztopić mieszając ciasto wystudzone wyjąć z formy i polać polewą, posypać kolorową posypką taką babkę lubimy np. z dżemem domowym z jabłek i śliwek...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNigelli ( choc chip muffin ) – jednak nieco przez nas zmodyfikowany – wychodzi z tego ok. 9 średnich muffinów. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu JAK ZROBIĆ DOMOWE PAPILOTKI/FOREMKI NA BABECZKI / MUFFINY? Poniższy blog zainspirował nas do zrobienia domowych foremek do babeczek, muffinek czy cupcake’ów – pomysł idealny. Tani, prosty i, co najważniejsze, DZIAŁA! Polecamy gorąco(...)DOMOWEJ ROBOTY FOREMKI NA MUFFINY . My zamiast papieru do pieczenia użyliśmy śniadaniowego, kładąc go śliską stroną do wewnątrz – też działa i jest taniej :). W skrócie: podwójna folia aluminiowa w kształcie kwadratu 14cm x 14 cm, na to pojedynczny arkusz papieru do pieczenia lub śniadaniowego + szklanka na środek i zaginamy to wszystko w ręce aby przybrało kształt szklanki. Wyciągamy szklankę
Nerds Kitchenczyta ten blog, wie że od pewnego czasu nie kupuję gotowych lodów. Nie dlatego, że szkoda mi wydać 2-3 zł za gałkę lodów, ale dlatego że ostatnio przygotowywanie domowych lodów dopracowałam do perfekcji. Moje lody nie wymagają maszynki do lodów, podczas mrożenia nie robią się w nich kryształki lodu, wszyscy wiedzą, że domowe lody są rewelacyjne. Śmiem twierdzić(...)lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym i bitej śmietany, wszystko wymieszane ręcznie na różowy puch. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z najlepszych firm lodziarskich. Jaka satysfakcja z ich zrobienia, ponieważ te samodzielnie zrobione
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarkówka dojrzewająca to mój kolejny pomysł na wędlinę domową. Dojrzewające wędliny zagościły na stałe w naszym domowym menu. Nadeszły czasy, że ludzie wracają do domowych wyrobów i poszukują najlepszych przepisów na takie wędliny domowe. Był już przepis na schab dojrzewający. Przepis na schab z pończochy Również karkówka była już na tapecie. To mój nowy przepis na karkówkę dojrzewającą. Można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDawno nie robiłam gofrów..mam już kilka sprawdzonych przepisów , ale staram się szukać nowych przepisów..no i w książce Kuchnia Polska znalazłam przepis na domowe gofry po polsku... 1 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 kostki margaryny lub masła 5 dag cukru cukier waniliowy 4 jajka 1/2 szkl.śmietany lub mleka skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy 1 łyżeczka
Moje domowe kucharzenieMój mąż lubi domowe wyroby..i tak oto specjalnie dla niego [ córki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1 golonka wieprzowa 2 porcje rosołowe 1 szyja indycza 2-3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, wegeta listek, ziele żelatyna na 2,5 litra Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka
Moje domowe kucharzenieOstatnio naszło mnie na pieczenie chleba...wiadomo..że taki domowy najlepszy, ale nie zawsze jest czas na jego przygotowanie...Ten chlebek jest prosty do zrobienia, a na dodatek i to najważniejsze smaczny...Przepis podpatrzyłam tutaj , a oryginał jest tutaj. 500 g mąki pszennej chlebowej 150 g zakwasu żytniego 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
Moje domowe kucharzenieFajna nazwa ciasta..a ciasto jest proste do zrobienia...i co najważniejsze pyszne..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam w Domowej Cukierence. ..Ja zamiast kremu karpatkowego zrobiłam sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki.. 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru
Moje domowe kucharzenieoczekiwania...Aby wyjąć mięso wystarczy szynkowar o dwrócić do góry dnem i polać przez chwilkę dno gorącą wodą ...a mięso samo wyskoczy.. Już niedługo będą kolejne przepisy na domowe wyroby z szynkowaru..muszę tylko uzupełnić zaopatrzenie w mięsko...takie swojskie ..a nie ze sklepu... Golonka jest dość tłusta...[jak widać na zdjęciu]..ale jeśli ktoś nie lubi takich tłustych
Moje domowe kucharzenieKolejny domowy wyrób z szynkowaru Duet ...co prawda dałam do środka kawałek kiełbasy [ takiej ze sklepu]...a efekt ..jak widać ...składników dokładnie nie podam..u mnie to zawsze jest na oko i wedle własnego smaku....ilość mięsa zależy też od pojemności szynkowaru.. mięso mielone 1 łyżeczka żelatyny [ niekoniecznie] przyprawa Szeherezada około 50 ml wody kawałek
Moje domowe kucharzenie