Zapiekanka ziemniaczana 219zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros ,sol i pieprz wymieszać z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Obrać i pokroić w cienkie plasterki(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso można zastąpić rybą, np. łososiem. Inspiracja: przepisy.pl Domowy dip czosnkowy każdy doprawi sobie tak, jak lubi
w mojej kuchni
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 253się zrobi takie pierogi, to grzechem by było... nie być dumnym. SKŁADNIKI NA FARSZ:- pieczarki: 0,5 kg- kapusta kiszona: 1 litr,- cebula: 0,75 do 1 kg,- przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj). Gdy kapusta jest miękka(...)tarce na grubych oczkach. Dusimy. Gdy pieczarki są już odparowane z wody, wrzucamy kapustę i wszystko przesmażamy, aby odparować jeszcze więcej wody. Doprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, vegetą (najlepiej domową). Pozostawiamy do przestygnięcia. Najlepiej dobrze schłodzić farsz w lodówce.SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),- mleko - szklanka,- woda - szklanka,- sól
Wypisz Wymaluj
Kiszone buraki i Zakwas buraczkowy (dieta Dr. Dąbrowskiej) 375I pomyśleć, że jeszcze niedawno nigdy bym nie pomyślała, że buraki można kisić :) A jednak można. I to ze świetnym efektem :) Przepis pochodzi z książki Dr
chwile dla mnie
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 327jest i nigdy nie było fast foodem – burger to szybkie jedzenie tylko wtedy, gdy wychodzimy z domu, płacimy i klika minut później mamy w dłoniach ciepłą bułę. W zaciszu domowej kuchni trzeba się trochę bardziej naskakać. Ja zawsze zaczynam od naszykowania dodatków – bułek, bekonu, sałaty, sera i sosu. Tym razem na zdjęciach bułki typu brioche (co mnie niezmiennie zaskakuje(...)każdym spodzie bułki rozsmarowuje łyżeczkę sosu, kładę po dwa liście sałaty rzymskiej i odsączony z tłuszczu, wysmażony na chrupko bekon. Teraz pora na burgery. Odmierzam sobie po kolei wszystkie przyprawy i płyny. Mięsa nie oczyszczam – nie ma tu już czego oczyszczać, a tłuszcz tylko dobrze zrobi na smak – niczego nie odcinam. Mięso mielę raz na średnim sitku mojej maszynki
Karo in the Kitchen
Warkocze z sezamem i makiem 192Ostatnio trochę zaniedbałam moją domową piekarnie i poza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba(...)pszennej - 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka ok 350 ml - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - 7 łyżek oleju rzepakowego - 3/4 szklanki sezamu - 1/3 szklanka maku Dodatki i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut aby zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej
Apetyczna babeczka
Smorodina - nalewka z czarnej porzeczki 424Dzisiaj mamy dla was smorodinę, czyli nalewkę z czarnej porzeczki. Pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie czarna porzeczka zwana była właśnie smorodiną. To nalewka o wyrazistym smaku
Marder&Marder Manufacture
chrupki z ciecierzycy 226Chyba wszyscy lubimy coś chrupać przed telewizorem. Paluszki, chipsy, chrupki i inne słone przekąski są może i smaczne (przyznaję się bez bicia, że lubię) ale niekoniecznie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kolacja we dwoje czyli burgery na ostro 381Na kolację polecam dzisiaj burgery na ostro czyli z dodatkiem papryczki chili. Wyszły najlepsze jakie do tej pory jadłam, musicie ich koniecznie spróbować. Polecam dodać mięso
Magiczne Życie Marty
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM 222może być mrożony),- ser sałatkowy w kostce (u nas akurat PATIOS bazylia i oregano)- czosnek (2-3 główki w zależności od tego co lubicie)- pstrąg łososiowy - filety,- garstka orzechów,- przyprawy wg uznania - u nas czarny pieprz i vegeta,- odrobina masła,/folia aluminiowa się przyda/WYKONANIE:1. Szpinak: wrzucamy go na rozgrzane masło i cały czas mieszając odparowujemy.Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę(...)najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i ryżem lub z makaronem ryżowym, choć sądzimy, że pstrąg i towarzystwem kaszy jaglanej nie pogardzi!/jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy, że będzie w czym wybierać) - koniecznie polub nas na facebooku by być na bieżąco
Wypisz Wymaluj
Schab z warkoczem pieczony w majeranku 226Kolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie(...)warkoczem 2-3 łyżki majeranku około 1 łyżeczki soli około 1 łyżeczki słodkiej papryki pieprzolej Wykonanie: Mięso płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy mieszamy w żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piekli schab, następnie obtaczamy nimi dokładnie mięso. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodnie miejsce
Kulinarne przygody Gatity
pyszny cukiniowy gulasz czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – kurczak 238Składniki: olej rzepakowy 1/2 szklanki, marchewka 1 pęczek, cebula 1 duża,pierś kurczaka podwójna 1 sztuka, kiełbasa podwawelska 1 długa sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 czubate
W Mojej Kuchni Lubię
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 433Mięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni. Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita
OstryKęs
Leczo warzywne 165Pyszne leczo, bardzo dobre danie na zimowe obiady i gorące kolacje. -- Skład: 1 kg papryki, 1 kg cukinii, 0,5 kg mini pieczarek, 3-4
chleba naszego
Sos tatarski, domowy - odchudzony 177Może się będę powtarzać, ale muszę, domowe hand made smakuje najlepiej!. I dlatego serdecznie Was namawiam do zrobienia tego sosu tatarskiego, trwa to nie więcej niż kwadrans, a smakuje doskonale. Moje wydanie jest w wersji odchudzonej kalorycznie, ale nie smakowo, tak więc polecam na Wielkanoc idealny dodatek do jaj, śledzi i wędlin. Składniki: - 2 lub 3 ogórki konserwowe ja użyłam(...)łyżki dobrego majonezu - 1 opakowanie jogurtu naturalnego 150-180 g - 1 łyżeczka ostrej musztardy, może być rosyjska z chili - 2 lub 3 łyżeczki tartego chrzanu - sól - pieprz - pęczek szczypiorku Przyprawy warto zamówić u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . 1. Ogórki i grzyby kroimy w kosteczkę lub paski, szczypiorek drobno siekamy. 2. Łączymy ze sobą w naczyniu pozostałe składniki, dodajemy grzyby, ogórki
Apetyczna babeczka
Wielkanocna biała kiełbasa 236świątecznym Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Najlepiej oczywiście jeżeli sami przygotujemy ją na tę okazję. W tym roku pierwszy raz zdecydowaliśmy z mężem, że zrobimy swoją domową wielkanocną białą kiełbasę. Za jej wyrób zabraliśmy się już z samego rana by starczyło nam czasu. Zdziwiliśmy się, że to takie proste i szybkie ... Kiełbaski(...)ząbki czosnku (jelita naturalne około 6-7 metrów) Przygotowanie: Łopatkę wieprzową jak i boczek kroimy w mniejsze paski, mielimy w maszynce do mięsa (użyłam średniego sitka), dodajemy przyprawy - sól ziołową, sól morską, pieprz, majeranek oraz rozmaryn. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy dolewając zimną wodę. Mięso ma uzyskać konsystencję zwartą nie luźną. Wyrabiamy około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ogórki małosolne na sucho i na mokro 251Sezon ogórkowy już trwa, u mnie zostaje otwarty z dniem dzisiejszym – oczywiście na ogórki małosolne. Przepis pierwszy, należy do Pani Lilii Buczel, w całości przytoczę go
mojewypiekiinietylko