Ciasto makowo-serowe to pyszny świąteczny deser, który sprawi, że domownicy i goście będą święta wspominać z nostalgią. Połączenie sera z makiem smakuje wspaniale i tworzy
Kuchcik gotujeHejka! Ci z was, którzy śledzą mnie od dłuższego czasu doskonale wiedzą, że mam słabość do ciasta marchewkowego, a w zasadzie omleta
fitolarun.blogspot.commojprzepisna.pl | Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem Dziś zapraszam na szybkie batoniki, które powstały z resztek ze śniadania, tj. owsianki. Batoniki robi się w jednej
moj przepis naogłosiłam, - Styropianowe:) Niektórzy nazywają go śmietanowcem, sernikiem bez sera, zamiast śmietany używa się jogurtu greckiego, a do masy czasem dodaje się wiórki kokosowe. Masa śmietanowa bardzo przypomina masę na sernik z tą różnicą, że zamiast twarogu używa się kwaśnej śmietany. Po upieczeniu smakuje również trochę sernikowo, ale jest delikatniejsza i całkiem biała (do masy nie dodaje się żółtek). Ciasto(...)smakuje. Zachęcam do spróbowania:) Składniki: ciasto: 400g mąki 250g masła 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka masa śmietanowa: 1000ml kwaśnej śmietany 18% (lub dobrego jogurtu greckiego) 3/4 szklanki cukru 4 białka (z dużych jaj) 1 op. dużego budyniu śmietankowego (lub 1 zwykły budyń + 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej) słoik wiśni w syropie (700ml) cukier
Obiad gotowynajwyższej jakości owoce i płatki róż. Pozostałe owoce dostarczane są przez sprawdzonych plantatorów. Polska Róża to zespół dynamicznych osób pracujących z pasją, jaka może zrodzić się w działaniu dla dobra człowieka. Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. I choć wydawałoby się, że przed nami jeszcze sporo czasu, to minie on szybciej niż myślimy. Dzięki uprzejmości przedstawicielki Polskiej Róży dostałam kilka(...)róży oraz płatki róży w cukrze. Już niedługo na blogu pokarzę Wam, że te znakomite produkty można stosować nie tylko jako nadzienie do pączków. Mazurki, babki wielkanocne, a nawet serniki smakują doskonale z różą. Dziś zapraszam Was na pierwszy (mniejszy) wypiek - Marmurkowe babeczki z konfiturą z płatków róży. Idealne na świąteczny stół. Od firmy otrzymałam również wspaniały, czysty
Słodkie okruszkilodówki rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku w temp. 160 st. C na jasno złoty kolor. składniki na masę serową: 7 żółtek 3/4 szklanki cukru 1000 g dobrego sera białego 1,5 szkl mleka 1/2 szkl oleju słonecznikowego 1 budyń waniliowy 3 białka wykonanie: Ser mielimy w thermomiksie lub dokładnie rozdrabniamy blenderem lub trzykrotnie mielimy w maszynce. Żółtka(...)soli na pianę, dodajemy stopniowo cukier. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy sok z cytryny. Masę kokosową wykładamy równomiernie na sernik, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 120 st. C ok. 1 godz. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia
Domowy Smak Jedzeniałyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jajko 120 g zimnego masła, posiekanego Składniki na masę serową: 2 dojrzałe mango 4 jajka 150 g cukru 1 kg twarogu z wiaderka dobrej jakości 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Zaczynamy od przygotowania spodu(...)miksujemy jedynie do połączenia składników. 4. Foremkę ze spodem wkładamy prosto z lodówki do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 12 minut, wylewamy masę serową i pieczemy kolejne 45-55 minut, aż sernik będzie sprężysty na środku. Studzimy przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez
My Culinary Artmusi być wiele, bo niewielka ilość osób, ale grunt by było smacznie i pozostawiło niesamowite wrażenie po sobie. Tort to inna bajka. A co podać oprócz torcika? Wiadomo sernik, faworki... Pyszności słodkości, ale wiem, że są tacy, którzy chcieliby trochę na wytrawnie. Szybka sałatka Z TEGO PRZEPISU , to kwestia kilku chwil i parę godzin w lodówce celem przegryzienia(...)JADŁO Pyszne, bez niespodzianek w środku, bez ściemy, bez chemii...bez owijania w bawełnę i ukrywania składników pod dziwnymi nazwami.Da się? Da się jak widać! Produkt naturalny może być dobry, a nawet musi być dobry! Moja decha składała się z sera, oraz kiełbas- wołowej hetmana z orzechem włoskim oraz kiełbasy królewskiej wędzonej suszonej. Mają bardzo ciekawy smak, który zauważyli goście
Z Kuchni Do KuchniSernik na zimno z dodatkiem trzech rodzajów czekolady. Kremowy, puszysty, rozpływający się w ustach. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28cm, blachę 24x24cm)1/2 masła1 szkl cukru pudru1 kg twarogu sernikowego (u mnie President)9 łyżeczek żelatyny3/4 szkl zimnej wody600 ml śmietanki 30%100g czekolady gorzkiej (ja akurat nie miałam więc dałam mleczną+4 łyżki kakao)100g czekolady mlecznej100g czekolady białej(...)Uwaga: czekolady muszą być dobrej jakości bo niektóre najtańsze czekolady mają tak jakby kwaskowaty posmak, który może popsuć smak - wiem, bo sama raz popełniłam ten błąd:)Ponadto:biszkoptyewentualnie kakao słodkie do dekoracji (u mnie Puchatek) 1. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje. Następnie podgrzewać ją aż do całkowitego rozpuszczenia.2. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać twaróg
Kto ugości moich gości?zawsze smakują świetnie. Do sernika japońskiego warto użyć jajek w temperaturze pokojowej – jeśli są z lodówki, należy koniecznie przelać je gorącą wodą. Sernik japoński – najdelikatniejszy z serników: 6 jajek (żółtka i białka osobno) 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony 50 g masła (1/4 kostki) 125 ml mleka (pół szklanki) 125 g cukru pudru (1 szklanka) skórka(...)przesiewamy przez sito – dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną masę, a gdy będą już białe, stopniowo dodajemy cukier puder. Miksujemy do uzyskania sztywnej masy – dobre ubicie białek jest tu kluczowe. Białka dodajemy od razu w 3-4 turach do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy rózgą lub szpatułką. Formę o średnicy 20-22 cm wykładamy
Poezja smakusłodko-słony sernik i postanowiłam go przetestować w mojej kuchni. Troszkę zmieniłam proporcje - 3/4 puszki słodzonego mleka to dla mnie zbyt dużo - i dodałam żelatynę. Bez niej sernik były bardzo rzadki i nie nadawałby się do krojenia. Muszę przyznać, że efekt końcowy baaardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Serdecznie was namawiam do jego przygotowania. Parę słów o borówce amerykańskiej(...)stanie dzikim rośnie na terenach wilgotnych. W Polsce jest rośliną uprawną ( jestem szczęśliwą posiadaczka takich trzech krzaków moim ogródku). Borówka amerykańska jest rośliną długowieczną, ponieważ jej plantacje, przy dobrym zarządzaniu mogą być eksploatowane nawet przez 20 lat. Borówka to owoc, którego właściwości lecznicze zaczęto doceniać dopiero w XX wieku, bo wtedy właśnie zaczęto uprawę tych owoców. Borówki amerykańskie należą
Kulinarne przygody GatityMarchewka jest moim ulubionym warzywem od samego dzieciństwa. Pamiętam gdy mając 7-8 lat mama wręczała mi marchewkę, a ja ją chrupając biegałem po domu pełen
Kuchnia ŁukaszaNaleśniki Naleśniki tradycyjne, to jest idealne śniadanie, lub podstawa do obiadu, lub kolacji. Naleśniki są zaliczane do dań trudnych w przygotowaniu, ponieważ często wychodzą
Kuchnia Łukaszatutaj siedziba dwóch oddziałów Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz restauracja. Ogromnym atutem tego miejsca jest przepiękny widok na dolinę Wisły i miasto, a także na Beskidy z Babią Górą i przy dobrej pogodzie – nawet Tatry! Jest czerwcowa, ciepła niedziela, więc siadamy na kawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo(...)niby taka zwykła niedziela nam się przytrafiła, a jaka piękna… Niedzielę kończymy spacerem w Parku Jordana przy krakowskich Błoniach. A dla Was oprócz porcji zdjęć przepis na delikatny sernik śmietankowy. Akurat na letni czas! Składniki 1 kg twarogu półtłustego 200 g serka ricotta 150 g śmietanki 36% 1 łyżeczka olejku śmietankowego 4 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru
Raj dla PodniebieniaScones . Każdy chyba o nich słyszał, wielu je jadło, a ci, którym smakowało, próbowali przygotować je w domu. Najprawdopodobniej z dobrym skutkiem, bo są one wyjątkowo proste do upieczenia. Choć w pewnych kręgach uważane są za bułeczki, nie ma w ich składzie drożdży, które dla niektórych bywają problematyczne. Jakoś tak się złożyło, że nie miałam okazji ich próbować. Owszem(...)kilka miesięcy i moim sercem i kuchnią znów zawładnie rabarbar... Wracając do tematu - postanowiłam upiec scones według przepisu Ani. Wyjazd do Polski okazał się idealnym pretekstem - wieczór wcześniej szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego
Pożeraczka, czyli raz adobrze