Uwielbiam sernik. Jestem jego fanatycznym miłośnikiem. Mógłbym go jeść bez przerwy o każdej porze dnia i nocy. I choć przysmak ten jest bardzo popularny w Polsce, to jednak z Polski nie pochodzi. Pierwsze wzmianki dotyczące wypieku tego ciasta pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, gdzie karmiono nim olimpijczyków. Podobnie wygląda sprawa z makowcem. Ciasta z domieszką maku robili już(...)choć uważa się, że stolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść od Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche to jedne z ulubionych nie tylko przeze mnie, ale zapewne też przez wielu z Was ciasta, to czemu nie połączyć
Jacob Tasteszwiązanych z blogiem, a jednym z nich jest przygotowanie dla Was wielu sprawdzonych przepisów na ciasta. Jakie ciasta są moimi ulubionymi? Tradycyjne klasyki – szarlotka, sernik, kruche ciasta z owocami. Jeśli macie dobry przepis to takie ciasto wygra z nawet najbardziej wymyślnymi i pięknie wyglądającymi smakołykami z cukierni. Ponadto wiecie co jest w środku, dodajecie tylko składniki najlepszej jakości
nietylkopasta.plSernik Okres Nowego Roku to czas niezwykły i jest również czas na delikatny i puszysty sernik. O wyjątkowym smaku pochodzącym z dobrego twarogu, oraz masła i o niezwykłym zapachu wanilii i rodzynek. składniki kruche ciasto ( spód i wierzch) 350 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 jajka(...)przekładamy do tortownicy, w ierzch sernika dekorujemy pozostałą częścią kruchego ciasta ( układając je na przykład w formie kratki) i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. W tej temperaturze pieczemy ciasto przez pierwsze 50 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy sernik przez dalsze 25-35 minut. Upieczone ciasto
Miód i pieprzPyszny sernik kawowy na krakersach, okazał się hitem w moim domu. Serniczek szybko zniknął z talerza, domownicy nie wierzyli że może być dobry na słonych krakersach, a jednak był wyśmienity. Sernik kawowy na krakersach Składniki: masa kawowa biały ser w kostkach - 1 kg cukier - 3/4 szkl śmietana kremówka - 2 szkl kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki woda gotowana
Kuchnia DanusiPonętna. Iście rubensowska. Zaokrąglona gdzie trzeba, z pięknie wyrzeźbioną kibicią. Tylko czasem pozornie gruboskórna, o wnętrzu słodkim i jędrnym. Uwielbia dobre towarzystwo, najchętniej o francuskim rodowodzie. Nie stroni też od czekolady, wina i korzennych zapachów. Gruszka. Królowa września. Wzięła we władanie nasze kuchnie, Amber i moją. Uległyśmy z rozkoszą. Urokom gruszki nie można się oprzeć. Oto do czego nas zainspirowała(...)doprawiony nalewką z pigwy pasuje tu idealnie. Całość tworzy słodko-wytrawny deser, który na stałe wpisuję w moje wrześniowe menu. Choć przyznam, że jest tak dobry, iż mogę go jeść przez okrągły rok. SERNIK Z GORGONZOLI Z GRUSZKAMI W SOSIE PIGWOWYM 75 g pokruszonych krakersów - użyłam domowych z tego przepisu (klik) 350 g twarożku - użyłam serka President
KUCHARNIAznają tego ciasta. Bo to taki polski wynalazek :) Sernik wiedeński charakteryzuje tym, że nie ma kruchego spodu, a w samym cieście serowym jest sporo bakalii. Na wiedeńskiej starówce można za to zamówić Topfenstrudel w formie strucli serowej podawanej na ciepło i takie ciasto wypróbowaliśmy - bardzo dobre. Typowym austriackim wypiekiem jest(...)zdecydowanie tort Sachera - to tort czekoladowy z polewą czekoladową i nadzieniem z morelowej marmolady. Również wypróbowałam i Wam polecam :) A poniżej przepis na polski sernik po wiedeńsku :) Składniki: 1 kg białego sera półtłustego - lub dobrego wiaderkowego 8 jajek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiego masła (100g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy
Kuchnia domowa Anidość zwartą, smakuje dobrym twarogiem dlatego warto, aby właśnie twaróg był najwyższej jakości. Jeżeli użyjecie twarogu z wiaderka i jest na opakowaniu napisane, aby zmniejszyć ilość masła to dodajcie go mniej (100 g). Nie dodaję do niego bakalii, gdyż za nimi w serniku nie przepadam, ale śmiało możecie je dosypać. Jeżeli szukacie innych pomysłów na sprawdzone serniki to zapraszam
Pieguskowa Kuchniaprostu odwiedzić Śródkę. Pamiętajcie, aby do masy na sernik użyć składników w temperaturze pokojowej (wyjęte 3 godziny przed pieczeniem z lodówki), a także dobrej jakości twarogu (zmielonego półtłustego lub bardzo gęstego wiaderkowego) – wtedy sernik na pewno uda się perfekcyjnie. Sernik z mango – masa: 1 kg mielonego twarogu 35 g mąki ziemniaczanej (ok. 3 łyżki
Poezja smakuczekolady, ale sernik z fistaszkami oraz czekoladowy bez wątpienia w niczym mu nie ustępują. Pomarańczowy sernik świąteczny Sernik z fistaszkami Sernik czekoladowy Sernik z polewą czekoladowo-orzechową Dobrym rozwiązaniem może okazać się kombinacja ciasta z serem, dlatego koniecznie wypróbujcie przepis na ciasto kakaowe z kulkami serowymi. Ciasto z serowymi kulkami Dla tych, którzy preferują Świeta
Fitsweet.mechyba jednak dzisiaj pójdzie spać. No ale nie zapominajmy o upieczonym już leśnym mchu i gościach. Co prawda świeczki były, Artemis zadowolona, ale coś dobrego by zjedli. Dla gości upiekliśmy sernik z jagodami i przełożyliśmy ciasto kremem i owocami. Niestety nie udało mi się uchwycić zdjęcia na stole, bo zostało mi już tylko to... Także tego - goście syci
Przepysznik - BLW i nie tylkoRadosnych Świąt! Pogody ducha, uśmiechu i dużo dużo słońca. A do tego smacznych babek, serników, mazurków i jajek oczywiście. Wszystkiego dobrego !!! życzy Kasia
Pełny talerzcierpliwości na próby i dopracowanie przepisów. Jakoś z daniami wytrawnymi idzie mi dużo lepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu
UgotujmyTo.plsernika przygotowałam z ryżu preparowanego który idealnie pasuje do masy tworząc pyszny posmak czekolady a masa serowa jest wyjątkowo delikatna wręcz rozpływa się w ustach( dobra koniec samo chwalenia :). Napiszę jeszcze tylko że sernik jest naprawdę bardzo smaczny i wcale nie taki trudny w przygotowaniu jak by się mogło wydawać, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sernika z jagodami będziemy
Uwaga Babcia Gotujerobienia czegoś a'la sernik właśnie z kaszy. Musiałam spróbować i ja. Skoro krem się udał i smakował to inne desery też będą dobre. I tak powstał mój Jagielnik albo Jaglak. Nazwa sernik pojawia się dlatego, że jagielnik przypomina go konsystencją i teksturą. Wierzcie mi, że osoby jedzące były przekonane iż podałam im właśnie sernik, pyszny
Smaczna Pyzaprosty, szybki, bardzo łatwy, a jego sekret polega na tym, że nie używamy miksera przy jego robieniu, a do zrobienia używamy najlepszych składników – bardzo dobrego sera, świetnego masła i wiejskich jajek. Najlepszy sernik na świecie – podano do stołu! Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: * ser biały tłusty 3 x mielony – 1 kg * masło min. 82% – 100 g * drobny cukier
Ostra na Słodko