dobrego - 1500 przepisów (strona:52/100)

ROSÓŁ NA GĘSINIE I INDYKU 193

Rosołek jest dobry na wszystko jak to mówi moja babcia. Robię więc często ten rosołek rodzinie, a że synowie chętnie się nim zajadają tym bardziej jestem zadowolona.   Składniki: skrzydło indycze i skrzydło gęsie 2 cebule 1/2 selera 2 pietruszki 4 marchwie 1 por biała część 2 ziela ang 2 listki laurowe garść makaronu zwierzątka Makarony Polskie kilka ziarenek pieprzu

Z Majeczką w kuchni
Ciasto kokosowe (z mleczkiem kokosowym) 210

wszyscy w mojej rodzinie podzielają moje zdanie :(  Intensywnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ciacho w którym można wykorzystać ów mleczko kokosowe, i znalazłam. Ciasto jest wilgotne i bardzo dobre. Polecam smakoszom kokosu :) Ciasto robi się w 5 min a ja lubię takie ekspresowe ciacha. Przepis na to ciacho zaczerpnęłam z tego linka: http://mojekuchennesmaki.blox.pl/2013/01/SZYBKIE-CIASTO-Z-MLECZKA-KOKOSOWEGO.html   Składniki

Amatorka kuchenna
Pączki 122

Wczoraj były faworki a dzisiaj są pączki z dżemem. Szczerze mówiąc to po raz pierwszy robiłam pączki i hmm.... nawet wyszły dobry.  Pączusie są nadziewane dżemem truskawkowym, ponieważ jest to nasz ulubiony dżemik. Składniki:     40g drożdży     0,5kg mąki     szklanka ciepłego mleka     szczypta soli

Amatorka kuchenna
Pasta z awokado mojej mamy 147

bardzo fajnie nadaje się na przyjęcia lub dla wieloosobowej rodziny, w której wszyscy lubią awokado:) Jest wyśmienita na kanapki. Ważne jest, żeby awokado było miękkie, dojrzałe ale nie zgniłe. Dobrym pomysłem więc jest zakup awokado twardego i potrzymanie go w domu ok. 2-3 dni, żeby dojrzało pod naszym okiem. W przepisie jest czosnek. Ja daję 1 mały ząbek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Roladki z dżemem truskawkowym 132

Dobre bo słodkie:)  Ciasto robi się tak samo jak na drożdżowe, niestaranne bułeczki rabarbarowe . Składniki: dżem truskawkowy - słoik 240 gramowy 300 gramów mąki pszennej 100 ml mleka 15 gramów drożdży 4 łyżeczki cukru  1 jajko 30 gramów masła 200 ml oleju cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb z Watykanu (Chleb szczęścia) 158

mąki (nie mieszać) Czwartek - zamieszać rano, w południe i wieczorem Piątek - dodać 250 g cukru (nie mieszać) Sobota - zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części, 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku) Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smalec domowy 120

Przełożyć cebulę do tłuszczu i całość posypać przyprawą typu Vegeta z odrobiną majeranku Przełożyć do słoika i zjeść najlepiej w przeciągu ok. dwóch tygodni Smacznego :) bo naprawdę jest bardzo dobre

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 132

półce w sklepie ;)  To danie robię zazwyczaj wtedy, gdy widzę, jak po dwóch, trzech dniach od zakupu papryki, zaczyna ona wołać: "weź mnie!" :) Tak więc taki gulasz to dobry sposób na wykorzystanie resztki, w tym przypadku papryki. Szybko się robi, nie jest pracochłonny, więc czas w tygodniu, po pracy, na pewno się znajdzie, żeby zjeść w miarę syty obiad

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drożdżowe z rogalików z dżemem truskawkowym 194

jest mokre. Ciasto w miejscu, gdzie jest mokre robi się trochę zakalcowate - takie moje odczucie. Tak więc chyba moja modyfikacja nie była potrzebna ;) Nie mniej jest to też dobry pomysł na zużycie resztki dżemu :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 60 gramów cukru 18 gramów świeżych drożdży 5 jajek całych + 1 jajko do posmarowania ciasta 1 kostka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Galaretkowiec kolorowy i piegowaty 324

galaretek , tak aby był kontrast, kombinacji sporo :)   Pierwsze ciacho robiłyśmy dla przedszkolaków i ich dziadków , drugie, inne kolorki na Walentynki, na życzenie Zuzi:) Polecam , bo dobre :) Kolorowe galaretki , ogromny wybór w (KLIK)  Biszkopt : 6  jajek 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki maku 3/4 szklanki cukru 12 łyżek oleju pełna łyżeczka proszku do pieczenia masa

Takie tam pichcenie
Sałatka z serem camembert i mandarynkami 234

serem pozwolą spokojnie najeść się taką sałatką a mandarynka i oliwki doskonale orzeźwią. Wszystko to połączy prozdrowotny olej z orzechów włoskich z drobinkami orzechów i rozmarynu. Sałatka jest dobrą propozycją na pięknie podane śniadanie - wystarczą 3 grzanki :), może też być miłym poczęstunkiem dla bliskiej osoby :). Zapraszam do wypróbowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: Kilka różyczek brokuła

Kuchnia PROzdrowotna
Placuszki szpinakowe 170

Ostatni dzień ferii. Niestety wszystko, co dobre szybko się kończy i jutro trzeba wrócić do szarej szkolnej rzeczywistości. Nic to, dobrze jest wspominać miłe chwile, ale trzeba iść do przodu i tworzyć nowe, może lepsze... ~ Szpinakowe placki kakaowe z winogronami ~ Składniki: 60g mąki gryczanej 50g rozdrobnionego szpinaku około 60ml wody lub soku owocowego (np.winogronowego) 1 łyżka kakao naturalnego

Kuchenny Skrawek Nieba
Lody borówkowe 115

Dzisiaj na deser polecam lody borówkowe. Już od dłuższego czasu nie kupuję lodów w sklepach, produkowane są masowo i z prawdziwymi lodami nie mają nic wspólnego. Uwielbiam te z dobrej lodziarni lub zrobione w domu ze świeżymi owocami. Unika m przepisów z dodatkiem jajek dlatego dzisiaj najprostszy przepis na bazie śmietanki kremówki i mleka skondensowanego. składniki: mleczko skondensowane słodzone

noteskulinarnyfiga
Czekolada na gorąco dla dwojga :) 88

Bardzo konkretna dawka słodyczy, raz na jakiś czas nie zaszkodzi ;) nie pełna szklanka mleka 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki dobrej jakości czekolady w proszku 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii chili do smaku garść pistacji Roztapiamy czekoladę w garnku na małym ogniu, wlewamy mleko i cały czas mieszamy, dodajemy czekoladę w proszku, chili, ekstrakt z wanilii. Chwilę gotujemy.Przelewamy

noteskulinarnyfiga
Bounty z ananasem smażone w głębokim tłuszczu 162

wymieszajcie w misce z proszkiem do pieczenia, ubijcie  ze 175 ml gazowanej wody, tak by powstalo ciasto. Jeżeli będzie zbyt gęste dodajcie więcej wody.Najprościej sprawdzić, czy jest dobre, zanurzając batonik - jeżeli ciasto przylega, ma odpowiednią konsystencję. Zanurzajcie batoniki w cieście i smażcie w gorącym oleju około 3 minut, aż ciasto stanie się puszyste i złote. Osączcie z nadmiaru

noteskulinarnyfiga