bakłażanów jest znakomitym dodatkiem do ciast, deserów i herbaty. Pachnie i smakuje cytrusami, cynamonem i kardamonem... i w niczym nie przypomina surowego bakłażana :) . Jest prosta w przygotowaniu i pracy przy niej niewiele. Serdecznie pozdrawiamy sąsiadów i dziękujemy za przywiezienie prototypu z tegorocznych wakacji w Turcji :) Porcje: 8 słoików 0,25 l Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 kg bakłażanów
SzczyptaSmaQjednak nie popaść w dość depresyjny, jesienny nastrój polecam odrobinę słodkości. Deser w postaci zapiekanych gruszek jest zdecydowanie strzałem w dziesiątkę. Jest dziecinnie prosty, nie wymaga zbyt dużo pracy, a smakuje przepysznie. Umili Wam niejeden jesienny wieczór. Mięciutkie gruszki, soczyste, z żurawiną, orzechami, z rozgrzewającym cynamonem, gałką muszkatołową, polane miodem – poezja. Podane z lodami lub jogurtem greckim smakują jeszcze
Made By Mom And Sonpoczątku lat 90. wraz z Kurtem Schellerem współtworzył w Hotelu Bristol, przeszło do legendy miasta: najlepsza kuchnia stolicy na długo wyznaczyła kulinarny poziom stołecznych restauracji. Wyzwaniem była również praca w hotelu Rialto, jednak nawet gotowanie w najbardziej stylowej warszawskiej restauracji nie wyczerpało zasobów kreatywności niepospolitego kucharza” ( z Kuchnia+ ). Obecnie jest Szefem kuchni w restauracji Ed Red w Krakowie. Warsztaty odbyły
królestwo garówpieczenia- spróbujcie przygotować kilka takich babeczki. Macie w domu kilka dojrzałych bananów z którymi nie wiadomo co zrobić ? to taki deser bardzo polecam... Kosztem niewielkiej pracy mamy szybki, niecodzienny i smaczny deser. Według mnie będzie to trafienie w dziesiątkę. Chciałabym pokusić się i powiedzieć, że byłoby niczym trafienie szczęśliwych cyfr i zgarnięcie głównej wygranej bez specjalnego
Proste PotrawyMuffinki wyszły cudowne - mięciutkie, niesamowicie wilgotne, cudownie pachnące cynamonem i miodem, z dodatkiem soczystych owoców, długo utrzymujące świeżość. Z powodzeniem mogą stanowić deser, ale i drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Zawsze mi się wydawało, że wypieki z mąki pełnoziarnistej, z brązowym cukrem czy miodem skoro są zdrowsze to automatycznie muszą być mniej smaczne - nic bardziej mylnego! Polecam wypróbować
Kto ugości moich gości?diety odpowiednie składniki mineralne i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest to również idealne źródło ważnego w naszej diecie błonnika. Taki lunch świetnie wzmocni pracę naszego organizmu,, poprawi koncentrację oraz odżywi nasz mózg i pobudzi do działania. Składniki (10-12 batoników, forma: 15cm x 10cm): 2 opakowania Marwitek (świeżych marchewek marki Marwit) 1/3 szklanki
Mango Papajaprzeprowadźmy blanszowanie przed zamrożeniem. Zacznijmy wówczas od starannego oczyszczenia i wypłukania w zimnej wodzie grzybów. Piasek między zębami może zrujnować każdą potrawę, więc tu musimy zachować staranność. Ale nasza praca opłaci się w przyszłości, gdyż zamrożone przez nas kurki będą gotowe do praktycznie natychmiastowego użycia bez dalszych zabiegów. W kolejnym kroku zagotujmy sporą ilość osolonej (lub osłodzonej) wody. Utrzymując
Kulinarna PokusaWitam Was serdecznie w poniedziałek :-)! Początek tygodnia i dużo pracy przed nami. Chciałam Wam osłodzić dzisiejszy dzień dobrym ciastem ucieranym ze śliwkami, ale niestety wypiek się nie udał. Ciasto było na śmietanie kremówce, bez masła. Chyba ponownie nie użyję tych samych składników, bo znów będę miała z nim problem. Spotkaliście się już z takim przepisem? Przepis wzięłam z jakiejś
Zakątek rozkoszy kulinarnychczasu do czasu lubię więcej czasu poświęcić jakieś potrawie.Dzisiaj to był Filet z indyka faszerowany pastą z bobu i szpinaku i filetem z kurczaka .Trochę tego dużo ,pracy przy tym jest również sporo , ale obiad znika w kilka chwil i nikt nie marudzi . Skladniki filet z indyka filet z kurczaka 1/2 kg bobu (miałam mrożony) 1 jajko 2 łyżki bułki
Eli Gotowaniezrobiłam mój Świąteczny pasztet. 1 dzień Świąt będzie pod jego znakiem Według mnie pasztet nie zależy od mięs tylko od dodatków . Upewniłam się w tym gdy moja szwagierka zaczęła prace w renomowanym sklepie , w takim dla wyższej półki klientów. Przyjeżdżali specjalnie po pasztet z dzika ,zająca a w sumie był to ten sam pasztet tylko dodatki zmieniały się
Eli GotowanieSałatka ta powstała z potrzeby chwili . Inaczej mówiąc gość w dom a lodówka pusta .Lub jeden brokuł i resztka pleśniaka . Takie chwile sprawiają że moje szare komórki zaczynają pracę na dużych obrotach . Tak powstała chyba najszybsza sałatka świata . Skladniki 1 brokuł 1/2 puszki groszku 2 plasterki sera gorgonzola ( może być inny) 2 łyżki oleju sól,pieprz do smaku
Eli GotowanieDzisiaj coś szybkiego ,sytego i smacznego na śniadanie. Kto z nas nie wie co to znaczy rodzinne śniadanie przed pracą i szkołą. Każdy spieszy się . W biegu mycie ,ubieranie i jedzenie. Dlatego śniadaniowy placek gości na moim stole dość często. Można go jeść na dwa sposoby: na talerzyku z jakimś dodatkiem i wziąć w rękę . Składniki
Eli Gotowanieduży wpływ na raka. Oprócz tego jest bogaty w potas który usuwa wodę z organizmu , miedz , oraz jod . Tak ten jod ,który jest nam potrzebny do prawidłowej pracy naszej tarczycy . Ma również kwas pantotenowy i witaminę D. Taki mały grzybek a ile pożytku z niego mamy . Jednym słowem można rzec - samo zdrowie
Eli Gotowanieelementy, to jednak w złożeniu tworzącego egzotyczną całość. Jest pragnienie, jest okazja, zatem ostatecznie decyzja podjęta. Rogaliki zrobiłam szybko i łatwo, głównie dzieki maszynce z wmontowaną tartką, która połowę pracy zrobiła za mnie. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a znajomi stwierdzili, że nie wierzą w marchewkę jako podstawowy składnik. Co prawda coś specyficznie im smakowało
Przepysznik - BLW i nie tylkogrudnia, ale ze względu na to, że jutro są moje urodziny, postanowiłam przyozdobić malutkie cudeńka nieco wcześniej. Warto jest czasem iść na kompromis, żeby dłużej nacieszyć oczy pracą własnych rąk. Kiedy byłam małą dziewczynką lubiłam usiąść w ciemną, śnieżną grudniową noc z książką przy oknie i czytać tylko w świetle świecy. Wybierałam wtedy iście świąteczny repertuar i czytałam Opowieść
Przepysznik - BLW i nie tylko