Ciastko... A nie! Bułka z dziurką 202Potem kilka dni zwlekałam, bo to przedsięwzięcie trzeba sobie dobrze logistycznie rozplanować. Zmieniłam nieco czas i sposób wyrastania, żeby lepiej pasował do mojego porządku dnia. Tak czy inaczej jednak, prace należy rozpocząć dzień wcześniej. I to najlepiej całkiem rano, żeby się odpowiednio ze wszystkim ogarnąć. Osiemnaście godzin wyrastania to bowiem nie przelewki... Za naszą cierpliwość bajgle odwdzięczą się charakterystyczną skórką
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z pieczoną marchewką i batatem, fetą i jajkiem w koszulce 196Sałatka idealna na śniadanie lub lunch w pracy. Składniki: garść rukoli 20 gram fety 1/2 średniego batata 2 marchewki łyżka syropu z agawy 1 łyżka sambal oelek szczypta cynamonu sól oliwa z oliwek 5-6 pomidorków koktajlowych 2 jajka ugotowane w koszulce* dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżka wody, sól, pieprz, drobno posiekana
Mango Papaja
Pizza z niebieskim serem pleśniowym, szynką szwarcwaldzką, orzechami włoskimi i brzoskwinią 208Ledwo co się spostrzegłam, a wrzesień minął… Mam wrażenie, że ledwie kilka dni temu wróciłam do pracy, a to było ponad miesiąc temu. Czas zaczął mi pędzić w ekspresowym tempie, a dni uciekają przez palce. Jednak najgorsza papierkowa robota za mną, wdrążyłam się ponownie w swoje obowiązki i mam nadzieję, że uda mi się wrócić nieco bardziej aktywnie do prowadzenia
Kolizje Smaków
Bezglutenowe ciasto orzechowo – czekoladowe 195Pewien poniedziałek był dla nas bardzo istotny – dla mnie to być albo nie być na rynku pracy a dla męża imieniny. Nie byłam wstanie przygotować nic wcześniej i po powrocie z migreną
Szybko Tanio Smacznie
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 210owakacyjne powroty do pracy, szkoły lub na studia (tak jak w moim przypadku) bywają bardzo ciężkie. Aby ten początek nowego roku akademickiego sobie nieco umilić, postanowiłem upiec ciastka. Swoją nazwę zawdzięczają słynnej mieszance bakalii, bogatej w składniki odżywcze, które są tak bardzo potrzebne podczas wzmożonego wysiłku intelektualnego. Są wprost idealne do zabrania ze sobą jako drugie śniadanie. Kruche
Food Square
Domowy ocet pomidorowy z macierzanką 184przepisie jednym gatunkiem - macierzanką. Domowy ocet pomidorowy jest znakomitym, aromatycznym i dość ekskluzywnym dodatkiem do sałatek i potraw wytrawnych, do przygotowania przy niewielkich nakładach pracy za kilka groszy :). W sklepach dość często można znaleźć pomidorowe maceraty tj. octy aromatyzowane pomidorami, ciekawe dodatki kulinarne, dość drogie i mające niewiele wspólnego ze 100% octem pomidorowym, wystarczy poczytać etykiety :) Składniki
SzczyptaSmaQ
Szymon Kubicki: Smacznie, kreatywnie i bez glutenu. Recenzja + Konkurs 169tradycyjnych mąk i pieczywa. Przepisy są bardzo czytelne, czcionka dobrze dobrana (zawsze na to zwracam uwagę ;)), książka jest dobrze przemyślana. Z pewnością zostało włożone w nią dużo czasu i pracy. Książka „Smacznie, kreatywnie i bez glutenu” to zdecydowanie must have. Nie tylko dla osób, które są na diecie bezglutenowej, ale także dla wszystkich, dla którzy chcą się zdrowo
Moja pasja smaku
Francuski klasyk: galette 230Wczoraj C. szedł do pracy nieco później, zaraz więc po śniadaniu udaliśmy się z Ptysią na spacer. Najpierw do małego parku (trzy minuty drogi od domu), a później do dużego (niewiele dalej); ostatnio bowiem rzadko nam się udaje na wspólne spacery wychodzić. Pogoda, póki co ( odpukać! ), zdecydowanie do takich eskapad zachęca; choć nie jest już tak ciepło, wcale nie czuję
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa nutella 1179według własnego smaku) 2 łyżki oleju Orzechy zmiksować na gładki krem. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz pozostałe składniki i wszystko dokładnie połączyć. Mamy gotową nutellę Pracy mało ,a efekt.... Pycha! domowa nutella
O kuchni z uczuciem
Chleb na serwatce 189przepis znalazłam tutaj ..ja swój chlebek piekłam w multicookerze.Mój chlebek troszkę za bardzo się spiekł, chyba za dużą temperaturę ustawiłam , albo za długi czas pieczenia [ jeszcze się uczę pracy z multicookrem]..no i zamiast wysmarowania misy olejem , posypałam mąką..zresztą widać to na zdjęciu. 350 g serwatki 30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 400 g mąki pszennej
Moje domowe kucharzenie
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 240dzielę je na kawałki i formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy przy nich niewiele, a smak Was oczaruje... :-) Z podanych składników wychodzi ok.16 sztuk . Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700 (typ750 -550g) lub 500g tortowej - 62,5g masła
Smaczne Zdrowe
Precle bawarskie (Laugenbrezeln) - Najlepsze! 199wymagające kubki smakowe. Stworzyłam go więc sama metoda prób i błędów. I oto jest! By uzyskać wspaniałą brązową skórkę i niepowtarzalną teksturę precli, trzeba włożyć w ich przygotowanie nieco pracy, ale zapewniam, że warto. Ciasto na początku należy schłodzić, potem bardzo krótko obgotować i upiec. Typowe precle robione w ilościach hurtowych najczęściej są obgotowywane w roztworze sody kaustycznej. W warunkach
maniapieczenia
Bułeczki śniadaniowe 167szklanki mąki i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy kudłatą masę. Podłączyć do miksera z hakiem do wyrabiania pieczywa na średniej prędkości i stopniowo dodać pozostałą mąkę. Kontynuować prace mikserem około 5-6 minut, aż utworzy się do miękka, gładka kula .Ciasto powinno być lekko lepkie i elastyczne w dotyku. Dużą miske spryskac olejem i umieścić tam gotowe ciasto .. Przykryć
w mojej kuchni