znam kuchni arabskiej na tyle na ile bym chciała, ale to co zdążyłam poznać bardzo lubię:)! Zresztą te najbardziej znane potrawy jak np. hummus, falafel, chlebki pita czy właśnie dip baba ganoush, czyli pyszny dip z pieczonego bakłażana, można znaleźć i w kuchni arabskiej i w kuchni śródziemnomorskiej. Często – jak wpadają znajomi – to hummus i baba ganoush podaję(...)jako dipy do krojonych warzyw zamiast chipsów. Jest to dużo zdrowsza i smaczniejsza przekąska. Kiedyś robiłam baba ganoush z oliwą ale ostatnio na blogu Asi http://www.asiathinksthings.com/ znalazłam przepis z dodatkiem jogurtu i postanowiłam szybciutko go przetestować. Mogę tylko powiedzieć, że zniknął raz dwa :)! Dip Baba Ghanoush – składniki: 2 duże bakłażany (1 kg) 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
UgotujmyTo.plpoczątku Pan Maciej objaśnił nam co będzie przygotowywane, czego będziemy próbować i co jak łączyć ze sobą. Oj będzie się dużo działo – dużo mięs i wiele pomysłów na dipy. Wszyscy zwarci i gotowi do pracy i zaczęło się. Z jednej strony powstawała sałatka ziemniaczana z pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana(...)Skóra kaczki została ponacinana nożem a następnie posmarowana glazurą zrobioną z konfitury z moreli, soku z limonki, chili, pieprzu czerwonego i soli. Taka glazura może nam również posłużyć jako dip do mięsa. Każdy chciał spróbować podziałać przy zawodowcach, dlatego kolejne osoby zabrały się za pomoc przy naszej grillowej uczcie Przygotowania jedzenia szły pełną parą więc czas mocniej rozpalić grilla Jako
Kuchenne WariacjeNachosy z dipem 4 - warstwowym... Kremowa pasta z czerwonej fasoli. Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado. Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno. Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką. A do tego chrupiące nachosy. Pyszna meksykańska przekąska! Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi! Składniki: Puszka czerownej fasoli konserwowej; 1 miękkie awokado; Łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka(...)obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową wyłożyć równomiernie na paście z awokado. Na wierzch dipu wyłożyć równomiernie warstwę kwaśnej śmietany i oprószyć odrobiną słodkiej papryki w proszku. Podawać z nachosami, chipsami lub krakersami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Marynowaną papryczkę jalapeno można zastąpić świeżą, drobno posiekaną
Gospodyni MiejskaBardzo proste, pyszne danie. Gorące grillowane mięso we wspaniałych chlebkach na ciepło. Dip z awokado nie jest typowo marokański, ale jego gładka, jedwabista tekstura z dodatkiem pikantnej papryczki chilli idealnie pasuje do skwierczących szaszłyków. Przepis na danie pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także(...)imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 3 łyżki oliwy sól morska i świeżo mielony pieprz Dip z awokado: 2 dojrzałe awokado 1 łyżeczka mielonego kminu 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana mały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany
Smakowity Blog Kulinarnystole, aby gościom smakowało, ale nie wyglądało zbyt nudnie? Ostatnio imieniny taty Andrzeja i znowu ten sam problem. Padło na łososia! Zobaczcie co wyszło. Wędzony łosoś z dipem łosoś wędzony w plastrach ( w zależności ile potrzebujemy) kostka twarogu półtłustego 4 ząbki czosnku pęczek kopru śmietana sól, pieprz kiełki rzodkiewki (opcjonalnie do dekoracji) Przygotowanie to nic łatwiejszego! Przygotowujemy najpierw(...)dip. Kostka sera trafia do miseczki, do tego pzeciśnięty przez praskę, posiekany drobniutko koperek - mój ulubieniec i latem, i zimą, do tego 1-2 łyżki śmietany, sól, pieprz do smaku. Mieszamy bardzo dokladnie, aby ser rozbił się dobrze. (pomyślałam o zblendowaniu tego dipu, ale nasz łosoś nie poradziłby sobie z taką konsystencją). Oddzielamy plastry łososia. Na środek plastra
Kuchnia moimi oczamizadziwić…. Kilka lat temu robiliśmy grilla w marcu a coś mi się wydaje, że w tym roku możemy grillować i w październiku…. zobaczymy… Przepis na dip paprykowy przyda się i na grilla, ale również na każdą mniejszą lub większą imprezę towarzyską. Można go używać, jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można(...)też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowy Dip paprykowy Składniki: 1 ser feta 200g 2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe) 1-2 łyżki soku z cytryny około 6 łyżek oliwy mielony pieprz 1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć raz w trakcie pieczenia) aż skórka zbrązowieje. Wyjąć, przykryć
UgotujmyTo.plcukinię łączę z gniecioną fasolą i zaostrzam smak czosnkiem. Dodaję trochę soli, pieprzu, odrobinę mąki do zagęszczenia i szybkie, wegetariańskie danie gotowe. Placuszki są pożywne i syte, a z dipem jogurtowo-koperkowym smakują pysznie. Nadają się na szybki obiad albo kolację, bardzo dobrze smakują również odgrzane następnego dnia na śniadanie. Polecam! SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z CUKINII (około(...)średnia cukinia 1 puszka białej fasoli 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek do smażenia SKŁADNIKI NA DIP JOGURTOWO-KOPERKOWY: 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego garść siekanego koperku 3/4 łyżeczki brązowego cukru sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: PLACUSZKI Z CUKINII: Cukinię dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odkrój ogonki
Słodko-Słony Świat IlonyUważam, że dobry sos lub dip to połowa sukcesu wielu propozycji kulinarnych. Nie wystarczy zmieszać keczupu z majonezem. Potrzebne są inne dodatki. Dlatego wypróbujcie mój dip jalapeno. Zacznijmy od tego, że jalapeno to niewielka zielona papryka. Z łatwością dostaniemy ją w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Jeśli nie będzie papryki świeżej, zawsze możecie sięgnąć po jej marynowaną wersję. Koszt jest nieduży(...)Choć nie jest ona najostrzejszą papryką dostępną na rynku, to i tak potrafi przypiec na kilka minut język. Odradzam jej jedzenia o tak po prostu – np. na kanapkę. Dip jalapeno nie powstanie nam jeszcze ze zmieszania wyłacznie majonezu z keczupem i papryki. Takie połączenie w mojej ocenie nie jest najlepsze. Trzeba do naszego dipu dodać trochę wtórnego smaku, który
Kuchennyviral.plpionowo, tworząc krzyż). Na środek tak przygotowanej folii spożywczej wysypać 1/4 szklanki startego, żółtego sera ( o tak, autor: The Country Cook). Następnie na starty ser wyłożyć dip, formując dłońmi kulę. Powstałą kulę z dipu oprószyć ze wszystkich stron pozostałym startym serem i szczelnie zawinąć w folię spożywczą cały czas nadając kształt kuli. Na zawinięty w folię(...)dip nałożyć gumki recepturki tworząc kształt dyni ( o tak , autor: The Country Cook). Tak przygotowany dip w kształcie dyni wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc (jak u mnie). Im dip będzie dłużej w lodówce tym trwalszy będzie kształt dyni, a i smaki lepiej się przegryzą. Po tym czasie delikatnie zdjąć gumki oraz folię
Gospodyni Miejskaszczerze mowiac nadaja sie na placki bardziej niz te mlodzutkie,ktore sa bardzo wodniste.Dzisiejszego giganta pokroilam w grube plastry i nadzialam risotto z kurkami.Nadziewane krazki cukiniowe podalam z jogurtowym dipem mietowym.Danie nie tylko wygladalo imponujaco,smakowalo rowniez rewelacyjnie.Zapraszam do przepisu. Skladniki : 1 ogromna cukinia 3/4 szklanki ryzu np.arborio 1 cebula 1/3 szklanki bialego wina 1 szklanka+troche bulionu warzywnego(...)kurek 1 lyzka masla ghee sol,pieprz 5 lyzek parmezanu +2 lub podobnego sera 2 lyzki masla sol,pieprz tymianek Skladniki na dip jogurtowy z mieta: 200 g jogurtu greckiego 1 pelna lyzeczka musztardy 1 plaska lyzeczka miodu 1 lyzeczka soku z cytryny lub starta skorka cytrynowa galazki miety Wykonanie: cukinie pokroic w grube 2-3 cm plastry.Gabczsty srodek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: ile potrzeba przygotować nieduże porcje kurczaka, - ile potrzeba papryka ostra i jarzynka kucharka,1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1 szklanka płatki kukurydziane, 1 pęczek natki pietruszki, 1 opakowanie party dip czosnkowy Prymat + składniki do jego przygotowania kurczaka natrzeć papryką, jarzynką wymieszaną z olejem i w woreczku schować na noc do lodówki płatki kukurydziane zmiksować w blenderze z natką pietruszki mięso(...)obsypać płatkami z pietruszką i na gorącym oleju zrumienić z każdej strony następnie na mniejszym ogniu podsmażać do miękkości co jakiś czas obracając porcje przed podaniem kurczaka przygotować party dip czosnkowy wg polecanego przepisu na opakowaniu można zajadać z dipem z dodatkiem np. bagietki, pieczonych ziemniaków lub z czym tylko lubisz........SMACZNEGO!!! biorę udział w konkursie TUTAJ - "Twój sposób
W Mojej Kuchni Lubięsztuka jajko, 1 łyżeczka jarzynka kucharek,1 łyżeczka pieprzu mielonego, - ile potrzeba tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy, 4 sztuki cebula, - ile potrzeba bułki grahamki, 1 opakowanie party dip barbecue Prymat + składniki cebulę zmiksować z natką pietruszki w pojemniku blendera pietruszkę wymieszać z mielonym, jajkiem, jarzynką, pieprzem i wszystko dobrze wyrobić wsypać tartej bułki tyle aby masa była(...)bułką na patelni rozgrzać troszkę oleju i smażyć na rumiano z każdej strony mielone pod koniec smażenia wsypać talarki cebuli i wszystko podsmażać z 5 minut wymieszać opakowanie party dip barbecue z podanymi składnikami na opakowaniu bułki grahamki rozciąć na 3 części i w tosterze je przypiec podać na patyczkach mielone z grahamkami i dipem.........SMACZNEGO!!! biorę udział w konkursie
W Mojej Kuchni Lubięwiem, jak Wy, ale ja uwielbiam przeróżne sosy i dipy! Od podstawowych, przez słodko-kwaśne, aż po czasem bardzo dziwaczne. Z dobrym sosem każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle(...)nimi eksperymentuje! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, to dip to taki dodatek, który zawsze idzie odratować. Już od dawna przygotowuję je tylko na bazie jogurtu lub naturalnego serka. Uwierzcie, są tak smaczne, że naprawdę majonez czy śmietana są zbędne! Każdy z moich dipów to połączenie smaku i aromatu, które wzajemnie się przenikając, tworzą coś idealnego. Świeże zioła, ostry pieprz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńcała puszka * cukinia- pół szklanki * marchew- pół szklanki * cebula- 1 duża * jajko- 1 szt. * płatki owsiane- szklanka * siemię lniane- 3 łyżki (można pominąć) * oliwa * przyprawy: majeranek, cząber, sól, pieprz Dip: * jogurt naturalny- 4 łyżki * majonez- 2 łyżki * czosnek- 2 ząbki * koperek * sok z cytryny- 1 łyżka * sól i pieprz Fasolę (jeżeli z puszki to odcedzamy wodę) miksujemy blenderem na gładką(...)Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko i płatki owsiane i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku i smażymy z obu stron. A jeżeli chodzi o dip, to wszystkie składniki ze sobą mieszamy i gotowe. Podawać z surówką. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: Bułeczki: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej; 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant; 1 szklanka letniego mleka; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli. Dip szpinakowy: 150 g liści świeżego szpinaku baby; 1 duży ząbek czosnku; 1 łyżka klarowanego masła; 115 g serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy ); 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1/4 szklanki majonezu; 1/4 szklanki(...)olejem (około 1/2 łyżki) misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość. W międzyczasie przygotować dip. Szpinak dokładnie umyć, osuszyć. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzane na patelni masło klarowane wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać szpinak. Przyprawić solą
Gospodyni MiejskaNachosy z meksykańskim dipem warstwowym... Miska pełna złocistych, chrupiących nachosów. I do tego meksykański sos: Kremowe awokado z dodatkiem czosnku. Gruba warstwa sosu meksykańskiego. Na to puszysty serek twarogowy. A całość oprószona wiórkami żółtego sera. Pyszna przekąska imprezowa! Składniki: 1 miękkie awokado; 2 ząbki czosnku; 1/2 słoika sosu meksykańskiego (około 260 g - u mnie sos meksykański Łowicz ); Opakowanie puszystego
Gospodyni Miejska