zapału lub umiejętności do pieczenia nam brak. A jeszcze lepiej, jak te rozwiązanie jest wegańskie , bezglutenowe (dla ambitnych) i zdrowe ! Dlaczego warto ograniczyć gluten? Sama nie jestem na diecie bezglutenowej i podziwiam osoby, które wyrzekły się tej mieszaniny białek, ponieważ uważam, że jeżeli nie chorujemy na nietolerancję glutenu lub celiakię, jest to kompletnie niepotrzebne. Ale warto mieć na uwadze(...)pszenica jest najbardziej modyfikowanym genetycznie zbożem. Ma 42 chromosomy, podczas gdy wiele lat temu miała ich zaledwie 28. Więc czy może skutkować nadmiar glutenu w naszej diecie? - obniża odporność - uzależnia - zwiększa poziom złego cholesterolu - powoduje niedobór składników pokarmowych (czego skutkiem jest np wypadanie włosów i anemia) - podwyższa poziom cukru we krwi (szybciej stajemy się głodni, co często prowadzi do przejadania
Pland based fillekosmetycznych, czyli tym co w niej siedzi, co warto zjeść i oczywiście kilka ciekawostek, o których sama nie miałam pojęcia. Pestki dyni Zdecydowanie powinny się znaleźć w naszej codziennej diecie, ich spożywanie zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, łagodzi bóle mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków, łagodzi bóle przedmiesiączkowe, bóle głowy. Zawarta w nich witamina A pozytywnie wpływa na wzrost kości(...)wpływ na skórę. Okład ze świeżej dyni można stosować przy oparzeniach pierwszego stopnia- środek łagodzący. Podsumowanie Wniosek jest jeden, dynia jest świetnym warzywem, który powinien być w naszej diecie, wtedy kiedy jest na nią sezon, poza tym, że posiada mnóstwo zalet, jest bardzo dobra w smaku. Możliwość wykonania z niej tak wielu potraw, sprawia, że nie jest nudna
Pause Gotowanie!marnuję i oszczędzam czas. :) 2. Po drugie - białko Podstawowy element budulcowy organizmu. To właśnie proteiny odpowiedzialne są za prawidłowy przebieg wszystkich procesów metabolicznych. Ich niedostateczna ilość w diecie prowadzi do osłabienia organizmu, obniżenia odporności, niedokrwistości, spadku sił i kłopotów z trawieniem. Produkty zawierające białko dzielimy na dwie grupy - pełnobiałkowe, w skład których wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy oraz te, w których(...)warzyw : sałata szpinak brokuły cukinia papryka pomidory ogórki Z owoców : banany jabłka śliwki winogrona 4. Po czwarte - tłuszcze Najbardziej kaloryczny, ale wciąż niezbędny składnik naszej diety. Pomaga dostarczyć cenne witaminy, które są tylko rozpuszczalne w tłuszczach jak : witamina A, D, E i K. Uważajmy na tłuszcze nasycone, czyli m. in : smalec, masło, słonina. Te powinniśmy spożywać
Kuchnia Ellieobecnych czasach jesteśmy otaczani z każdej strony przez wymyśle diety, potrawy 'bio' i innowacje żywnościowe. Len zamiast jajka, fasola zamiast mąki, oleje kokosowe, nasiona chia i inne (swoją drogą nie najtańsze) produkty podbijają świat fitnessu i dietetyki na coraz większą skalę. Głodni nowości codziennie pochłaniamy kolejne porcje żywieniowych ciekawostek. Idziemy dalej i pragniemy natychmiast włączyć polecane produkty do diety
Chocolate Muffin BlogSzokujący materiał na temat szkodliwych dla zdrowia substancji dodawanych do ubrań popularnych marek (nawet dla dzieci). Nie zabraknie fragmentu o jedzeniu... Po obejrzeniu tego filmu
IzaGotujeprawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego, podnosi poziom energii życiowej, wzmacnia kości, oczyszcza naszą skórę oraz ogromnie obniża ryzyko zachorowalności. Świeże soki odgrywają bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowej diety, gdyż w ogromnym stopniu ułatwiają spożywanie zalecanych pięciu porcji warzyw i owoców. Soki powinny być uwzględnione w dobrze zbilansowanej, bogatej w błonnik diecie. KORZYŚCI PŁYNĄCE Z PICIA SOKÓW
Naturalna Kuchniamagnez, 168% na fosfor, 214 % na mangan i ok. 80% na cynk dla mężczyzn oraz ok. 50 % dla kobiet. Ponadto dostarczają zdrowe kwasy tłuszczowe, których często brakuje w naszej diecie! Co ciekawe, działają jak szczotka na jelita i mogą pomóc pozbyć się pasożytów (owsików, tasiemca i innych niechcianych lokatorów...). Dynia jest uwielbiana przez kulinarnych blogerów. Ciągle znajduję w internecie rozmaite(...)taka najlepiej komponuje się z deserami. Jest też bardzo kaloryczna (w 100 g zawiera ponad 500 kcal), ale ze względu na jej właściwości, nie warto wykluczać jej z diety! Tym bardziej w okresie jesienno-zimowym, kiedy przygnębienie dopada nas częściej. 5. Kasza gryczana Jednym z produktów rozgrzewających jest właśnie kasza gryczana. Chociaż zdecydowanie częściej zajadam kaszę jaglaną, gdy robi się
Kuchnia EllieOjczyzną tofu są Chiny. Budzi się ono do życia, kiedy zanurzamy je w przyprawach. Tofu jest niskokaloryczne, zawiera mało tłuszczów nasyconych i węglowodanów, dlatego jest wartościowym składnikiem diet odchudzających i ważnym elementem codziennej diety osób, które dbają o linię. Powstaje z trzech zaledwie składników ziarna sojowego, wody i koagulantu. Jest wspaniałym źródłem wapnia. Jest tradycyjnym składnikiem potraw orientalnych, zarówno mięsnych
potrawyregionalnezjadać razem z miąższem pomarańczy, jest bardzo bogatym źródłem witaminy PP i pektyn. Spożywanie jej obniża zły cholesterol, wspomaga trawienie, zwalcza bakterie. Pomarańcze są doskonałymi owocami nadającymi się do diet odchudzających, oczyszczających czy jednodniowych diet sokowych. Spożywając pomarańczę wzbogacamy nasz organizm o bezcenne wartości odżywcze, witaminy, minerały. Szczególnie pomocne w okresie zimowym, kiedy brak już sezonowych świeżych owoców
potrawyregionalnebyła nazywana także "solą króla", ponieważ była zarezerwowana dla rodzin królewskich. Zwykły obywatel dostawał tylko sól kamienną. Sól Himalajska stosowana w kuchni , uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie. W tym miejscu należy podkreślić iż Sól Himalajska nie ma zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli morskiej. Zatopione tankowce uwalniają miliony ton chemicznych substancji(...)postaci kąpieli solnych. W postaci inhalacji pomaga leczyć chore zatoki, katar, oskrzela. Kąpiel jest szczególnie polecana osobom z: chorobami i stanami zapalnymi skóry reumatyzmem i chorobą stawów dietą pooperacyjną schorzeniami stref intymnych nawracającymi infekcjami ciężkimi ukąszeniami owadów, pęcherzami lub ranami oraz alergiami skórnymi Korzystnie na układ oddechowy wpływają również inhalacje z wykorzystaniem solanki
potrawyregionalneswoim blogu produktów, które choć są w założeniu wegańskie, to nie zgadzają się z założeniami prowadzonego przez mnie bloga (nie mogę na przykład reklamować suplementów uzupełniających niedobór białka w diecie wegańskiej, które przy prawidłowo zbilansowanym odżywianiu nie istnieją). Nie zawahałam się natomiast, kiedy napisała do mnie firma Raw and Happy. Raw food, gluten free, vegan pareve, no refined sugar(...)pieczywa. Happy crackers wytwarzane są podobnie jak pozostałe pyszności, w technologii raw poniżej 46 °C wyłącznie z surowców ekologicznych*. Dedykowane są bezglutenowcom, weganom, a także wszystkim osobom dbającym o dietę. Po otwarciu opakowania (wytworzonego z surowców wtórnych – bardzo fajne rozwiązanie) naszym oczom ukazują się cieniutkie prostokątne smakołyki o interesującym aromacie. Delikatne i chrupiące, o trzech wariantach smakowych: klasycznym, słonecznikowym
Roślinna - blog wegańskiteż jako zestaw z serem i ketchupem na kanapkę. Niestety, wszyscy dobrze wiemy, że jest stworzony głównie z tłuszczu i powinniśmy spożywać go jak najmniej, a nawet wykluczyć z diety. Jeżeli jednak nie chcemy całkowicie usuwać go z diety i chcemy stosować go jako składnik sałatek, warto skorzystać z mojej, dzisiejszej propozycji. Z autopsji wiem, że smakuje nie tylko weganom
Be Fit Be Strongswoich zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Dzięki tłuszczowi możemy przyswoić witaminy A, E, K i D, a także dostarczyć NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe). W rozsądnych ilościach jego obecność w diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak który wybór będzie najlepszy dla naszego zdrowia? Masło Produkt o zawartości tłuszczu mlecznego w granicach od 80% do 90%. Powstaje wyłącznie(...)light" pomogą schudnąć Nie wiem, czy ktoś jeszcze w to wierzy, ale czuję się w obowiązku, by o tym napisać. Osoby, które pragną schudnąć i przeprowadzić zmiany w swojej diecie, najczęściej zastępują normalne produkty jedzeniem typu ,,light" , ,,fit" itd. Owszem, aby osiągnąć swój cel powinny spożywać mniej kalorii, co nie oznacza, że muszą rezygnować z naturalnego pożywienia. :) Produkty z obniżoną
Kuchnia Elliedziś zaplanowałam tarteletki ze śliwkami. Dieta dietą, ale inni musza cos jeść;) Składniki; 100 g mąki, 1 łyzka cukru, szczypta soli 115 g masła zimnego, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, nadzienie; 100g mała miękkiego, 100 g cukru, 1 jajko 100 g mielonych migdałów, 10-12 śliwek 25 g płatków migdałowych kruszonka; 1 łyzka masła, 3 lyzki cukru 3 lyzki mielonych
Anioły w kuchni