Szybki i prosty w przygotowaniu deser z rabarbarem i truskawkami. Zapiekany z kruszonką zrobioną z płatków owsianych, miodu i mąki ryżowej (możemy zastąpić pszenną). Bardzo smaczny i uwielbiam go w tej wersji. Jest lekko kwaskowaty, aromatyczny, nie za słodki. Możemy wzbogacić go wanilią. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Coloured Cottage . Składniki(...)robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 4. Podawać przestygnięte, najlepiej z lodami
Mała Cukierenkakuchennej szafce zalegały mi już jakiś czas mandarynki. Postanowiłam więc zrobić z nich letni deser. Chwilę trwało, zanim zdecydowałam - kisiel czy galaretka. Oczywiście, w końcu postawiłam na galaretkę - nic nie smakuje tak dobrze jak domowa galaretka z bitą śmietaną i owocami. Dodatkowy plus jest taki, że ten deser jest mało zajmujący i możemy go zrobić z większości owoców. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracjibędzie truskawkowy tydzień, czemu nie? ;) Następny będzie szparagowy, przygotujcie się ;) Jeśli chcecie zrobić ten deser - zróbcie go 4-5 godzin przed podaniem. Niestety - obawiam się, że wcześniej nie wyjdzie taki, jak powinien. Składniki (na 3-4 szklanki deseru): Część czekoladowa: 1/3 tabliczki czekolady (u mnie gorzka, ale mleczna też mogłaby się nadać) 1 szklanka mleka 3,2 % 3 łyżki nasion
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Na pewno lubicie drożdżowe bułeczki z budyniem, dzisiaj trochę w innej odsłonie lecz bardzo ciekawej. Babka znakomicie wygląda i do tego świetnie smakuje, cieplutka rozchodzi się
Niezły Młynekrozprowadzona i bez grudek. Wlewamy do pozostałego mleka i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do 3 dużych lub 4 mniejszych foremek i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Aby wyłożyć deser na talerzyk należy nożem delikatnie oddzielić masę od ścianek naczynia i zanurzyć naczynko na ok pół minuty we wrzątku - dzięki temu deser łatwiej odejdzie od dna. Polewa czekoladowa Żelatynę zalewamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!lata, a słońce nie grzeje tak mocno, czasem po prostu lubię usiąść przed dobrą książką lub przy jakimś fajnym filmie i zatopić łyżeczkę w chłodnym, rozpływającym się w ustach deserze. Dlatego dziś zapraszam Was na czekoladowo-borówkowa granitę z nutą bakalii *. Połączenie czekoladowego afrodyzjaku z pięknymi, małymi, fioletowymi owocami... czysta przyjemność i rozkosz dla podniebienia. Skąd pomysł na czekoladowo(...)należy granitę wymieszać około 3-4 razy. Wyjmujemy granitę tuż przed podaniem, nakładamy łyżką do lodów do przygotowanych miseczek lub pucharków i od razu podajemy. Granita szybko topnieje, dlatego deser należy nakładać tuż przed podaniem. Smacznego Przepis bierze udział w konkursie: Dodaję go do akcji
Słodkie okruszkiobiedzie przyszła pora na deser, który przygotowałam wcześniej. Banany, truskawki, miód i owocowe crunchy to sekret tego pysznego deseru; orzeźwiający, owocowy, delikatny i chrupiący. Dzięki zakupom zrobionym w CABAS.pl miałam pod ręką musli owocowe crunchy z dodatkiem wiśni i malin, które w połączeniu z sorbetem były doskonale wyczuwalne w smaku. Sorbet banannowo-truskawkowy z miodem i owocowym crunchy Składniki
Moja smaczna kuchniaWprost uwielbiam domowej roboty ciasteczka! Ale któż za nimi nie przepada, no kto? Najlepsze są te, spod ręki ukochanej Babci, która przy każdej wizycie próbuje rozpieścić
W kuchni Karmel-itkiTaki deser możemy podać drugiej połówce z okazji Walentynek, ale nie tylko. Ja przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu :) nie wyszedł idealny, ale bardzo smaczny :) Składniki podane są na 1 porcję. Jest dość słodki. Składniki: Spód: 4-5 okrągłych biszkoptów 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Krem: 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady 50 ml śmietany 30% szczypta chili(...)pozostawiając w środku puste serduszko. Ostawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie sztywna rozpuszczamy łyżkę galaretki czerwonej w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Ostrożnie wyjmujemy foremkę serce ze środka deseru i ostrożnie uzupełniamy to miejsce chłodną galaretką. Ponownie odstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała
Kolorowy PrzepisownikBardzo lubię te małe nasionka chia (szałwia hiszpańska). Postanowiłam zrobić z nimi kolejny smaczny deser. Ja wykorzystałam do niego jagody, które zalegały jeszcze w mojej zamrażarce, ale Wy możecie zrobić z innymi owocami sezonowymi. Polecam mój inny deser z chia, który znajdziesz tutaj Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 4 łyżki miodu (można
O kuchni z uczuciemforemek rozdzielamy pozostałe ciasto. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli chcecie, żeby Wasz deser wyglądał bardziej elegancko, napełnijcie ciastem i kremem ceramiczne kwadratowe naczynia żaroodporne o wymiarach 6cmx6cm u podstawy. Z podanych składników wyjdzie Wam 7 takich deserów
W poszukiwaniu inspiracjiLekki deser z galaretek i jogurtu. Nie wymaga dużo pracy, jedynie trochę czasu, aby galaretki stężały. Jeśli galaretkowiec podzielimy na 12 porcji, to jedna będzie miała 146 kcal. Składniki: 4 różnokolorowe galaretki litr jogurtu naturalnego opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 7 łyżeczek żelatyny Przygotowanie Z każdej galaretki odsypujemy 1,5 łyżki, resztę zalewamy to szklaną wrzącej wody (każdą galaretkę(...)galaretki stężeją, żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku i trochę przestudzamy. Jogurt mieszamy z cukrami, galaretkami pokrojonymi w kostkę, na końcu wlewamy żelatynę. Mieszamy i wylewamy na blaszkę (24x24cm). Deser wstawiamy do lodówki. Pozostałą galaretek rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy zacznie tężeć, wylewamy na galaretkowiec i znowu wstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny
e-PrzepisyKulinarnePomysł świątecznego deseru zrodził się w trakcie sprzątania zamrażalnika, podczas którego pod ręką znalazły się mrożone truskawki, wpadło mi na myśl połączenie ich z piernikami i amaretto. Pierniki nasączone kawą i likierem wyszły naprawdę bardzo dobre. Deser sprawdzi się świetnie nie tylko w święta czy sylwestra ale również po całym świątecznym zawirowaniu, kiedy to posiadamy jeszcze pozostałości pierniczków. Składniki
Kuchenne aromatyPiątkowy wieczór i jak tu czegoś nie upiec? Przecież weekend bez słodyczy to weekend stracony :) Jeśli jeszcze ktoś ma dobre jabłuszka i syrop klonowy w lodówce, to doskonały deser ;) Muffinki to ulubiony deser mojego Męża, w każdej odsłonie;) Ta z syropem klonowym jest cudna! Muffiny z jabłkami i syropem klonowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki grubo startych jabłek
Lawendowe NieboDziś zapraszam Was iście serową ucztę. Deser powinien przypaść do gustu, każdemu kto lubi ser i mleczne przetwory. Znajdziecie w nim również pyszny czerwony, truskawkowy akcent. Nie mogło przecież zabraknąć truskawek. Czy do Was, tak jak i do mnie "uśmiechają się one" z każdego straganu? Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy(...)reszcie wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotujących się owoców i szybko mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, aż do uzyskania konsystencji gęstego kisielu. Odstawiamy do przestudzenia. Przygotowanie warstw deseru: Do przygotowanych szklaneczek nakładamy warstwę truskawkową. Następnie na wierzch powoli, łyżka po łyżce kładziemy warstwę serową. Na koniec dodajemy do każdej szklanki po 2 plasterki banana i łyżkę kakaowej masy serowej
Słodkie okruszki