desery - 58579 przepisów (strona:442/3906)

Świąteczny mak pitny z orzeszkami 214

Czy w waszych domach też na Święta gości maki pitny? W moich stronach raczej nie znają tej potrawy, jednak w moim domu dzięki prababci stał się

Niezły Młynek
Wege murzynek – chlebek bananowy, czyli jak uratować czarne banany od wyrzucenia… 254

Tak jak już wcześniej pisałam o zabójczym wpływie glutenu na organizm człowieka we wpisie o chlebie orkiszowym, dalej próbuję swoich sił w świecie bezglutenowym. Nigdy nie

Nie Bo Piekło
Domowa gorąca czekolada 426

No i nadeszły długie zimowe wieczory, a w nich chęć do spędzenia tego czasu w rodzinnej atmosferze, najlepiej przy kominku i kubkiem gorącej czekolady

Niezły Młynek
Serniczki z Sosem Truskawkowym 171

Smakowite serniczki z orzeźwiającym sosem truskawkowym i delikatnym "piaskiem herbatnikowym". Idealny deser na letnie dni, szybki w przygotowaniu, a przy tym przepyszny w smaku. Serniczki z Sosem Truskawkowym - Składniki: 350 ml śmietanki kremówki 30% 375 g twarogu dwukrotnie zmielonego 6 łyżek cukru pudru ekstrakt waniliowy 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru ok. 100 g herbatników Serniczki z Sosem Truskawkowym(...)cukrem pudrem. Herbatniki siekamy w food procesorze lub blenderze "na piasek". W pucharkach lub kieliszkach układamy warstwami: zmielone herbatniki, masa serowa, sos truskawkowy itd.  Na wierzch każdego deseru wykładamy śmietanę, polewamy sosem i oprószamy "herbatnikowym piaskiem". Moje posty

Słodka Strona
Serniczki z Mlekiem Skondensowanym 182

Efektownie wyglądające serniczki z mlekiem skondensowanym, galaretką i musem. Przepyszne w smaku  i pięknie prezentujące się desery być może zasilą menu niejednego przyjęcia lub kinderbalu. Serniczki z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: galaretka wiśniowa 300 ml mleka skondensowanego 250 g sera dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 1 łyżka żelatyny 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru(...)galaretkę. Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i wlewamy syrop wiśniowy (ilość według uznania, lecz nie za dużo aby zbytnio nie rozrzedzić śmietany). Ubitą masę wykładamy na wierzch deserów. Możemy przyozdobić dowolną posypką i np. wisienkami koktajlowymi. Moje posty

Słodka Strona
Sernik z makiem 480

Okres Świąteczny się już zaczął a z nim potrawy z makiem. W moim domu w tym okresie pojawia się bardzo dużo maku i miodu. Mogę wam

Niezły Młynek
Pudding z chałki 185

Pomysł na pudding zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson, aczkolwiek Ona użyła rogalików typu 7days a ja wykorzystałam chałkę. Za każdym razem możemy stworzyć inny smak tego deseru, w zależności od użytego dżemu. Dla mnie ten pudding smakuje trochę jak sernik. Z jednej chałki otrzymujemy naprawdę sporą ilość deseru. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło...znakomity jest

upichcic
Pianka jogurtowa z galaretką i owocami 211

wstawić do lodówki. Kiedy masa jogurtowa zastygnie, ułożyć na niej owoce i zalać drugą tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby wszystko dobrze zastygło. Kiedy przygotowujemy ten deser zimą, wtedy nie mamy możliwości użyć świeżych truskawek, wiśni czy innych sezonowych owoców. Ja mam na to sposób. Otóż używam owoców mrożonych, ale zalewam je galaretką zanim rozmrożą się. Wtedy(...)owoce nie puszczają soku i smakują jak świeże. Taką piankę możemy przygotować na cieniutkim biszkopcie i/lub poprzekładać małymi biszkopcikami. Wtedy stanie się "konkretniejszym" deserem ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym 224

Inspiracją do dzisiejszego deseru była  Tarta Tatin Magdy Gessler . Zmodyfikowałam ten przepis maksymalnie, zamieniając jednocześnie podstawowy składnik, czyli jabłko, na gruszkę. Smak mnie urzekł wręcz, aż żałowałam, że przygotowałam tylko jedną tarteletkę - wszak miała to być próba co wyjdzie z tego pomysłu :) Ten deser na stałe zagości na moim stole i na pewno szybko mnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leche frita (smażone mleko) 364

Leche frita , czyli po polsku smażone mleko, to klasyczny deser hiszpański jadany w szczególności w Wielki Tydzień . Sam przysmak pochodzi z prowincji Palencia (Kastylia i León), jednak obecnie jest popularny w całej Hiszpanii. Deser szczególnie uwielbiany przez dzieci. Jest niczym smażony budyń obtoczony w cukrze. Zazwyczaj kupuje się go na ulicy i jada rękoma, oblizując przy tym palce - bardzo popularny

Food Square
Pavlova z owocami lata 279

Beza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne owoce, które cudownie równoważą smak słodkiego deseru. Absolutny must bake  lata. :) Niech Was tylko nie przestraszy sama beza; jej wykonanie jest dziecinnie proste! Składniki na bezę: 5 białek 300 g drobnego cukru

Food Square
Kokosowy pudding chia 273

Pudding z nasion chia to deser na trzy  naj : po pierwsze jest to najprostszy przepis w przygotowaniu - wystarczy zamieszać wszystkie składniki i pozostawić w lodówce do napęcznienia, po drugie najzdrowszy - chia to bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, witamin (E, B1, B3), minerałów (wapń, żelazo, fosfor, niacyna, magnez, cynk) oraz błonnika, a po trzecie to chyba(...)najpyszniejszy deser na świecie. Chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska ( salvia hispanica ), stanowiła podstawę diety południowoamerykańskich Indian, a od kilku lat jej wspaniałe właściwości odkrywane są na nowo i zdobywają serca wszystkich miłośników zdrowego stylu odżywiania. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o nasionach, zapraszam tutaj  oraz  tutaj , a tymczasem zapraszam po przepis. Aha, żeby nie było, że nie ostrzegałem

Food Square
Truskawkowe semifreddo 146

Oprócz pizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że nie podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony. Składniki:    450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudru sok z 1/2 cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Śmietankowiec 378

Mieliśmy ostatnio ochotę na smaczny, niezajmujący deser. Jako, że nie miałam zbytnio czasu pilnować piekarnika, postanowiłam zrobić śmietanowca. Ten pyszny deser można zrobić w dwóch wariantach - z galaretką lub świeżymi owocami. Jako, że mamy zimę, a "świeże" owoce o tej porze roku są wątpliwej reputacji, wolałam opcję bezpieczniejszą, z galaretką. Bezpieczeństwo polega tu na tym, że jeśli nawet się truję

W poszukiwaniu inspiracji
Mus Świąteczny 4564

Co roku w Boże Narodzenie jemy mus świąteczny. Jest jedna zasada! Można go jeść tylko na Święta. To jest bardzo fajne bo nadal trzymamy się tradycji

Niezły Młynek