Beza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa arystokracja wśród najsłodszych deserów świata. Kiedyś nie chciała ze mną współpracować, więc po kilku nieudanych próbach, odpuściłam na kilka lat. Teraz skusiłam się na nią znowu…i o dziwo udała się . Zapraszam dziś(...)hiszpański deser. Składniki: Beza: 1 szkalnka białek 40 dag drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z limonki Szczypta soli Do przełożenia: ½ litra śmietany kremówki 50 g karmelowej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z limonki 2 śmietan fiksy Słoiczek konfitur wiśniowych Sposób wykonania: Beza: Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, narysować
Wanilia i KardamonJuż szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli
Kuchnia ŁukaszaJuż jakiś czas przymierzałam się do zrobienia tej rolady, tym bardziej że kokos- podobnie jak orzechy- wprost uwielbiam :) Zrobiłam tylko jedną i szybko zniknęła, więc chyba
Kuchnia w czekoladziePyszne, mięciutkie, ciągnące się i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka jaglane z czekoladą . Przygotowanie takich ciasteczek, to dosłownie chwilka czasu, najdłuższe w tym będzie gotowanie
Kuchnia ŁukaszaDziękuję synku. Zainspirowana nocną owsianką Matki Polki w UK zrobiłam z pomocą syna który podawał mi co trzeba, swoją wersję nocnej owsianki. Wprost idealne śniadanie, lub jako deser. Czekoladę możecie zamienić na kakao wtedy powstanie wam wspaniałe zdrowe jedzenia. Kilka z osób prosiło Lili o zdrowe i dietetyczne posiłki, desery. Powstał taki dział i ten przepis
Lili w kuchniKażdy zachwyca się tortami pavlowa, ja jednak dzisiaj trochę cieniej i mniej słodko ale bardzo pysznie i naprawdę bezowo. Taki tort z pewnością Was zachwyci.
Niezły MłynekJeśli nie macie pomysłu na karnawałowe słodkości, a smażone w głębokim tłuszczu pączki i oponki już się Wam przejadły, to takie paluchy będą ciekawą odmianą. Pieczone
Kuchnia w czekoladziespełniać! Dzisiaj z kolei zaczynamy słodko i czekoladowo, czyli tak jak lubię najbardziej, cudowne, pachnące czekoladą, płynne w środku w stu procentach czekoladowe fondanty. Moim zdaniem najcudowniejszy czekoladowy deser na świecie! Chrupiący z zewnątrz i płynny w środku fondant to wbrew pozorom bardzo prosty deser! Do przygotowania 4 fondantów w kokilkach o średnicy około 10cm. potrzeba nam: 100g gorzkiej czekolady
Kuba GotujeLubię słodycze, a w szczególności czekoladę. Zresztą któż jej nie lubi? Najlepszy poprawiacz nastroju, humoru, co dostarcza potrzebnej w zimowe i długie popołudnia
W kuchni Karmel-itkiroku na blogu opublikowałam 68 przepisów na smaczne i zdrowe dania główne, wegetariańskie, przekąski i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej przypadły Wam do gustu. Dania główne Pieczona wątróbka Dania bez mięsa Kasza kuskus z warzywami Zapiekana fasolka szparagowa Pieczone ziemniaki Brukselka i spółka z patelni Przekąski Mini pizze bez ciasta Sałatki Sałatka hawajska Desery Domowe batony
My Chcemy JeśćKolejny słodki wymysł, który powstał na potrzeby konkursu. Torcik ten efektownie wygląda i świetnie smakuje. Śmiało możemy zaserwować taki podwieczorek naszym milusińskim. Składniki: Na 1 torcik
Kuchnia w czekoladzieKlasyczny włoski deser tiramisu w wersji bez surowych jajek :) Składa się wyłącznie z kremowego mascarpone, śmietany kremówki i warstwy biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso. Słodki krem idealnie komponuje się z gorzką kawą i miękkimi biszkoptami. Całość oprószona jest ciemnym kakao. Deser warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki
Chocolate Muffin Blogwyglądające babeczki kokosowe zachwycą z pewnością nie tylko zwolenników zdrowego jedzenia. A zbliżający się sylwestrowy wieczór wydaje się być dobrym momentem, aby zaskoczyć gości pysznym i jednocześnie baaardzo zdrowym deserem! Smakowa satysfakcja gwarantowana. Tak samo jak zdziwione miny tych, którzy poznają składniki babeczek. :) Tak naprawdę ten deser można przygotować w różnej formie. Z podanych składników wyszło mi 6 babeczek
Smakuje zdrowotężejącą galaretkę cytrynową. Mandarynki odsączyć z zalewy (zostawić ją na potem) i pokroić w drobniejsze kawałki. Można ich nie rozdrabniać, ale wierzcie mi, że łatwiej będzie Wam kroić ten deser, gdy mandarynki nie będą w cząstkach. Na galaretce rozłożyć kawałki mandarynek. Odstawić całość do stężenia galaretki cytrynowej. Żelatynę rozpuścić w zalewie mandarynkowej. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać(...)śmietany rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć śmietanę na mandarynki. Wyrównać powierzchnię łopatką. Wierzch deseru posypać ścieraną czekoladą. Ewentualnie udekorować. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. ------ Podobne: Tort makowo-kawowy Tureckie ciasto szpinakowe Warstwowy miodownik
Weekendy w domu i ogrodzieProsty a zarazem wykwintny deser z truskawek i wina musującego to świetna propozycja na romantyczną kolację we dwoje, noc Sylwestrową czy Walentynki. Smak lekko kwaskowych truskawek i aromatycznej skórki cytrynowej został przełamany słodką bitą śmietaną. SKŁADNIKI: (na dwa desery) 200 ml szampana lub wytrawnego wina musującego 2 łyżeczki żelatyny w proszku (+ 20 ml zimnej wody) 200-300 g truskawek skórka
Pyry na Gaz