mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna Harveya(...)zdrowszą alternatywą dla kupnych łakoci. Jest to przepis autorski, a dokładniej autorska kompozycja smaków. Moim zdaniem bardzo udana. Do pracy, do szkoły (oczywiście w wersji bez alkoholu), na deser… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Batoniki z granoli appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkochyba coś czego teraz wszyscy szukamy. Truskawki można przygotować na wiele sposobów ostatnio opublikowałam post, gdzie mogliście znaleźć kilka sprawdzonych przepisów na truskawki. Dzisiaj natomiast mam dla Was prosty deser z pieczonymi truskawkami. Kiedyś truskawki jadłam zazwyczaj świeże i chyba takie lubię najbardziej - ale na te pyszne odmiany marmolada trzeba poczekać co najmniej do połowy czerwca. Pieczona truskawka bardzo zyskuje(...)poukładaj owoce, posyp mieszanką, skrop syropem z agawy i olejem kokosowym. Pieczemy 25 minut w temp. 190 stopni C. Możemy jeść ciepłe na śniadanie, schłodzone do kawy. Albo jako deser z kulką lodów waniliowych - to jest obłęd
SMYKWKUCHNIpełni korzystamy z pięknej aury,wiosną oraz latem posiłki spożywamy w ogrodzie w otoczeniu zieleni i przy śpiewie ptaków. Umilając sobie majowe popołudnie taki zrobiłam deser 1 różowa galaretka 1 fioletowa galaretka 200 ml śmietanki kremowej 1 łyżeczka cukru z wanilią 5-6 łodyg rabarbaru 150 g cukru trzcinowego 2-3 łyżki soku z cytryny Kilka godzin wcześniej(...)pucharki. Na dno każdego włożyć po kilka kostek fioletowej galaretki,następnie po łyżce ubitej śmietany. Na śmietanę włożyć kilka kostek różowej galaretki i ponownie śmietanę. Na wierzchu każdego deseru nałożyć porcję karmelizowanego rabarbaru. Podawać od razu po przygotowaniu
Kolorowa kuchnia ElkiJuż dawno nie pamiętam, kiedy maj był tak ciepły. W upały dogrzewanie mieszkania piekarnikiem nie jest najlepszym pomysłem, dlatego desery bez pieczenia – na zimno, częściej goszczą w mojej kuchni. Efektowny deser może być bardzo prosty do przygotowania. Ja tym razem wykorzystałam swój stary przepis na sernik na zimno, ale na wierzchu zamiast standardowej galaretki, zrobiłam kremowy topping z naturalnego
Poezja smakuSernik na zimno jest chyba jednym z najbardziej popularnych letnich deserów, który nigdy się nie znudzi. Dziś w wersji dwu kolorowej różowo-białej i dwu smakowej truskawkowo-śmietankowej ;) Sernik jest niezwykle kremowy, delikatny i aksamitny w smaku a to wszystko poprzez dodanie ricotty i śmietany kremówki. Deser wprost rozpływa si ę w ustach. Polecam szczególnie
La grande e la piccola cuocaBeza-niekwestionowana królowa deserów. Dobrze zrobiona jest krucha na zewnątrz i piankowa, lekko kleista w środku. Do tego bita śmietana, świeże owoce i mamy deser, który za każdym razem robi furrorę na rodzinnych spotkaniach i imprezach w gronie przyjaciół. Choć jej przygotowanie wydaje się skomplikowane, warto podjać próbę. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad (zwróćcie uwagę na podkreślenia) i na pewno
Zawsze głodna!Puszyste, wyrośnięte, wyjątkowo smaczne ciasto z rabarbarem należy do najłatwiejszych na świecie wypieków. Świetnie smakuje również z innymi owocami, truskawkami, wiśniami czy jagodami. Łatwe ciasto z
Smakowite DaniaCytrynowa krajanka serowa czyli deser w środku tygodnia. Co za rozpusta, powiecie. Na wszystko jest wytłumaczenie. Jutro mamy świąteczny dzień w Szwecji, więc ciacho musi być. Wybrałam cytrynową krajankę, bo pomyślałam, że mogę ją podać ze świeżymi owocami jak jagody i truskawki. Cytrynowa krajanka to delikatne kruche ciasto . Na podpieczone spód wylałam cytrynową masę na bazie twarogu i jajek(...)naciśnięciu. Wyjmij krajankę i ostudź. Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty udekoruj owocami i oprósz cukrem pudrem. Smacznego! The post Cytrynowa krajanka serowa na deser appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaTen przepis to prawdziwy klasyk. Przepis, jak i same bułeczki. Przecież każdy zna słynne, pachnące i ciepłe bułeczki cinnamon rolls, które od lat cieszą
W kuchni Karmel-itkiKiedyś podawałam Wam przepis na najzwyklejsze w świecie gofry. Dziś mam dla Was ich drugą odsłonę, sama nie wiem czy nie lepszą, a już na pewno
Kuchnia w czekoladzieLekki, szybki i bardzo smaczny deser dla miłośników kwaskowatego, orzeźwiającego rabarbaru. Smak rabarbaru i kolor podkreśla dodatek malin, no chyba, że upolujesz rabarbar malinowy, wtedy opuść dodatek malin. Wspaniały deser na leniwe popołudnie w ogrodzie, na tarasie lub zakończenie grillowej uczty. Na pewno nie zagraża Twojej sylwetce! Po ucieranym cieście z rabarbarem i kruszonką migdałową (przepis tutaj) , drożdżowym placku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wielkie łasuchowanie dla małych i dużych. Pyszny deser,pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Sprawmy aby nasza rodzina i goście długo wspominali nasze desery:) Składniki 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka zielona 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka truskawkowa 1 kg białego sera z wiaderka Każdą galaretkę po za truskawkową rozpuścić w 1 szklane … Czytaj dalej Tęczowy sernik
gotuj ze mnądietetyczne muffinki, bo zawierają sporo cukru. Dodatek mąki grahamki nie jest przyczyną aby nazwać te muffinki dietetyczne. Do muffinów ugotowałam karmelowy sos. Lubicie karmelowy sos? To najprostszy sos do deserów, na który składają się dwa składniki, śmietanka kremówka i golden syrop. Oczywiście jeśli nie macie syropu, możecie roztopić cukier, a potem dodać śmietankę. Na wszystko jest sposób. Lubię gotować(...)potrzeba. Na ogół na 100 ml śmietanki używam 2 łyżki golden syropu. Do muffinów podwoiłam proporcje. Jeszcze ciepłe muffiny jedliśmy z waniliowymi lodami i malinami, polane karmelowym sosem. Deser wypas! Muffiny marchewkowe Składniki: na 16 sztuk 180 g pszennej mąki 150 g mąki grahamki 70 g włoskich orzechów 1½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jajko 250 g cukru 2 marchewki
codojedzenia