zaczyna się na dobre staram się go wykorzystywać do maksimum;) A połączenie jabłek z aromatycznym cynamonem to dla mnie znak, że jest już jesień. Dzisiaj przygotowałam dla Was deser, który można zjeść bezkarnie cały (jedną porcję oczywiście:)). Deser nie zawiera jajek oraz laktozy. Jeśli użyjecie mąki owsianej bezglutenowej będzie także bez glutenu. Dodatkowo deser robi się naprawdę szybko. Wartości
Health-Fit-LifeUwielbiam czytać książki ale od kiedy mam bloga sięgam więcej po te kulinarne które dają mi inspirację do tworzenia pysznych dań, ciast czy deserów. Dzięki księgarni internetowej Tania książka .pl która posiada książki i poradniki, trafiłam na ciekawą książkę Jessicy Meinhard pt: Jak jeść słodycze i nie tyć . Z racji tego że jestem ogromnym łasuchem a słodycze to moja największa(...)udowodniła, że można jeść słodycze i nie tyć. Autorka opisuje że schudła 17 kg, a dziś motywuje do tego innych. W książce dzieli się przepisami na zdrowsze wersje ciast, deserów i przekąsek. Tak jak na przykładowym zdjęciu : Brownie jaglane czy Smak raju na bazie kokosu. Przepisy mają podaną wersję podstawową, wegańską, pozbawioną laktozy i glutenu. Brownie jaglane
Sama słodycz i szczypta chilizapachu i smaku do innego rejonu świata. Jesteście gotowi na pełną aromatu i smaku podróż? Zaczniemy od krajów dalekiego wschodu od przyprawy, bez której nie wyobrażam sobie jesiennych deserów J Cynamon z Wietnamu Przyprawa ta jest pozyskiwana z kory cynamonowca. Roślina ta lubi dużą wilgotność powietrza oraz wysoką temperaturę dlatego uprawiana jest między innymi na górzystych terenach Wietnamu(...)lekko słodki smak i aromat. Można ją wykorzystać do przygotowania deserów, ciast czy dań z owoców na przykład jabłek. Kurkuma z Indii Kurkuma nazywana jest również złotem ze względu na kolor oraz dawne hinduskie wierzenia mówiące o tym, że przynosi szczęście – jest także jednym ze składników tak zwanego złotego mleka. To bardzo aromatyczna przyprawa o licznych właściwościach. Rośnie głównie
Health-Fit-Lifeglutenu.Kokos zawarty w napoju jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. 300 g 8,79 zł. 3. Suszone figi- słodka i zdrowa przekąska dla dorosłych i dzieci, nadaje się do ciast, deserów, owsianek. Figi zawierają :potas, magnez i żelazo. 1kg 40,17 zł. 4. Kasza jaglana Bio life- jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz jest lekko strawna i bogata w witaminy.Polecana(...)deserów, ciast, oraz dań wytrawnych. 1 kg 7.99 zł. 5. Daktyle suszone - słodka przekąska idealnie nadają się dla osób z problemami trawiennymi.Zawierają witaminę A,B1,B2 wapń, mangan. Dodają organizmowi niezbędnej energii. 1kg 8,99zł. 6. Pasta orzechowa- 500 g 10,99zł. Idealna do deserów, ciast, kremów. 7.Olej kokosowy- idealny do pieczenia i smażenia,dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych
Sama słodycz i szczypta chiliZielone bakaliowe kuleczki. Deser, który cieszy nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. W takie szare, pochmurne jesienne dni warto choć na talerze wprowadzić trochę koloru i pięknej zieleni Dzisiejszy deser cieszy się u mnie dużą popularnością. Ostatnio musiałam go przygotować w naprawdę dużych ilościach (dla Was prezentuję przepis podstawowy na mniejsza porcję). Moje koleżanki były nim tak zachwycone
Słodkie okruszkiJabłkowe mini pączki (z cynamonem). Dziś przychodzę do Was z pysznym deserem, w którym królują bardziej jesienne smaki jabłek i cynamonu. Jabłkowe mini pączki są proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się idealnie na przyjęciach, spotkaniach z przyjaciółmi lub po prostu gdy najdzie Was ochota na coś dobrego. Ja dziś przygotowywałam takie mini pączki w dwóch wersjach(...)jabłkowej z cynamonem i cytrynowej. Obie znikły równie szybko. Polecam. Do przygotowania deseru wykorzystałam mąkę pszenną wrocławską od PZZ Białystok . Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, ryż czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Składniki: (na duży talerz mini pączków) 1 jabłko średniej wielkości dwie duże szczypty cynamonu 180 g jogurtu naturalnego
Słodkie okruszkiNajpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach. Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów i naleśników oraz jako dodatek do pieczywa lub croissantów w niedzielny poranek. W tym roku sezon na przetwory rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Kilka dni temu w jednym z podwarszawskich gospodarstw ogrodniczych Paweł kupił piękne pomidory
Cztery FajeryJest używana podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty chanoyu. Uprawiana jest głównie w cieniu, a jej liście nie są podczas produkcji poddawane fermentacji. Matcha można dodawać do lodów i deserów, którym nadaje piękną zieloną barwę. Sposób parzenia - szczegółowe informacje na temat herbaty matcha i sposobu jej parzenia znajdziecie tutaj Genmaicha - nazywana też " popcorn tea " to mieszanka
Cztery Fajeryuwielbiam w każdej postaci bez wyjątku :) Mini serniczki, które widzicie na zdjęciu zostały przygotowane w niewielkich ramekinach. Dodatkowo ozdobiłam je serduszkami zrobionymi z malinowej galaretki. Takie serniczki to deser uniwersalny. Szybki do przygotowania, niedrogi i bardzo smaczny. Przepis dostałam od naszej koleżanki Sabinki, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu Składniki 5 małych serków homogenizowanych o smaku waniliowym
Cztery Fajeryprzyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz kompot z suszu - to mieszanka soku z czarnej porzeczki, " odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki, imbir), skórka pomarańczowa oraz migdały i rodzynki dodawane
Cztery Fajeryczasach wiele wskazówek, może wydawać się przesadą, to jednak nawet skromny posiłek, ładnie podany może stać się czymś wyjątkowym. Znajdziecie w "Kuchennym kredensie" bogaty zbiór przepisów na przedwojenne śniadania, desery, wystawne przyjęcia i obiady powszednie. Monika Śmigielska zamieściła także receptury na dania smaczne i zarazem tanie oraz na zapomniane specjały, takie ja duszone ogórki czy rzodkiewka na maśle
Cztery Fajeryaromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie Crock-Pot.pl Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru nie powinna więc już Was dziwić Ziołowa focaccia z rozmarynem
Cztery FajeryGrillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas imprezy na świeżym powietrzu albo na zwykłej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Za każdym razem będą urzekać smakiem. Grillowane gruszki z orzechami i migdałami będą też doskonałym dodatkiem do lodów, a w połączeniu
Cztery Fajerybrzoskwinią i bananem, to pyszny i energetyczny napój o gęstej kremowej konsystencji, na bazie owoców. Taki koktajl to nie tylko porcja zdrowia, ale też szybki w przygotowaniu i smaczny deser, uwielbiają go wszyscy członkowie mojej rodziny. składniki na 3 porcje 2 brzoskwinie 2 banany 1 łyżka miodu 1 szklanka zaparzonej zielonej herbaty ( wystudzonej ) przepis Umyte brzoskwinie przekrawamy
Smakowite Daniakonwencji przepisów zero waste, czyli szybko przerobić, żeby się nic nie zmarnowało. Mus z jabłek można wykorzystać np. do jogurtu i płatków pakowanych do szkoły, do pracy, do przygotowania deseru dla niespodziewanych gości. Mus wyszedł pyszny, ale czas na przepis. Mus z jabłek 5 dużych jabłek 100 gram cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 ml wody sok z 1 cytryny(...)następnie wyjęłam słoiki z piekarnika na deskę i gdy minimalnie przestygły, przełożyłam do nich mus. Wyszły mi trzy średniej wielkości słoiki. Wspomniałam o niespodziewanych gościach i deserze dla nich? Tak, jak to zrobić? Bierzemy nieduże szklanki lub małe salaterki. Na spód dajemy łyżkę płatków owsianych, potem łyżkę jogurtu i mus. Deser gotowy w trzy minuty, jak nie szybciej. Kolejny
Kuchnia na wzgórzu