truskawki w żelu (do słoików) 172zaprawić na zimę. Ostatnio zrobiłam kompoty a dziś truskawki w żelu- coś a'la konfitura z całymi owcami ale o rzadszej konsystencji. Na zimę będą idealne do lodów, deserów i serników. Składniki: 1,5 kg truskawek 1 kg cukru żelującego 1:1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru Truskawki umyć i odszypułkować. Większe pokroić na połówki a mniejsze
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babeczki z serkiem i owocami lasu 191idealnie nadaje się do tego aby wciskać go szprycą. A delikatny smak sprawia, że babeczki nie są przesłodzone. Po prostu idealne na lato. *czas przygotowania: 90 minut *kategoria: deser Składniki na 15 sztuk: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli na nadzienie: 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
owocowy pucharek z serkiem Almette 222wiedzą, że z nadesłanych przepisów wybiorę cztery, których autorów zaproszę do Warszawy na wspólne gotowanie i walkę o nagrody. Szczegóły konkursu znajdziecie tutaj. A pucharek, który prezentuję to wymarzony deser na lato. Lekki, niezbyt słodki, z dodatkiem sezonowych owoców. Kremowy i puszysty. A do tego łatwy i bardzo szybki do zrobienia. Składniki na 3 porcje: 12 podłużnych biszkoptów opakowanie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Finał konkursu Taste the Summer by Almette Fruit - relacja 190miałyśmy mniej czasu ale na szczęście zdążyłyśmy ze wszystkim. Kierowanie zespołem, z którym ma się do czynienia pierwszy raz nie jest wcale tak trudne jak mogłoby się wydawać. Przygotowałyśmy deser- maślane kruche ciasteczka z kremem z serków, karmelizowanymi truskawkami i letnimi owocami w towarzystwie prażonych migdałów oraz danie, które zachwyciło wiele osób: roladki z kurczaka z szynką oraz serkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tymbaliki owocowe 226Tymbaliki wytrawne zyskały światową sławę i zawsze cieszą się powodzeniem, dlaczego więc nie spróbować ich zrobić na słodko. Zwłaszcza, że upalna pogoda nie nastraja do pieczenia ciast. Taki deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić. Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej (użyłam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka z ananasa i selera konserwowego 202Jedna z moich ulubionych sałatek, łączących wytrawne smaki z owocami. Ananasa często wykorzystuję do dań innych niż desery bo świetnie komponuje się np. z mięsem czy szynką jak w tej sałatce. Składniki: mały słoiczek selera konserwowego 1/2 puszki ananasa 4 jajka 200 g szynki 1/2 puszki kukurydzy duża łyżka majonezu pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić drobno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto "słodkie moro" 319też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery. *tortownica 26 cm: Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę truskawkową: 200 g truskawek (najlepiej mrożonych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wafel przekładany galaretkową masą 256Takie wafle to ekspresowy, tani i łatwy deser. Gotowy andrut łatwo się kroi i jest bardzo podzielny. Maluchy go uwielbiają, więc nie może go zabraknąć na dziecięcych urodzinach. Warstwy możemy zrobić w dowolnych kolorach, wystarczy tylko zamienić kolory galaretek. Małe rączki same po nie sięgają, dorośli zresztą też. Składniki: 5 dużych kwadratowych wafli na masę różową: 2 galaretki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe z serem, jabłkami i gruszkami 215Kiedy nie mam czasu na pieczenie pojedynczych drożdżówek wtedy robię jedną wielką blachę drożdżowego z dodatkami.Wychodzi podzielnie a taki wypiek może stanowić nie tylko deser ale także drugie śniadanie czy przekąskę do zabrania ze sobą na wycieczkę. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste, na zdjęciach może tego nie widać ale to dlatego, że kroiłam jeszcze gorące. Zresztą takie lubimy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Owsiana, szara breja 217słonecznika Obydwa zestawy są bardzo jesienne i rozgrzewające, stanowią prawdziwą bombę energetyczną i bez trudu zaspokajają potrzebę na coś pysznego i słodkiego. Czasem mam tak, że jem owsiankę zamiast deseru, co jest wyjściem niemalże idealnym. Zachęcam do gotowania tej klasycznej wersji płatków i komponowania własnych wariacji z najrozmaitszymi dodatkami. Post powstał w ramach jesiennego wyzwania blogowego Mocnej Grupy Blogerów
Przepysznik - BLW i nie tylko
Piszinger 241Klasyczny deser, który polubi cała rodzina. Pyszna masa kakaowa na mleku w proszku, pomiędzy chrupiącymi wafelkami. Mniam! W moim domu robiło się różne wersje: mleczną, kakaową, orzechową, a czasami między wafle trafiał dżem. Dziś sam kakaowy krem. Pyszny! Składniki: 1 opakowanie andrutów 1 1/2 szklanki mleka w proszku 200g margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mleka płynnego 4 łyżki kakao
Cakes By Kejt
Roladki indycze z suszoną żurawiną 459testowania od firmy MAKAR . Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Połączenie mięsa z żurawiną było strzałem w dziesiątkę. Wytrawne roladki z nutką słodyczy to jedna z moich ulubionych potraw mięsnych. Żurawina suszona spełniła wszystkie moje
Tradycyjna kuchnia Kasi
Chipsy z mango 213dojrzałych owoców można przyrządzać sałatki, smoothie, dodawać do curry, ryb, ciast i wielu, wielu innych potraw. Ususzone i zmielone dojrzałe mango pięknie zabarwi lukier i nada ciekawy smak deserom. Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie zdrowej diety, zwłaszcza, że owoce te zawierają dużą dawkę witamin i minerałów. Chipsy mango można też dodać do owsianki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jesienne crumble ze śliwkami i imbirem 250powstała kruszonka. Do lekko natłuszczonych kokilek wkładmy solidną porcję śliwek, a na to kruszonkę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Podajemy na ciepło. Deser inspirowany przepisem Weroniki z Lekko
Zawsze głodna!
Placek z jabłkami (duża blacha) 225szarlotka, gdyż nie pachnie cynamonem i goździkami...to zwykły placek, który najlepiej zajadać prosto z blachy - nie bawić się w talerzyki...tak smakuje najlepiej :) Polecam na szybki deser.. Proporcje na dużą blachę 24 x 45 cm: ciasto: - 3 szklanki mąki - 20 dag masła / margaryny - 2 jajka + 2 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki śmietany - 2 łyżeczki proszku
kawawszklance