Clafoutis to tradycyjny francuski deser z owocami, wywodzący się z Limousin, regionu środkowej Francji. Z historii tyle:) Deser bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Szoku doznałam tylko w chwili miksowania - konsystencja ciasta przypomina bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe:) No cóż jak powiedziałam A, postanowiłam powiedzieć B i upiec, efekt fajny, zresztą widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym przepisie(...)czereśnie, czy wiśnie powinny być nie drylowane, ja jednak chciałam sobie oszczędzić wydłubywania pestek podczas jedzenia. Składniki: 500 g czereśni bez pestek (w oryginalnym przepisie z pestkami) 100 g cukru pudru + odrobina do posypania 125 g mąki pszennej 300 ml mleka 3 jajka (roztrzepane) masło do posmarowania formy szczypta soli Wykonanie:Umyte i wypestkowane czereśnie zasypujemy połową
Blondynka Gotuje„Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy.” Martyna Wojciechowska, Etiopia. Ale czat! Kawa… Dla
Słodkie okruszkiZ budyniem biszkoptowym już się spotkaliście na moim blogu. Przepis na Sernik z budyniem biszkoptowym cieszył się ogromnym zainteresowaniem, więc idąc za ciosem postanowiłam wmanewrować go
mojewypiekiinietylkoRabarbar to jedno z najmilszych, wiosennych kulinarnych wspomnień, śpieszmy się bo ma nieograniczone możliwości, a sezon na niego niebywale krótki. Rabarbar, a właściwie rzewień jest warzywem
Słodki KompromisMożna sobie trochę uprościć wykonanie, podając tiramisu w formie deseru w szklanych pucharkach - będzie równie smaczne. Zamiast pieczonego biszkoptu można wtedy użyć szampanek, podłużnych biszkoptów maczanych w kawowym ponczu. Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Masa: 500 g serka(...)wcześniej z octem. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, bez grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem
Kuchnia MagdaLenyIntrygująca nazwa ciasta zachęca do jego przygotowania, które jest bardzo proste i łatwe, składa się z biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, biszkopcików oraz polewy z mleka w
RAROSSACiasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Można sobie trochę uprościć wykonanie, podając tiramisu w formie deseru w szklanych pucharkach - będzie równie smaczne. Zamiast pieczonego biszkoptu można wtedy użyć szampanek, podłużnych biszkoptów maczanych w kawowym ponczu. Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Masa: 500 g serka(...)wcześniej z octem. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, bez grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem
Kuchnia MagdaLenycukru, bez glutenu, wegańskie – Dzisiaj w końcu „ Zdrowa Środa ” :). Zapraszam na ciasto z kaszy jaglanej bardzo proste i szybkie w przygotowaniu bez cukru, bez glutenu. Deser jest z bananami i możemy użyć jabłek lub brzoskwiń, obie wersje są smaczne. Ciasto jest sycące, smaczne i aromatyczne. Radzę podawać je jeszcze trochę ciepłe/świeże z ubitym mleczkiem kokosowym(...)się suche i nie jest już tak smaczne. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z kaszy jaglanej z owocami bez cukru, bez glutenu, wegańskie Składniki: 300g suchej kaszy jaglanej 800ml mleka sojowego lub innego 3 łyżki ksylitolu 3 banany 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu około 600g jabłek
Mała CukierenkaW zeszłym tygodniu blog obchodził swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji postanowiłam podzielić się z Wami niezawodnym przepisem na biszkopt! Ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne i
Mostek w kuchniciasta, każda rodzina ma swoją własną tradycyjną recepturę , niektóre dodają cytryny i kandyzowane owoce, przyprawy, rodzynki i orzeszki piniowe, oraz prosty ryżowy tort, bez żadnych specjalnych dodatków. Ciasto ryżowe to słodki, łatwy do przygotowania deser o delikatnym smaku. Mogą je jeść również osoby z nietolerancją glutenu, ponieważ ciasto naturalnie w ogóle go nie zawiera. W oryginalnym przepisie do ciasta(...)ubij jajka z cukrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaj ryż, całość dokładnie wymieszaj. Keksówkę wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Przelej do niej masę ryżową, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po całkowitym przestygnięciu. Smacznego Artykuł Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnisosem chrzanowym to pieczeń idealna zarówno na niedzielny obiad jak i wielkanocny stół. Karkówka upieczona w rękawie jest wyjątkowo miękka – niemal się rozpada pod naciskiem widelca, a przy tym pozostaje soczysta. Znajdźmy ładny, chudy kawałek karczku – dobrej jakości mięso to podstawa. W swoją roladę zawinęłam pastę z pieczonego czosnku – pieczony czosnek jest niezwykle delikatny i słodki(...)główek czosnku odcinamy górne końcówki – polewamy czosnki odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Upieczone czosnki obieramy – ząbki powinny być miękkie (będą też znacznie słodsze niż surowe). Do malaksera lub rozdrabniacza wkładamy ząbki
Poezja smakuNa kruchy spód wylałam puszystą bezę wymieszaną z bakaliami. Beza wyszła chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca się w środku. Zostały mi resztki bakalii. Zatopiłam je
AZgotuj!deserów, a kiedyś było prościej, ale niemniej smacznie. Jeśli nigdy jeszcze nie robiliście karpatki, to bardzo polecam. Pracy nie za dużo, proste wykonanie, a i cena składników przystępna. Składniki: (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) 1 szklanka wody 70 g masła lub margaryny 50 g smalcu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia. Gotować rozcierając drewnianą łyżką na małej mocy palnika około 3 do 5 minut. Masę wystudzić, choć może być także lekko ciepła. Ucierając masę dodawać po jednym jajku. Masę podzielić na 2 części. Każdą z części rozsmarować łyżką cienko w formie wyłożonej papierem do pieczenia i upiec oddzielnie. Piec w piekarniku bez termoobiegu nagrzanym (góra
Kuchcik gotujeTo ciasto jest bardzo wyjątkowe. Dlaczego? Bo ilość składników jaką do nich użyjemy poznamy dopiero, gdy zważymy 6 jajek, które będziemy do nich dodawać. To od
Gotuję Testuję