sosem chrzanowym to pieczeń idealna zarówno na niedzielny obiad jak i wielkanocny stół. Karkówka upieczona w rękawie jest wyjątkowo miękka – niemal się rozpada pod naciskiem widelca, a przy tym pozostaje soczysta. Znajdźmy ładny, chudy kawałek karczku – dobrej jakości mięso to podstawa. W swoją roladę zawinęłam pastę z pieczonego czosnku – pieczony czosnek jest niezwykle delikatny i słodki(...)główek czosnku odcinamy górne końcówki – polewamy czosnki odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Upieczone czosnki obieramy – ząbki powinny być miękkie (będą też znacznie słodsze niż surowe). Do malaksera lub rozdrabniacza wkładamy ząbki
Poezja smakuNa kruchy spód wylałam puszystą bezę wymieszaną z bakaliami. Beza wyszła chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca się w środku. Zostały mi resztki bakalii. Zatopiłam je
AZgotuj!deserów, a kiedyś było prościej, ale niemniej smacznie. Jeśli nigdy jeszcze nie robiliście karpatki, to bardzo polecam. Pracy nie za dużo, proste wykonanie, a i cena składników przystępna. Składniki: (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) 1 szklanka wody 70 g masła lub margaryny 50 g smalcu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia. Gotować rozcierając drewnianą łyżką na małej mocy palnika około 3 do 5 minut. Masę wystudzić, choć może być także lekko ciepła. Ucierając masę dodawać po jednym jajku. Masę podzielić na 2 części. Każdą z części rozsmarować łyżką cienko w formie wyłożonej papierem do pieczenia i upiec oddzielnie. Piec w piekarniku bez termoobiegu nagrzanym (góra
Kuchcik gotujeTo ciasto jest bardzo wyjątkowe. Dlaczego? Bo ilość składników jaką do nich użyjemy poznamy dopiero, gdy zważymy 6 jajek, które będziemy do nich dodawać. To od
Gotuję TestujęFIT CIASTECZKA Z CHIA, OTRĘBAMI I ŻURAWINĄ Zachciało mi się niedawno, czegoś słodkiego, ale w zdrowszej wersji, niestety moja linia wręcz blaga o pomoc i dietę
SMYKWKUCHNINa blogu było już ciasto ucierane z malinami i kruszonką, a różniło się od dzisiejszego ciasta tylko wymiarami blaszki. Mimo wszystko postanowiłam Wam je tutaj udostępnić
RelaxtimeDzieci uwielbiają babeczki, a już szczególnie takie z dodatkiem śmietany i snickersów. Nasze powstały z okazji Dnia Dziecka. Były miłym, słodkim akcentem dla najmłodszych
Smaczne Zdrowektórym przeczytacie w uwagach pod przepisem. Ja jednak chciałam sprawić, aby każdy bez specjalnych zakupów mógł powtórzyć ten przepis w domu, dlatego zastąpiłam go kozim twarożkiem kupionym w Auchanie. Roladki robi się prosto, a wyglądają tak elegancko. Według mnie jest to świetny wielkanocny deser lub przekąska. Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami Składniki(...)używasz mrożonego ciasta filo, rozmróź go najpierw w lodówce. Rozwiń arkusze ciasta filo i przykryj ściereczką, aby nie obsychały. Weź jeden arkusz i ułóż na desce lub papierze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmaruj go rozpuszczonym masłem z oliwą, następnie przykryj drugim arkuszem i ponownie posmaruj tłuszczem. Tak przygotowane ciasto przekrój na trzy części wzdłuż krótszego boku. U podstawy
Chilli Czosnek i OliwaBardzo prosty i szybki serniczek czekoladowy bez pieczenia . Musimy tylko poczekać aż stężeje w lodówce. Spód z kruchych ciasteczek, masa z trzech składników i już. Delikatny i czekoladowy! Mniam, mniam! Składniki: Spód: 200 g kruchych ciasteczek 4 łyżki masła i/lub 1 łyżka masła orzechowego Masa: 1 kg twarogu sernikowego 1 szklanka cukru pudru 400 g czekolady deserowej(...)ciasto na 3 godziny do lodówki. Gdy stężał w lodówce, wyjęłam go z formy. Sernik można polać polewą czekoladową. Roztopić czekoladę, dodać masło i olej. Ja stwierdziłam, że w deserze za dużo będzie czekoladowego smaku i ubiłam bitą śmietanę z odrobiną cukru pudru. Na nią starłam gorzką czekoladę. A wisienką na torcie w dosłownym znaczeniu było ułożenie
potrawyregionalneJeden z najlepszych serników jakie jadłam! Fantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina
DefinicjaSmakuMasz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta marchewkowego. Nie na zwykły
W kuchni Karmel-itkiTort przygotowałam na urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów
Szybko Tanio SmacznieKolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i
Moja DelicjaChałka to pyszne delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest pachnącym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak podbija dodatek likieru pomarańczowego do masy makowej. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok z pomarańczy. Jak wszystkie moje wypieki chałka upieczona została ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet(...)podwinąć końce i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób przygotować drugą chałkę chałki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać makiem piec w 180`C 25-30 minut do zrumienienia. Nie przetrzymywać chałek bez potrzeby dłużej w piekarniku, bo będą suche. Ciasto nadaje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jak byłam mała właśnie takie gołąbki jadłam u cioci Krysi. Co najlepsze, smak cały czas krążył w mojej głowie, a co jakiś czas mama przypominała mi
Niezły Młynek