Zawsze staram się stworzyć słodkości, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Myślę, że ten deser można do takich zaliczyć. Skład tarty to przede wszystkim
Via GustoDziś bardzo szybki przepis na czekoladowe kokosanki. Często jest tak, że zostają nam białka i nie wiemy co z nimi zrobić? Ja zazwyczaj przygotowuję bezę, bo
Niezły MłynekW tym cieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową. SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie
Zofianajuż gotowy. Więcej informacji jak zrobić krem maślany na bezie szwajcarskiej znajdziesz Tutaj . Dodatkowo: ok 20 g gorzkiej czekolady ok 20 g białej czekolady 2 ciastka typu ‘pieguski’ Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Przy pomocy małej łyżeczki nakładamy czekoladę na papier do pieczenia, tworząc dwa duże koła(...)rozpuszczanie batoników) przygotujmy dzień wcześniej. Biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami
Słodki PomysłHej! Hej! Hej! 😃 Dzisiaj na blogu coś słodkiego i zdrowego! Większość z nas niestety bardzo często dopada ochota na coś słodkiego i wtedy sięgamy po kaloryczne
kulinarne odsłony patiSezon dyni w pełni. Zapraszam więc do jej wykorzystania na wszelkie sposoby. Dzisiaj przepis zaczerpnięty z książki "Jadłonomia" Marty Dymek, w którym zmodyfikowałam
Humanistka w kuchniTorcik biszkoptowy z truskawkami i rabarbarem przełożony płatkami dzikiej róży z jabłkiem i ganache z białej czekolady zdecydowanie zadowolił Mamę przy okazji dzisiejszego święta. Biszkopt z
Wrzosowa PolanaKruche i podzielne małe babeczki idealne do kawy. Z domowymi bezami i masą o smaku adwocata są wyśmienite. Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki MŁYNOMAG
VioletoweKucharzenieJak przeżyć święta i nie zwariować w trakcie przygotowań? :) Zaproś rodzinę do współpracy i niech się nie tłumaczą brakiem zdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów
SzczyptaSmaQmojprzepisna.pl | Idealny biszkopt lekko kakaowy Dziś zdradzę Wam mój sekret na idealny biszkopt kakaowy. Krok po kroku. Przepis dla początkujących. Dlaczego zdradzam Wam moje sekrety, ponieważ
moj przepis naW nazwie przepisu warto umieszczać główny składnik przepisu :) Dlaczego? Wyobraźcie sobie, że szukacie pysznego ciasta czekoladowego, ale w zdrowej wersji. Przeglądacie dziesiątki przepisów, aż w końcu
Chocolate Muffin BlogSmaczna pigwa , warto spróbować Składniki 50 g pistacji uprażonych i drobno posiekanych 4 torebki herbaty cytrynowej 2 i 1.2 szklanki wrzącej wody 4 duże pigwy ( ok
R'n'G KitchenDziś miałam naprawdę dziwny dzień.. który na szczęście zmierza ku końcowi, a ja wygodnie siedzę przed telewizorem popijając moją ulubioną zieloną herbatę i odmrażając zmarznięte
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDzisiaj zapraszam na ciężki, wilgotny, prawdziwie zimowy chlebek bananowy z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Mnie najbardziej smakuje taki jeszcze ciut letni, idealny ze szklanką
Kulinarne przygody GatityPyszne ciasto z jabłkami w wersji z mąki razowej, a na dodatek bez cukru - super przepis dla wszystkich fanów zdrowszych, fit deserów oraz osób, które wykluczają cukier z diety :) SKŁADNIKI (na tortownicę 24 cm) 400 g mąki pszennej razowej (typ 2000) 250 g miękkiego masła 1 jajko 1.5 kg jabłek 1 szklanka orzechów włoskich przy kwaśnych jabłkach(...)tortownicy na równą warstwę. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół). Na podpieczony spód wykładamy jabłka z orzechami i posypujemy płatkami z miodem. Cisto pieczemy jeszcze w tej samej temperaturze przez około 25 minut. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram
Moje Kuchenne Rewelacjelodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem i z najlepszym bezowym tortem lodowym, zarezerwowanym tylko na specjalne okazje :) Przygotowując deser możecie wykorzystać gotowe lodowe rozetki (tak jak u mnie na zdjęciach) lub nałożyć lody nabieraczką. Bezy możecie upiec poprzedniego wieczoru, żeby miały dużo czasu na przestygnięcie. Składniki: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, jagody lub borówki do dekoracji, lody – u mnie jagodowe Carte d’or Jak zrobić bezy z lodami? Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy – łyżka po łyżce czekając aż poprzednia
CiastkozercyNiedawno wpadła mi w ręce książka "Piramida w kuchni, czyli dzieci zdrowo gotują" . Kilka przepisów już wypróbowałam. Są to proste dania, desery, przekąski, które nie wymagają długich przygotowań, jak ciasteczka owsiane bez grama mąki. Przepis lekko zmodyfikowałam, ponieważ w oryginale były kawałki czekolady, a my z powodu alergii na kakao staramy się jej unikać. Moje ciasteczka przygotowałam z płatków(...)śliwki, sezam i cukier. Wymieszać ręcznie z masłem i jajkiem, dodając kapkę esencji waniliowej. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na jednej blasze piekarnika nie więcej niż 12 ciasteczek za jednym razem, aby się nie posklejały. Piec w temperaturze 180 stopni ok 15-17 minut, aż się zrumienią
Kulinarne Inspiracjedodałam zbyt dużo cukru, bo marchewka przecież też jest słodka, nie mówiąc już o ananasie. Tort jest tak wilgotny, że rozpływa się w ustach. Takie cudo na wielkanocny deser to po prostu rozpusta! Tort przełożyłam masą czekoladowo serową z dodatkiem białej czekolady. Jak szaleć to szaleć. Tego typu krem jest idealny do marchewkowego tortu. Tort marchewkowy to pewna karta(...)białym kremem to poniekąd wersja wiosenna czekoladowego tortu. Ale zrezygnowałam tu z orzechów, które zastąpiłam kokosowymi wiórkami. Tego typu torty nie wymagają nawilżania. Ciasto jest wystarczająco wilgotne nawet bez kremu. Możecie sobie wyobrazić jak smakuje wtedy z kremem! Mam nadzieję, że Wam narobiłam apetytu. Po takiej porcji tortu czuję się jak w niebie! Tort marchewkowy wiosenny Składniki: okrągła forma
codojedzeniaCiasto: 200g mąki pełnoziarnistej 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1 jajko 60 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g botwinki bez buraczków 250 ml jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 200 g sera koziego w plastrach 2 jajka sól, pieprz, oliwa Do dzieła: Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy(...)tortownicy posmarowanej oliwą, ja używam extra virgin. Na ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy ok. 30-40 minut na złoty kolor. A jako deser proponuję koktajl truskawkowo-miętowy
Spektrum Smaku