Od dzieciństwa uwielbiam bezy. Do dziś gdy je widzę uśmiech pojawia mi się na twarzy. Przypominają mi one mnie i moją siostrę, gdy dostałyśmy od rodziców
W kuchni u MonikiSkładniki: białka 8 sztuk "L", cukier drobny 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mrożone truskawki 1 opakowanie, tortenguss red 1 opakowanie
W Mojej Kuchni LubięKarnawał to czas, kiedy bardzo folgujemy sobie kulinarnie. A Tłusty Czwartek jest tego okresu kulminacją - to tego dnia, za sprawą corocznej tradycji, pochłaniamy najwięcej smażonych (lub
Kolorowy Przepisownikskładniki na ciasto kruche: 150g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 35 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaLatem nigdzie nie odpoczywa się lepiej niż na świeżym powietrzu. Cień drzewa, koc, ulubiona książka i coś pysznego Ale co zabrać ze sobą na taki mini
Słodkie okruszkiOsobiście mam słabość do ciast bezowych i obok żadnego nie mogę przejść obojętnie Do tego pyszna kawka i jestem w niebie… W związku z tym
Oryginalny smakIdealna propozycja na drugie śniadanie. Dzięki temu, że serniczki są w kokilkach można je bez problemu zabrać do pracy, czy na piknik. Połączenie płatków z
Passions hobbies lifeSytuacja w jakiej się znalazłam, czyli pojawienie się na świecie drugiego dziecka, zmusiła mnie do wyspecjalizowania się w wykonywaniu dań i deserów ekspresowych. Jeśli znajdujesz się w podobnym położeniu lub goście dają znać o wizycie kwadrans przed przybyciem, te bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu babeczki ratują sytuację. Prostota i szybkość wykonania nie zuboża smaku. Te słodkie, cynamonowe maleństwa smakują(...)owsianych bez glutenu, odrobina kakao lub karobu. Wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączymy. Dzielimy na 4 części. Wylepiamy powstałym ciastem spód foremek. Jabłka myjemy, kroimy na kawałki i umieszczamy wraz z daktylami i cynamonem w kielichu blendera. Miksujemy do uzyskania musu. Nakładamy nadzienie na spód babeczek. Posypujemy płatkami owsianymi i, opcjonalnie, kakao lub karobem. Pieczemy 25 minut
Jeść, by żyć w zdrowiupodziałem na śniadania, przekąski, dania główne, sałatki, wypieki i desery. Jest też "moja spiżarnia" - mini poradnik jak najlepiej wykorzystać przyprawy i inne egzotyczne składniki. "Sirocco", Sabrina Ghayour Wydawnictwo Insignis 242 strony Twarda oprawa Cena 69,99 zł Niżej znajdziecie jeden przepis z tej fajnej książki :) proste ciasto bez maki - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. Można(...)jajek, żółtka i białka osobno 75 g drobnego cukru Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż tortownicę z wyjmowanym dnem (średnica 24 cm) papierem do pieczenia. Rozpuść czekoladę w żaroodpornej misce w kąpieli wodnej. Wlej do czekolady oliwę i mieszaj, aż się połączą. Zdejmij miskę z garnka i odstaw na 15 minut, żeby czekolada wystygła
SzczyptaSmaQDoskonała propozycja obiadowa, szczególnie na duży obiad rodzinny. Takiego klopsa śmiało możecie zjeść z warzywami na parze czy ziemniakami. Następnego dnia, klopsa możecie zjeść na zimno
Niezły MłynekCoś dla wielbicieli ekstremalnych słodkości :) Zrobiłam je na święta z myślą o bliskich którzy uwielbiają bezy. Mniejsze świetnie nadawały się jako dodatek do kawy lub pitnej
Mienta blogBiedronka Pierwszy raz biedronkę jadłam przy okazji jakiś świąt u mojej szwagierki. Mając do wyboru kilka rodzai różnorakich ciast i deserów - a mało nigdy nie piecze, najbardziej mi smakowała właśnie biedronka. Kilka dni później szperając w necie znalazłam przepis i upiekłam. Nie wyszło tak samo. Wykradłam więc przepis z cudownego zeszytu mojej szwagierki i teraz dość często ciasto to gości(...)opakowanie budyniu waniliowego 2 żółtka 8 łyżek cukru margaryna polewa 100 g masła 2 łyżki wody 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka (kolor bez znaczenia, ja dałam żółtą) Sposób przygotowania: Ciasto jasne. Zagnieść ciasto z powyższych składników i zamrozić. Ciasto ciemne. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać śmietanę, kakao i sodę
na moim stole...Nasz "tort" na trzecią rocznicę ślubu. Bardzo lekki, bardzo owocowy, z delikatnym posmakiem czekolady, dla mnie smakował jak delicje! Biszkopt, czekolada i owoce/galaretka. Trochę pracochłonny, ale
Cakes By Kejtnazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno po raz pierwszy został przygotowany podczas pobytu tancerki w australijskim Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Deser z bezy i bitej śmietany miał przypominać sukienki baletowe. O tym, że jest pyszny nie będę Was przekonywać. Spróbujcie sami. Zostawiam Was więc z Pavlovą, a sama ruszam w daleką podróż. Proszę(...)paprykarzu szczecińskiego:) Pozdrawiam gorąco! Składniki: Bezy (około 8 sztuk): 6 białek (z żółtek możecie przygotować krem angielski ) szczypta soli 300 g cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej odrobina ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny Krem: 500 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Bezy: Białka ubijamy ze szczyptą soli
Smakowity Blog Kulinarny