Uwielbiam włoskie dania, choć staram się je ograniczać... Lazanię przygotowywałam chyba drugi lub trzeci raz w życiu z racji tego, że nie lubię robić jej w
Kuchnia w czekoladziePrzygotowany na zakwasie Żurek bez, którego trudno wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie. Składniki: 500 ml zakwasu na żurek 20 dag wędzonego boczku cebula 5 ziaren ziela angielskiego
RAROSSAJeśli nie macie pomysłu co zrobić z mięsem z rosołu, polecam przygotowanie tych sakiewek. Są proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Dzięki serowi pleśniowemu sakiewki nabierają
Oryginalny smakChcę rozpocząć w Małej Cukierence nową kategorię „Zdrowa Środa” i mam nadzieję, że Wam się spodoba. W każdą środę będę publikować nowy post ze zdrowszymi wersjami przepisów na słodkości, desery. Od wydawnictwa Znak dostałam do zrecenzowania książkę brytyjskiej blogerki Elli Woodward i stwierdzałam, że to idealny moment na rozpoczęcie „Zdrowej Środy”. Ładnie wydana, dosyć spora książka, zawierająca ponad 100 pysznych(...)zdrowych i sprawdzonych przepisów na obiady, przekąski i desery. Przepisy są wegańskie, bez glutenu i cukru. Dzięki nim autorka książki wyszła z ciężkiej choroby i przeżyła największą przygodę swojego życia. Nowe menu nie tylko pozwoliło jej powrócić do zdrowia, ale też pomogło odnaleźć życiową pasję: niemal z dnia na dzień zrezygnowała z aktualnej pracy, żeby poświęcić się prowadzeniu bloga kulinarnego
Mała CukierenkaJuż od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta ze szpinakiem. A skoro zbliżają się święta, to postawiłam na babkę z tym zdrowym, zielonym dodatkiem
Kuchnia w czekoladzieOstatnio miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez Lidl Polska. Całe warsztaty prowadził Paweł Małecki i powiem Wam, że było bardzo słodko. Przez
Niezły MłynekPierożki z powidłami i orzechową posypką to doskonały deser do kawy lub herbatki. Ciasteczka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 50g orzechów włoskich HELIO, 1,5 łyżki cukru kryształu, białko do posmarowania(...)około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Orzechy włoskie HELIO to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Orzechy HELIO są wysokiego gatunku, doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Warto je zakupić do świątecznych wypieków. Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO , niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości
Tradycyjna kuchnia KasiJesienią dynia króluje na polskich stołach, blogi kulinarne pękają w szwach od nawału przepisów z dodatkiem dyni, a my pragniemy je wszystkie wypróbować. Jak pewnie zauważyliście, podstawą wielu dań, deserów i wypieków jesiennych jest właśnie puree z dyni. Szczerze mówiąc nie spotkałam się jeszcze z takim oto wyrobem w naszych polskich marketach, a nawet jeśli Wy zauważyliście ten produkt(...)jest zbyt wodniste, to nadmiar wody możesz na sitku wyłożonym gazą, pamiętaj jednak, że puree nie może być za suche.) Teraz możesz wykorzystać je do swoich dań, wypieków i deserów. Bon appetit! :) *W lodówce puree z dyni można przechowywać od 3 do max 5 dni, jednak jeśli chcesz je wykorzystać później, wystarczy je zamrozić
Smiling Shrimpskorzystałam z rad Olga Smile . Jestem bardzo zadowolona z efektu. Z całą pewnością jeszcze niejeden raz kasza jaglana zagości na naszym stole, nie tylko na obiad. Nada się do deserów na słodko. Jeśli i Wy nie gotowaliście jeszcze kaszy jaglanej, koniecznie przeczytajcie instrukcję poniżej i cieszcie się pysznym i zdrowym posiłkiem, który przełamie nudę w kuchni! Składniki: szklanka kaszy jaglanej(...)szklanki wody z solą. Dodaj olej. Ilość soli uzależnij od tego, do czego wykorzystasz kaszę. Do potraw obiadowych, słonych, dodaj nawet 1 łyżeczkę, jeśli wolisz dobrze posolone, ale do deserów i słodkich dań - można ją pominąć. Wsyp kaszę do wrzątku, zmniejsz gaz na bardzo mały. Przemieszaj parę razy. Przykryj pokrywką, zostaw ją jednak leciutko uchyloną. Gotuj ok 15-20 minut
Anioszek w kuchniDługo myślałam czy dodać ten chlebek na bloga. W końcu stwierdziłam, że jego smak jest tego wart :) Ciemny, z dużą ilością ziaren, co sprawiło że nie
Kuchnia w czekoladzieWielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Czas zajadania się przede wszystkim babkami, mazurkami i oczywiście jajkami, w każdej z możliwych postaci ☺ Dzisiaj propozycja na zimną przekąskę, w
Ania i Marcin gotująważne, porcje były naprawdę w porządku, a ceny według mnie rozsądne (w końcu to ścisłe centrum Warszawy). Nie czekaliśmy też długo na kolejne dania, obsługa pracowała sprawnie. Na deser przetestowaliśmy dwa najsławniejsze włoskie desery - panna cottę (9 zł) oraz tiramisu (11 zł) . Oba podane w charakterystycznych szklaneczkach uśmiechały się do nas wcześniej z lady chłodniczej przy barze. Tiramisu było
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj Świąteczna wersja mazurka dla dorosłych :D Co prawda możecie przygotować mazurka bez alkoholu, jednak ta wersja przypadnie Wam do gustu. Będziemy wcinać nie dość, że
Niezły MłynekZakupy przez internet są modne już od dawna. Nie dość, że nie raz jest dużo taniej, to jeszcze dowiozą Ci wszystko na miejsce. No żyć nie
Kuchnia w czekoladzie