deser - 61894 przepisów (strona:2098/4127)

Kuleczki kokosowe : Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 159

Marzec to moje urodziny, to wczorajszy Dzień Kobiet ale i kolejne Wyzwanie Blogerek i Blogerów. W tym miesiącu tematem naszej zabawy był deser bez pieczenia. Najpierw planowałam deser w pucharku, ale nie chciałam nic z galaretką. Później miał być krem z owocami. Ostateczna wersja to kokosowe kuleczki z migdałem w środku. Coś jak popularne kuleczki Rafaello. Składniki : * 21 herbatników * pół

Magiczne Życie Marty
Waniliowa pascha wielkanocna 177

Cześć! Pascha czyli potrawa wielkanocna, która się bardzo zakorzeniła w naszej kulturze i zwyczajach wielkanocnych. Ten słodki deser przybył do nas z okolic Rosji i Ukrainy. Jak pewnie większość z Was wie, jest przyrządzana na bazie białego sera, jajek, śmietany i bakalii. Ja mogę się pochwalić, że przepis, który widzicie poniżej to była moja pierwsza próba zrobienia tego deseru, postanowiłam

Pora coś zjeść
Pavlova z bitą śmietaną i owocami 138

Witam Was! Jakie są według Was idealne desery na gorący, letni dzień? Moim ulubionym od niedawna jest Pavlova. Słodka, delikatna, chrupka beza, puszysta bita śmietana i słodkie owoce. Kwintesencja dla sprawienia przyjemności duszy i podniebienia! Chyba nie muszę Was przekonywać? :-) Pawłowa to świetny deser! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Serduszka z bezy na Walentynki 157

zachwycą nie tylko smakiem, a również wyglądem. Motyw serduszek obowiązkowy oczywiście :-). Zaczniemy od bezy, czyli słodkich, małych, chrupiących ciasteczek z białek. Wiele osób uważa, że beza to bardzo trudny deser, zapewniam, że tak nie jest. To tylko kwestia mocnego ubicia białek i suszenia (nie pieczenia!), aby były śnieżnobiałe i chrupiące. Poniżej prezentuję Wam przepis na serduszka z bezy, idealne(...)słodki walentynkowy prezent. Można je również wykorzystać jako dekorację do babeczek lub jakiegoś innego deseru. Skusicie się? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pavlova z malinami i hibiskusem 124

Dzień dobry! Nie raz już przygotowywałam bezę Pavlovą. Na zewnątrz chrupiąca, w środku delikatna pianka. Na wierzchu puszysta śmietana i sezonowe owoce. Deser - marzenie. Każdy kocha bezy! Ja to wiem :-) Zainspirowana przepisem na hibiskusowy puder na blogu Kucharnia , postanowiłam przygotować podobny z hibiskusa i malin, tylko zamiast przygotowywać czekoladki, przygotowałam bezę :-). Cudownie fioletową bezę (ocet zakwasza środowisko, dlatego nie jest(...)różowa)! Zwieńczeniem deseru jest słodko-kwaśny sos z granatów i malin. Pavlova zniknęła tak szybko jak się pojawiła. Serio! To uzależnia! :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Różana panna cotta 139

Dzień dobry! Wczoraj obchodziliśmy Walentynki, zapewne każdy z Was zaserwował swojej drugiej połówce jakiś smakołyk. Ja postawiłam na prostotę, ale z urokiem i smakiem. Przygotowałam klasyczny włoski deser panna cotta z dodatkiem wody różanej, która nadała mu niepowtarzalny aromat. Pierwszy raz przygotowywałam ten delikatny, śmietanowy deser i powiem Wam, że bardzo żałuję, że nie zdecydowałam się na niego wcześniej

Pora coś zjeść
Ciasto kruche z truskawkami 295

Sezon na truskawki trwa, więc na niedzielny deser proponuję ciasto kruche z tymi owocami. Dostępność sezonowych owoców jest świetną okazją, by wykorzystać je do różnych ciast i deserów. Kaprysy pogodowe sprawiają, że trudno jest przewidzieć, jak długo będziemy cieszyć się truskawkami w tym roku, dlatego myślę, że warto wykorzystać je maksymalnie w naszej kuchni. Ciasto kruche z truskawkami Składniki

Smakołyki Bereniki
Pianka truskawkowo-bananowa 659

Pianka truskawkowo-bananowa to deser idealny na upalne dni, które ostatnio nas nawiedziły. Składa się on z lekkiej pianki na bazie bitej śmietany i owoców, biszkoptów, musu truskawkowego w formie galaretki oraz kawałków świeżych truskawek. Pianka przyrządzona w keksówce bardzo efektownie prezentuje się po zastygnięciu i wyjęciu na talerz. Należy przechowywać ją w lodówce, podawać schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej. Moja(...)truskawek, kroić w plastry - ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone Piankę truskawkowo-bananową podajemy krojąc w grube plastry. Struktura pianki jest delikatna i rozpływająca się w ustach. Deser nie jest mocno słodki, gdyż nie zawiera dużej ilości cukru

Smakołyki Bereniki
TRUSKAWKOWY Dzień Dziecka. 181

Szczere, bezpośrednie i potrafią cieszyć się nawet najdrobniejszym głupstwem. I ta ich bezinteresowność. Zaprzysięgłam sobie, że nie wydorośleję nigdy do końca. Nie chcę. Kto lubi truskawki? To zapraszam na deser! GALARETKA TRUSKAWKOWA. (no, chyba każdy zna ten deser ;P ) na 4 porcje 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 375ml kremówki (1 kartonik) 3 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa Galaretki przyrządziłam według

W kuchni Karmel-itki
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. 149

Gujany. W Indiach - podawana jako przystawka do ryb, kiedy zmiesza się ją z curry. W Brazylii - gotowana w winie, z dodatkiem cynamonu i kardamonu - przemienia się w wyborny deser. A ja, Karmel-itka... Zrobiłam z niej pudding. Lecz nie byle jaki! Niesamowicie lekki, kokosowy - na kokosowym mleczku, podany z musem z banana. Od tej chwili to mój ulubiony deser

W kuchni Karmel-itki
BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ. 205

znalazłam coś, co mnie niezwykle zaciekawiło. W oryginale babka grysikowa jest z niezliczoną ilością bakalii. Pochodzi jeszcze z czasów Anny Jagiellonki , a na dodatek był to jej ulubiony deser, który kazała przyrządzać sobie zawsze, nawet jeśli do wyboru miała naprawdę wyszukane i wyrafinowane desery. Nieodzownie wygrywała właśnie babka grysikowa z bakaliami. Inspirując się właśnie zdobytą wiedzą stworzyłam własną wersję tejże

W kuchni Karmel-itki
JABŁKA Z KOZIM SEREM, RODZYNKAMI I CYNAMONEM. 200

specjały kuchni małopolskiej. Weekend w ich otoczeniu spowodował, że zaraziłam się tamtymi smakami. Jabłka łąckie, ser kozi..Ach, mogłabym zajadać się nimi bez ustanku. Zainspirowana smakami, postanowiłam przyrządzić deser nietypowy, zahaczający jeszcze o te klimaty... Połączenie jabłka, cynamonu i rodzynek wydaje mi się zestawem oczywistym. Jednak dodatek do tego koziego serka kremowego już tak popularne nie jest, ba, nie wiem(...)nawet, czy czasem nie jestem jedyna co na to wpadła. Muszę stwierdzić, że deser wyszedł świetnie. Słony kozi serek idealnie wkomponował się w słodycz jabłek, nutę cynamonu i rodzynek. Przełamał ten topowy zestaw w swój charakterystyczny sposób, nadając nowego wymiaru takiemu zestawieniu. JABŁKA Z KOZIM SEREM, RODZYNKAMI I CYNAMONEM. /autorski;/ dla 2 osób 50 - 100g kremowego serka koziego 2 dojrzałe

W kuchni Karmel-itki
KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. 278

Raczej "pseudo-sernik", a nawet jogurtowiec. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kawy i kawowych deserów powstała bowiem na bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą kawową galaretką, która wieńczy cały torcik. Serniki na zimno są naprawdę proste w wykonaniu, a efekt zwykle zachwyca. Wystarczy niewiele, aby stworzyć rewelacyjną słodycz, nie trzeba nawet znać się na pieczeniu czy obsłudze piekarnika(...)Postanowiłam ulepszyć zwykłą wersję, dać upust swoim kawowym upodobaniom i zachciance nie tylko na pyszny, ale i elegancki deser. I tak oto - przedstawiam głównego bohatera: KAWOWY SERNIK NA ZIMNO . Wielkie brawa! KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. 3 duże jogurty naturalne paczka okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżeczek 3 łyżki cukru 6 łyżek żelatyny 1,5 szklanki cukru

W kuchni Karmel-itki
KOLOROWE GALARETKI Z ŻELKAMI. 248

Biegają małe istotki - księżniczki, królewicze, zajączki, spidermany, batmany i biedronki, małe Shreki, osiołki, a nawet i wróżki. Śmieją się i cieszą, buźki promienieją. A na stole czeka pyszny, kolorowy deser. Kolejna propozycja z wykorzystaniem produktów marki JOJO, idealna na wesołe party, ale nie tylko dla maluchów! W moim domu przypadł ten deser do gustu nawet tym starszym. Zajmuje niewiele czasu

W kuchni Karmel-itki
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 163

wieczoru - wykwintna kolacja, gdzie szef kuchni hotelu, Maciej Kopczyński, który w dniu konkursu zasiadał również w jury, uraczył nas wspaniałymi daniami, połączonych z podkarpackim winem. Menu było zachwycające, a deser powalił mnie na kolana, zupełnie jak i barwena. fot.: Karmel-itka / łosoś zamiast polędwiczki wieprzowej (nie spożywam mięsa od jakiegoś czasu), pozycja 1. z menu. fot.: Karmel-itka. / krem buraczany(...)zaciszu. Za to uwielbiam ten konkurs - można z niego wynieść naprawdę wiele.Poza tym, szef kuchni hotelu - Maciej Kopczyński, dał się poznać jako nie tylko znakomity kucharz i cukierni (te desery!), ale również jako bardzo sympatyczny człowiek i juror, który pomagał nam podczas konkursu. Pomimo nie zajęcia pierwszej czy drugiej lokaty, bawiłam się znakomicie. Zwycięską ilość punktów otrzymała Ania Kosterna Kaczmarek

W kuchni Karmel-itki