deser - 61894 przepisów (strona:2060/4127)

Krem z koglu-moglu z truskawkami 146

początku korzystałam z zagranicznego importu, jednak nareszcie mogę bez ograniczeń zajadać się polskimi owocami. No może są pewne ograniczenia finansowe, ale wiecie o co chodzi! Dziś szybki weekendowy deser, idealny po sytym, rodzinnym obiedzie. Lekki, soczysty i mało słodki, choć głównym składnikiem jest kogiel mogiel. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo na pewno nie pożałujecie! Składniki : 4 żółtka 50 g cukru

Słodkie Przyjemności
Tarta jagodowa 210

jest sezon czy nie, jagody jeść lubię w każdej postaci. Babeczki, drożdżówki, ciasta, pierogi czy desery. Zawsze chętnie przygotuję coś z ich dodatkiem. Choć przyznam szczerze, że z mrożonymi to już nie to samo.. Dlatego gdy jest sezon, powinniśmy korzystać z nich tak często jak to tylko jest możliwe. Nie mówię, żeby codziennie lepić pierogi z jagodami, bo chyba

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z domowym twarogiem i malinami 166

wypiek ten jest banalny jest jak najbardziej trafny. Ale czasem coś co jest bardzo proste, jest również jednocześnie bardzo smaczne, dlatego zachęcam Was do przygotowania ich na niedzielny deser, albo popołudniową słodkość po pracy. Domowy twaróg jest tu dodatkowym atutem, jednak jeżeli nie macie czasu na jego przygotowanie ( np. za godzinę mają być u Was znajomi) możecie wykorzystać wiejski

Słodkie Przyjemności
Tarta malinowa z kremem patissiere 233

Ostatni eksperyment z kremem patissier wyszedł tak świetnie, że postanowiłam przygotować z nim kilka deserów. Pierwszy z nich zaprezentuję Wam już dziś. Jest to krucha tarta - na cieniutkim cieście - z dżemem porzeczkowym, kremem malinowo-kokosowym i świeżymi malinami. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak należy pamiętać, że w momencie gdy krem ma się ostudzić trzeba czekać aż to nastąpi

Słodkie Przyjemności
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 157

częstujemy resztę biesiadujących.  Spotkanie tak jak wcześniej wspomniałam miało formę pikniku, mieliśmy możliwość wypróbowania nie tylko zimnych przystawek, ale i ciepłych, grillowanych mięs. Nie obyło się również bez deserów i pysznego, orzeźwiającego picia – o czym za chwilę opowiem więcej. Tym razem naprawdę było w czym wybierać! Choć trudno wymienić wszystkie potrawy które pojawiły się na pikniku, to podejmę wyzwanie

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.2 - Kraków i Zakopane 181

dużych porcji - tak przynajmniej to wyglądało, w połowie jedzenie byłam już całkowicie zapchana.       Choć przyznać muszę, że jeszcze w czasie jedzenia obiadu, nastawiłam się na deser, jednak już nie w Kaszy, a w lokalu obok - w kawiarni u Żarneckich, gdzie wielkość gałki jak i połączenie smakowe zależy tylko od nas. Lody wyrabiane są bez ulepszaczy

Słodkie Przyjemności
Galette malinowe z gruszką 208

szybki przepis na ciasto, że ja - mimo nowej pełnoetatowej pracy, miałam możliwość przygotowania w mniej niż 15 minut + pieczenie - chyba warto poświecić taką chwilę na przygotowanie domowego deseru? Zapraszam na galette malinowe z gruszką. Składniki : 120 g masła 80 g cukru 250 g mąki 2 jajka 3 gruszki 2 jabłka szklanka malin łyżeczka cukru łyżeczka miodu Sposób przygotowania

Słodkie Przyjemności
Placki z gruszkami 164

tradycyjne placuszki z gruszkami, choć tak naprawdę można wykorzystać do nich inne, ulubione owoce. Świetnie nadają się na śniadanie, ale ja zazwyczaj przygotowuje je sobie jako przekąskę lub deser. A jak jest u Was? Częstujcie się! Składniki : 2,5 szklanki mąki łyżeczka proszku po pieczenia 400 ml kefiru 2 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 gruszek Sposób przygotowania: Do miseczki witamy

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z cynamonową bezą 153

pozostało jeszcze sporo czasu, to nic nie stoi nam na drodze aby korzystać z panującej w koło atmosfery i wieczorami tworzyć przyjemny nastrój z gorącą czekoladą i korzennymi smakami deserów. Zapach cynamonu zimą to warunek konieczny - przynajmniej w moim domu. Dlatego aby Was zainspirować zaproszę dziś na tartaletki z cynamonową bezą i ciągnącym się koglem moglem. Polane sosem żurawinowym wprawiają

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z sosem żurawinowym 214

się z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio przygotowane owoce żurawiny nadają się idealnie do ciast i deserów. Dziś zaprezentuję Wam tartaletki z jej dodatkiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu! Przepis na 12 szt. Składniki : 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru pół porcji sosu

Słodkie Przyjemności
Ugryź to! Magazyn Kulinarny GRYZ #1 177

równie szybko jak my, zakochacie się po uszy. Ze swojej strony słodko zaproszę Was do działu, który mam zaszczyt prowadzić – chyba się już domyślacie jaki, prawda?  Ciasta, słodkości, desery czyli to w czym czuję się jak ryba w wodzie. Czekam na Wasze opinie i namawiam do sięgnięcia po  pierwszy numer wyjątkowego magazynu kulinarnego GRYZ. uGRYŹcie

Słodkie Przyjemności
I... Indyk z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. 354

Każdy ma czasem dłuższą bądź krótszą fazę na jakieś warzywo, mięso czy... deser. U mnie ostatnio nie może zabraknąć suszonych pomidorów i sera pleśniowego. Dziś proponuję Wam aromatyczną, bazyliową pierś z indyka z właśnie tymi dodatkami. Składniki: 2 x pierś z indyka 4 pomidory suszone 6 kostek sera pleśniowego (resztę użyłam do sałatki) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz

Kitchens Alphabet
Naleśniki i Naturalny Sos Czekoladowy 204

tylko 14kcal. Do czego może się  przydać ? Ja używam tego sosu do  naleśników , owsianek, ulubionej kaszy manny czy owocowych smoothies... czyli po prostu wszelkiego rodzaju  deserów!    Można z niego też zrobić gorącą czekoladę; wystarczy, że połączymy ok.3-4 łyżek sosu czekoladowego z 200ml gorącego mleka. Zachęcam Was raz jeszcze do wzięcia udziału w Styczniowym Wyzwaniu

Chocolate Stop Tempting
skórka pomarańczowa w cukrze... 191

minuty gotowac mieszając, włożyć do wyparzonego słoiczka i mocno zakręcić przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce - doskonały dodatek do ciast, deserów, kompotu.................SMACZNEGO!!! podobnie można zrobić skórki cytrynowe

W Mojej Kuchni Lubię
Ryż jaśminowy z musem z mango i morwą 142

sama nazwa wskazuje ma bardzo lekki aromat kwiatowy, bardzo popularny w Tajlandi jak i całej kuchni azjatyckiej. Ze względu na lekko słodki profil i konsystencję idealny jest do deserów a do tego szybki w przygotowaniu. Polecam wybierać ryż nieco droższy wtedy aromat będzie bogatszy. Jest to danie bezglutenowe o dużej zawartości białka, witamin z grupy B, miedzi czy wapnia. Zapraszam

Kuchnia PROzdrowotna