Sezon na dzikie jeżyny w pełni, więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja proponuję Wam pyszne i szybkie w przygotowaniu muffinki z jeżynami! Przygotowanie : 15 minut Pieczenie ok. 15 minut Składniki na około 9 muffinek : • 150 g jeżyn • 125 g miękkiego masła • 125 g mąki pszennej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaoknem szaro, buro, pada.. W taką pogodę, poprawmy sobie humor czymś słodkim! Proponuję rewelacyjny i prosty deser, którego smaki idealnie komponują się w smaczną całość. Delikatność kokosu i chia połączona ze słodyczą banana oraz chrupkością i słonym smakiem solonych orzeszków to istna przyjemność dla podniebienia! Spróbujcie sami Składniki na 3 porcje (jedna ok. 304kcal): – 200ml mleczka kokosowego
Be Fit Be Strongciasta i długim nożem przeniosłam wraz z folią sernik na talerz. Folię odsunęłam od brzegów sernika, włożyłam nóż pod biszkopty i powoli wycofałam folię unosząc delikatnie ciasto. Szybki, pyszny deser Artykuł Sernik na zimno z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plSzarlotka to jedno z tych deserów, którego smak zna każdy z nas. Niewiele jest osób, które odmówiłoby kawałka tego wyśmienitego jabłkowego ciasta. Podobnie jak serników, również rodzajów szarlotek jest nieskończenie wiele. W naszym domu ostatnio furorę robił Kisielowiec (klik) . Ostatnio postanowiliśmy wrócić jednak do bardziej tradycyjnych smaków, czego efektem jest wspaniale aromatyczny i pachnący w całym domu jabłecznik. CIASTO
Kuchnia od dwojgaDziś pyszne, puchate i aromatyczne od dżemu mirabelkowego grzebyki, idealne na deser. Znakomite do kawy czy herbaty a może czystka, z kubkiem kakao też będzie super. Przepis na grzebyki dostałam od znajomej koleżanki z "Garnka". Grzebyki krucho - drożdżowe z dżemem z mirabelek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePierniki Toruńskie „Uszatki” mój deser wymyśliły i z prażonym słonecznikiem w mikserze się rozkruszyły. Na dno tortownicy się wyłożyły i spód pod sernik utworzyły. Ser z bitą śmietaną, cukrem i żelatyną dobrze się zmiksował i na kruchym spodzie „wylądował” Maliny prosto z krzaka zerwane, zostały na masie serowej poukładane. Żeby fajnie wyglądały, przeźroczystą galaretkę do towarzystwa wybrały
Moniki SmakołykiOstatnio podzieliłam się z Was obiadami, także teraz czas na pyszny deser 😎 Do tego ze świeżymi sezonowymi owockami 🌴 Aby stworzyć ten smakołyk potrzeba 10 min i tylko 4 składników, które są łatwo dostępne, tanie no i oczywiście zdrowe👌 Składniki: -150 g malin -80 g twarogu chudego -10 g płatków migdałowych -50 g płatków (u mnie jaglane) Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy
Zdrowie i pysznie na talerzuTort naleśnikowy Thermomix Składniki na tort naleśnikowy: Ciasto na naleśniki: 300 g mleka roślinnego lub krowiego 300 g wody mineralnej gazowanej 320 g mąki pszennej 2
Themo przepisypiję zwykłej kawy i to własnie Inka króluje w moim domu – zarówno do śniadania, jak i popołudniowego ciacha. W tym upale wykorzystuję ją także do przygotowania pysznych deserów, koktajli i smoothie – świetnie się do tego nadaje – jest delikatna, zbożowa, a zarazem smakowo świetnie zastępuje paloną kawę. Tym razem postawiłam na fioletowe owoce, takie jak aronia, jeżyna, maliny
Ostra na Słodkoudanego omletu jest bardzo delikatne połączenie masy jajecznej z ubitymi białkami ( to przecież ciasto biszkoptowe ) i nieśpieszne jego smażenie ;) Taki omlet może być Waszym śniadaniem, podwieczorkiem, kolacją, a nawet deserem :) Poznajcie mój sprawdzony przepis ;) :) Składniki na 1 omlet: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1 - 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Opowieści z piekarnikajest tak ciepło jak dziś, a mam ochotę na coś słodkiego - szukam szybkich i "zimnych" rozwiązań. Deser jest słodki dzięki malinom i ciastkom, a zarazem lekko kwaśny poprzez dodatek jogurtu. Składniki: ok 150 g malin 6 ciastek zbożowych 200g jogurtu greckiego Przygotowanie: Ciastka rozdrabniamy i wysypujemy na dno szklanki. 3/4 malin rozgniatamy lekko za pomocą widelca. Na ciastka wykładamy
Lena Gotujebardzo fajny pomysł na szybki deser, gdy mamy ochotę na coś słodkiego albo gdy mamy niezapowiedzianych gości. Składniki: 3 średniej wielkości jabłka 80g cukru 80 g masła 160 g mąki opcjonalnie: cynamon Przygotowanie: Cukier, zimne maslo oraz mąkę łączymy ze sobą na kruszonkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w około 0,5 cm plastry. Wykładamy
Lena GotujeDeser smakiem przypomina trochę popularne Monte. Pyszny, słodki i zdrowy. Zapakowany w słoiczek to bardzo dobry pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 1 dojrzały banan, łyżka miodu, 2 łyżeczki kakao, 1/2 szklanki mleka, garść orzechów włoskich Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i jeszcze ciepłą blendujemy wraz z bananem, miodem
Lena Gotujechyba łatwiejszej babeczki w przygotowaniu,a na upalne dni taki deser jest idealny i orzeźwiający. Składniki: 600 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy. Truskawki kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy stopniowo galaretkę i truskawki. Przekładamy do formy. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny
Lena GotujeOwocowy, bardzo orzeźwiający,letni deser. Składniki: 4 morele, 10-12 sztuk jeżyn, galaretka przezroczysta winogronowa Winiary Przygotowanie: Galaretkę dzielimy na dwie cześci. Jedną rozrabiamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy. Morele rozdrabniamy w blenderze i dodajemy do galaretki. Przekładamy do kieliszów, które wkładamy pod kątem (opierając o coś) do lodówki na godzinę. W międzyczasie rozrabiamy drugą część galaretki i studzimy
Lena Gotuje