Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 175Wiele się słyszy i czyta o diecie bezglutenowej . Dla jednych jest ona koniecznością, ze względu na nietolerancję glutenu, a dla innych wyborem. Gluten to mieszanina białek
mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 212Wiele się słyszy i czyta o diecie bezglutenowej . Dla jednych jest ona koniecznością, ze względu na nietolerancję glutenu, a dla innych wyborem. Gluten to mieszanina białek
mojewypiekiinietylko
Zestaw na upał 165Postanowiłam zebrać wszystkie przepisy (dla ochłody), które publikowałam na fan-page, kiedy uczyłam się w te największe upały,a nie miałam czasu stworzyć jakiegoś sensownego posta
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
ŻELKA TRUSKAWKOWA 312Żelka truskawkowa do tortu to puree truskawkowe z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać truskawkowy blat do tortu. Żelka z truskawek sama w sobie jest słodka
Słodki Pomysł
Truskawki 168Sezon na truskawki r ozpoczęty, atrakcyjne ceny-przynajmniej na katowickiej giełdzie, zachęcają do truskawkowych szaleństw. Truskawki to moje ulubione owoce. Zawsze większą część zamrażam, aby potem dodawać do koktajli, deserów, śniadań. Wczoraj kupiłam koszyk czyli 2 kg truskawek po 8 zł i 9 zł-różne odmiany. Dla Was dzisiaj specjalnie przygotowałam zestawienie najlepszych truskawkowych
Moja smaczna kuchnia
Torcik truskawkowy z mascarpone i galaretką. 141którzy nie potrafią piec tortów. To także idealny przepis na niedzielne ciasto lub po prostu jako pyszny deser dla wszystkich łasuchów i wielbicieli truskawek. Torcik ten możecie zrobić również z dodatkiem innych owoców np. malin, borówek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Torcik truskawkowy z mascarpone i galaretką. Składniki Składniki na biszkopt : 4 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej
To co lubię - gotuję i polecam
Truskawkowa stracciatella 220już ostatnie ciasto z wykorzystaniem świeżych truskawek (chyba). Deser jest jednym z moich ulubionych i robię go już od kilku lat w sezonie truskawkowym. Oczywiście można wykorzystać mrożone truskawki i smakuje tak samo bajecznie. Polecam wypróbować. Mus truskawkowy: 750 g truskawek* galaretka truskawkowa sok z połowy cytryny 1/2 lub 3/4 szklanki cukru (wszystko zależy czy truskawki są kwaśne(...)wysmarować masłem. Na spód wlać 1/3 kremu stracciatella i schłodzić w lodówce. Na masę wylać mus truskawkowy i powrzucać resztę truskawek.Schłodzić w lodówce aż stężeje. Na truskawki wyłożyć białą masę-schłodzić, ostatnia warstwa to reszta kremu stracciatella. Włożyć do lodówki. Kiedy cały deser będzie stabilny, wyjąć na 10 minut z lodówki, na salaterkę położyć talerz, delikatnie przewrócić i deser
Anielskie wypieki
Deser truskawkowo-jogurtowy 208ładniej się prezentował przyda się kleksik śmietany i listek mięty, ja jeszcze dorzuciłam posypkę z pokruszonego ciastka. Desery można zrobić różnej wielkości, można pobawić się też w warstwy. składniki: 300 g truskawek 1 duży jogurt grecki (400 g) 2 galaretki truskawkowe dekoracja ok 200-250 ml śmietanki 30 % 1-2 kruche ciastka lub herbatniki listki mięty Jogurt i truskawki(...)stężała. Truskawki zmiksować, mogą być na gładko na mus lub żeby były wyczuwalne kawałeczki. Zmiksowane truskawki połączyć z drugą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę jogurtową. Ponownie odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ubić śmietankę i udekrować deser. Na wierzchu posypać pokruszonym ciastkiem, uderować listkiem mięty
Monia miesza i gotuje
Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 237Dzika tęsknota za latem skłoniła mnie do przygotowania kremu truskawkowego, który choć trochę miał mi przypomnieć smak prawdziwych owoców, uwalanych ziemią i pachnących słońcem. Dalsze wypadki potoczyły się błyskawicznie - kruche ciasto i delikatna beza w takim towarzystwie wypadają idealnie. Deser ze względu na poziom słodkości smakowej i wizualnej doskonały dla dzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;) Kruche ciasto(...)średnica tartelek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 60 minut. Zostało nam już tylko złożenie deseru :) Na kruchy spód wykładamy 2-3 łyżki strawberry curd i przykrywamy bezą. Podajemy z dodatkową porcją masy truskawkowej. Z podanej ilości składników wychodzi 5 gigantycznych ciastek. Wspaniały głos, kilka fajnych piosenek - szkoda, że tylko kilka
sama złodycz
Pełnoziarniste naleśniki z serkiem wiejskim i dżemem truskawkowym 235Od czasu do czasu trzeba pozwolić sobie na małe słodkości. Ostatnio miałam wielką chęć na naleśniki w zdrowszej wersji. Smakowały jak klasyczne, ale wzbogacone o witaminy
Truskawkowa Fiesta
Asymetryczne galaretko-pianki 262Jeśli szukacie idealnego deseru na panujące upały - oto jest :) Przyjemne połączenie galaretki cytrynowej z kawałkami truskawek i pianki truskawkowej. Pomysł zaczerpnęłam stąd: klik! . Trochę zabawy przy tym jest, ale efekt mnie urzekł :) Składniki (na 4 kieliszki do wina): - 3 garści truskawek pokrojonych na ćwiartki - 300 g śmietany 30% - 2 galaretki, ja użyłam cytrynowej i poziomkowej - kilka łyżek cukru pudru Przygotować(...)ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i ponownie ubić. Kiedy dół naszego desery będzie stężały kieliszki wyjąć z konstrukcji i postawić normalnie. Uzupełnić częścią śmietanowo-galaretkową. Włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Uff, już koniec i smacznego ;) Przepis brał udział w akcjach: Truskawkowe szaleństwo oraz Truskawki
Corner With Recipes
ZUPA TRUSKAWKOWA Z MAKARONEM 266Dla jednych zupy owocowe to ucieleśnienie beztroskich wakacji, dla innych - koszmar dzieciństwa. ZUPA TRUSKAWKOWA Z MAKARONEM to staroświeckie, sentymentalne danie, któremu warto dać szansę! Artykuł ZUPA
COOKMAGAZINE
Lekki deser z serka homogenizowanego z bakaliami i musem truskawkowym 278Sezon na truskawki jeszcze się nie zaczął, ale na szczęście są truskawki mrożone, z których możemy zrobić pyszny mus i użyć go do tego pysznego deseru. Deser jest lekki za sprawą serka homogenizowanego i delikatnego musu , a najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony, dając nam już w kwietniu przedsmak lata :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 opakowanie serka homogenizowanego(...)mieszamy z cukrem waniliowym i bakaliami. 2/3 tężejącej galaretki dodajemy do sera i mieszamy, a potem przekładamy do pucharków. Pozostałą galaretkę mieszamy z musem truskawkowym i dodajemy do pucharków. Pucharki umieszczamy w lodówce, aby całość deseru stężała. Najlepiej smakują schłodzone
Zofiana
Szarlotka rabarbarowa 180budyniem, a ciasto nie jest zbyt słodkie, a raczej orzeźwiające. Budyń, który dodajemy do ciasta może być o dowolnym smaku: waniliowym, śmietankowym czy truskawkowym. Z każdym szarlotka rabarbarowa będzie pyszna. Ja na wierzchu tego deseru zrobiłam kratkę z ciasta, ale można też drugi kawałek ciasta rozwałkować i całym przykryć rabarbar z budyniem. Inna wersja jest też taka, że schłodzone ciasto
Danka Pichci