Karnawał dobiega końca, na blogu znajdziecie pączki, faworki i oponki serowe. Dzisiaj natomiast zapraszam Was na pyszne mini ptysie z bitą śmietaną i kremem truskawkowym. Są
To co lubię - gotuję i polecamdysku przeleżały niemal rok. Ponieważ mamy sezon truskawkowy w czerwcowej pełni stwierdziłam, że to idealny moment na ich publikację. Przepis znalazłam na blogu Mia cucina , tam przygotowany był z morelami, których akurat nie miałam pod ręką. Zamiast nich - cudownie dojrzałe nektarynki i soczyste, słodkie truskawki. Flan ten to znakomity deser, ale jeszcze lepszy podwieczorek lub drugie śniadanie. Odpowiednio słodki, sycący
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTruskawkowy sezon trwa w najlepsze, tak więc jedzmy, jedzmy, jedzmy - ile się da, ponieważ nie zdążymy się obejrzeć, a będzie po wszystkim. Idealnym sposobem na wydobycie cudownego smaku truskawek jest pieczenie ciast z ich dodatkiem – nie za słodkich, delikatnych, z soczystymi kąskami owoców. Poniższy deser łączy w sobie wszystkie te zalety, a jego autorką jest pani Magdalena Cielenga-Wiaterek (nieznacznie(...)sodę, zamieszaj. Do maślanki dodaj pastę tahini oraz syrop kolnowy i za pomocą trzepaczki połącz je ze sobą. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec wmieszaj truskawkowe kostki w ciasto i przełóż je do tortownicy. Przed włożeniem do piekarnika udekoruj wierzch pozostałymi połówkami truskawek. Zapiekaj przez 45-50 minut. Przed wyjęciem z formy ciasto należy całkowicie
Roślinna - blog wegańskiraczej do sposobu podawania deseru, gdyż wszystkie składniki miesza się razem, jak również jego wyglądu. Uważa się, że deser Eton mess pochodzi z Eton College, gdzie jest serwowany podczas corocznego meczu krykieta 4 czerwca, w którym drużyna koledżu Eton gra przeciwko uczniom z Harrow. Pierwsza wzmianka deseru Eton mess sięga 1893 roku, deser ten jako "Eton Mess aux Fraises" pojawił(...)deser składający się z truskawek lub bananów, wymieszanych z lodami albo śmietanką, sprzedawano w szkolnym sklepiku koledżu. Pokruszoną bezę dodawano do deseru w późniejszym czasie. W 1935 roku Eton mess pojawił się w menu podczas znanych wyścigów konnych Royal Ascot niedaleko Eton. Co ciekawe, w 2013 roku, a więc całkiem niedawno, była tam serwowana malinowa i lawendowa wersja deseru. Również
Obiad gotowymówię. Domowy kisiel truskawkowy W okresie kiedy dostępne są świeże owoce warto samemu robić w domu kisiel . Ten sklepowy może i jest zjadliwy ale jego smak w żaden sposób nie jest bliski temu, który zrobić możemy z naturalnych składników. A co to jest kisiel, bo od tego chyba należałoby zacząć. Kisiel to rodzaj słodkiego deseru o płynnej konsystencji. Robiony jest(...)Składniki potrzebne do przygotowania domowego kisielu. 35 dkg truskawek 3 łyżki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 ml wody 1 łyżka soku z cytryny Jak przygotować domowy kisiel truskawkowy . Truskawki opłukać, odciąć szypułki po czym pokroić na małe kawałki. Pokrojone truskawki włożyć do garnka, dodać cukier, 400 ml wody oraz sok z cytryny. Truskawki zagotować i od momentu zagotowania
mecooksWiśniowy curd to pyszny krem wiśniowy do tortów, ciast i deserów. Curd z wiśni ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z wiśni do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki
Słodki PomysłCiasto ucierane z truskawkami to pyszne i bardzo proste ciasto do wykonania. Użyłam do jego zrobienia kaczych jajek średniej wielkości. Korzystam z sezonu truskawkowego, to jest
Pieprzyć z FantazjąCześć! Ostatnio naszła mnie ochota na zawijane bułeczki drożdżowe. Upiekłam więc ślimaczki drożdżowe z konfiturą truskawkową i dziś podzielę się z Wami przepisem. Bułeczki są pyszne
Moja pasja smakuIdealne śniadanie lub idealny deser, jak kto woli. Teraz jak upały to takie śniadanie wystarczy na długo, tylko pić trzeba i do obiadu wystarczy. Używamy truskawek świeżych a poza sezonem mrożonych, i tak i tak będzie ok. Zapraszam na śniadanie. Truskawkowy krem z awokado. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczenia, które w dość prosty sposób przygotujemy. Schłodzone będzie idealnym deserem na upalne dni. Składniki na kwadratową blaszkę 18 x 18 cm Masa z mascarpone: 125 g mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 30 ml wrzątku Masa Jogurtowo Truskawkowa: 300 ml jogurtu gęstego w temp. pokojowej 3 łyżki musu truskawkowego
Gotowanie...to proste !Idealny deser na lato to sernik na zimno na biszkoptach z sezonowymi owocami. Składniki (duża tortownica): 2 op. sernika na zimno dr Oetkera 1 l mleka 0,5 kg serka mascarpone 2 śmietan-fix 2 galaretki truskawkowe maliny, jagody 1 op. biszkoptów Zawartość z opakowania miksujemy z mlekiem. Dodajemy serek mascarpone i śmietan-fix. Galaretki rozpuszczamy zgodnie z przepisem
Pyszności SłodkościSkładniki: Ciasto: 2 duże jajka 70 g drobnego cukru 50 g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowy: 1 kg truskawek (świeżych
Qchnia po prostuNiebo w gębie-parzone ciasto wyciskane szprycą w połączeniu z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową , całość otula pudrowa pierzynka, uwielbiane przez dzieci ze względu na smak
Wanilia i KardamonNie pamiętam kiedy już piekłam roladę i tak mnie naszło właśnie dzisiaj. Biszkopt wyszedł mi niezwykle puszysty, do tego truskawkowy i pachnący krem, tanio, szybko i
Izabelawkuchni