Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna - Monika Śmigielska 168Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić racji. Także w naszym domu najwięcej czasu spędzamy w kuchni, choć niewielkiej, to jednak pełnej rodzinnego ciepła i cudownych zapachów pieczonego ciasta i świeżo parzonej kawy. I choć nie przejadły mi się baba ganoush, ani inne potrawy rodem z kuchni arabskiej czy indyjskiej to z przyjemnością wypróbowałam kilka przepisów podanych przez(...)czasach wiele wskazówek, może wydawać się przesadą, to jednak nawet skromny posiłek, ładnie podany może stać się czymś wyjątkowym. Znajdziecie w "Kuchennym kredensie" bogaty zbiór przepisów na przedwojenne śniadania, desery, wystawne przyjęcia i obiady powszednie. Monika Śmigielska zamieściła także receptury na dania smaczne i zarazem tanie oraz na zapomniane specjały, takie ja duszone ogórki czy rzodkiewka na maśle
Cztery Fajery
Sernik z brzoskwiniami 178Kochani moi, obudziłam się dziś rano z uczuciem wdzięczności. Za to, że miałam fajne sny. Za to, że za oknem świeci słońce, a z pobliskiego lasu
Kuchnia smaków
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 274Dzień dobry, W tym roku ogarnął mnie szał pieczenia świątecznych ciasteczek. To własnie obłędny zapach wanilii, cynamonu czy piernika wydobywający się ze świeżo upieczonych cudeniek
Chilli Czosnek i Oliwa
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 265Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE
Moja Delicja
Ananasowiec, czyli tropikalny torcik. 182Jest to bardzo dobre ciasto, wilgotne, nie za słodkie, mięciutkie i błyskawicznie znika ze stołu (przez co o mały włos nie było by
Rozpustne gotowanie
Mocno czekoladowe ciasto z Prince Polo 245Mam taką zasadę, że nie korzystam do ciast z gotowych wyrobów typu: rafaello, prince polo czy kinder bueno bo uważam to za totalną stratę pieniędzy. Kupować
Relaxtime
Idealny chleb bez zagniatania 411Domowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i
Kuchnia Łukasza
Szarlotka babci 179Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci
Gotujemy i jemy
Bezglutenowe gofry z kremem czekoladowym 184To już mój drugi eksperyment z goframi bezglutenowymi. Teraz udoskonaliłam nieco przepis dzięki czemu gofry wyszły bardziej puszyste i chrupiące. Tym razem w smaku jak najbardziej
Healthy food explorer
Makowiec z jabłkami 583Święta coraz bliżej więc i czas zastanowić się jakie ciasta w tym roku upieczemy na stół Wigilijny. Makowiec z jabłkami sprawdzi się idealnie. Ciasto wymaga trochę
sierotka maRysia w kuchni
Tarta z malinami i bezą kokosową. 254Tarta z malinami chodziła za mną już długo, ale ostatnio mało piekłam. Raz, że były upały, a dwa ostatnio trochę byliśmy w rozjazdach. Teść obdarował mnie
SMYKWKUCHNI
Mazurek z zieloną herbatą 223Kochani myślę, że już czas zasypać Was wielkanocnymi propozycjami, a dokładniej... mazurkami ;) Mam ich całe trzy, do tego babka i drożdżowe wianuszki. Trzymajcie kciuki bym do
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym 182Pyszne ciasto czekoladowe z kremem budyniowym to idealny deser na każde przyjęcie. Przepis na ciasto o umiarkowanej słodyczy, które na pewno polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Puszysty czekoladowy biszkopt świetnie łączy się z delikatnym kremem budyniowym i soczystymi borówkami, a do tego jeszcze odrobina czekolady. Jak zrobić dobry krem budyniowy? Przygotowanie najlepiej rozpocząć od ugotowania i dokładnego wystudzenia budyniu(...)Starannie ubić białka, stopniowo po łyżce dodawać cukier, po każdym wsypaniu dokładnie zmiksować, żółtka dodawać stopniowo, sypkie składniki przesiać i delikatnie łopatą wymieszać, przesiane mąki dosypywać stopniowo. W czasie pieczenia zbyt mocno ciasta nie wysuszyć, gdyż straci puszystość i będzie się kruszyć, po 30 minutach sprawdzić patyczkiem. Osobom doświadczonym w wypiekaniu na pewno powyższe porady są zbędne, ale wiem
Kuchcik gotuje
Rozterki blogera kulinarnego, czyli sweter nie od parady. I mufiiny dyniowo-śliwkowe. Z cynamonem 202dziewięć lat temu, zdjęcia były dla mnie sprawą drugorzędną. Nie myślałam o nich wcale; robiłam, bo tego wymagało ode mnie pisanie bloga. Blog kulinarny bez zdjęć jest jak... Deser bez cukru . Niby coś tam można zrobić, niby będzie nawet całkiem niezłe, ale jednak czegoś mu będzie brakowało. Nie miałam profesjonalnego sprzętu (to się akurat nie zmieniło(...)międzyczasie przygotuję coś, co będzie rzeczonego swetra w tle wymagać...? Włożyłam więc inny; też jasny, ciepły i mięciutki. Prawie idealny... Z Mirabelką umówiłam się na wspólne dyniowe pieczenie na słodko. Ciasto w lodówce akurat miałam, więc stwierdziłam, że musi to być coś małego, niezobowiązującego. Kupiłam dynię (moją ulubioną, ogniście pomarańczową Hokkaido) i zabrałam się do rzeczy. Muffinki
Pożeraczka, czyli raz adobrze