MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU Przepis na miodownika, przechodzi w mojej rodzinie z rąk do rąk, jest to ciasto, z tych, które
SMYKWKUCHNITrudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię
Kuchnia ŁukaszaDomowa produkcja lodów to dla mnie zupełna nowość. Nie mam maszynki do lodów i zawsze wydawało mi się, że nigdy nie będę jej potrzebować, bo w
Posadzone i zjedzoneDługo zastanawiałam się nad ciastem jakie upiec dla Mojego Kochanego Tatusia.Wiem,że smakuje mu wszystko co czekoladowe dlatego sięgnęłam po ten przepis.Ciasto nie zawiera mąki
Niespełnione zdolności kulinarneBEZGLUTENOWE CIASTO MIGDAŁOWE Z GRUSZKĄ Aż trudno uwierzyć, że to ciasto bezglutenowe…Poważnie! Jest przepyszne, puszyste, wyraźnie migdałowe no i zdrowsze, od tradycyjnych ciast - bo bez
Calzonella.comDzień całkiem sympatyczny, mimo złej pogody za oknem. Mój samochodzik po pierwszym jego przeglądzie jest w idealnym stanie, mój mężczyzna dostał pracę, jedynie moja mamusia się
Be Fit Be StrongPancakes z mascarpone to przepyszne, puszyste i delikatne naleśniki, idealne zarówno na śniadanie jak i na obiad lub kolację. Takie placuszki świetnie smakują oprószone cukrem pudrem
Smakowite DaniaDzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na granolę bez glutenu, mleka i cukru w kolejnej odsłonie. Jest pyszna i słodka o cudownym aromacie karmelizowanych jabłek. Klasyczna
Book of spellsDzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na granolę bez glutenu, mleka i cukru w kolejnej odsłonie. Jest pyszna i słodka o cudownym aromacie karmelizowanych jabłek. Klasyczna
Book of spellsCytryna , ten ż ółty owoc jest nie tylko kolorowym przybraniem, wyrazistą przyprawą, ale również samodzielną bazą smakową dla pysznych dań i deserów. Sok z cytryny jest składnikiem wielu potraw, sałatek, drinków i napojów. Startą skórkę możemy dodać do ciast, ciasteczek, babek, aromatyzowania likierów, sosów oraz lukru. Pokrojone w plasterki lub w trójkątne cząstki służą do ozdabiania ryb, napojów i drinków(...)cytryny – mieszamy. Przekładamy do formy wysmarowanej „magiczną pastą” (jeśli nie macie pasty, można formę natłuścić i oprószyć mąką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy ok. 50 minut (góra – dół, bez włączonego termoobiegu) – do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto wyjmujemy, odstawiamy do przestudzenia. Z cukru pudru i podgrzanego soku z cytryny ucieramy lukier. Gotowy wylewamy na ciasto, równamy
mojewypiekiinietylkoRolada biszkoptowa to prosty i fajny przepis, chociaż jest jedno ale. Dla mnie rolada zawsze pozostanie roladą i jeszcze nigdy nie udało mi się jej tak
Relaxtimeformie gałek. 🍨 Torcik lodowy to idealny pomysł na stworzenie deseru i ciasta jednocześnie. Dodatkowo jest bez glutenu, laktozy oraz białego cukru czyli zdrowie w pysznej i pięknej odsłonie. Ryżowy biszkopt, kokosowo-ryżowe lody, kokosowe praliny a to wszystko z dodatkiem jagód. Gwarantujemy, że deser zniknie szybciej niż się rozpuści! No chyba, że macie 30'C to nie gwarantujemy długiej trwałości(...)rozpuszczenia i dodać żółtka. Mąkę i skrobie przesiać partiami do masy jajecznej i delikatnie całość wymieszać. Teraz wlać sok z jagód oraz sok z cytryny i znów delikatnie wymieszać. Piec w 160° ok 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt całkowicie wystudzić, wyciągnąć z formy i podzielić na dwa blaty (delikatnie oskrobać przyrumienione boki i wierzch). LODY KOKOSOWO-JAGODOWE Ryż ugotować
Candy PandasTahini - niezastąpiony składnik hummusu oraz doskonały dodatek do różnego rodzaju past. Fantastyczne do podjadania z pieczonymi, gotowanymi lub grillowanymi warzywami. Można je również dodawać do deserów lub przygotować z niego chałwę. Ja przygotowuję moje tahini w dwóch wersjach, w zależności od tego, do czego będzie one przeznaczone - np. do warzyw preferuję tahini gęste, zaś do hummusu wersję bardziej płynną(...)nieco ponad 4 minuty. Co chwilę nią potrząsam, aby ziarna otrzymywały temperaturę jednakowo. Po tym czasie ziarna są już bardzo gorące i delikatnie podprażone, a jednocześnie ich kolor pozostaje bez zmian. Do zrobienia tahini zawsze używam oleju o neutralnym smaku. Najlepiej sprawdza się olej winogronowy, opcjonalnie rumiankowy. Gotowe tahini pakuję do pojemnika hermetycznego lub szklanego słoiczka i przechowuję
Szybko Szybkowaroknami. Zamiast zwykłych pomarańczy użyłam ich czerwonych kuzynek; karmel nabiera dzięki nim ślicznej, różowo-czerwonej barwy. Chrupiące orzeszki w słodkim karmelu i waniliowe, cudownie kremowe lody. Idealny letni deser. Spróbujcie koniecznie! Semifreddo z orzechami w pomarańczowym karmelu Składniki: (na formę silikonową do babki z kominem o pojemności 2,5 l) 3 białka 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki(...)pieczenia. Piec w 200 st. przez 10 minut. Gorące orzechy przełożyć na czystą ściereczkę i pocierać, aż zejdą z nich skórki. Orzechy grubo posiekać. Cukier i sok umieścić w garnuszku z szerokim dnem. Podgrzewać, aż płyn odparuje i cukier zacznie się karmelizować. Dodać sól, orzechy i skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Karmel wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiernik to obowiązkowa propozycja na Święta, ja zrobiłam ten próbny, poszedł w jeden wieczór i pewnie zrobię kolejny...i kolejny. Polecam ! Składniki 2 szklanki maki poznańskiej
Z Kuchni Do KuchniPogoda wciąż dopisuje , więc koniecznie trzeba przyrządzić coś dla ochłody. U mnie kolejne lody . Tym razem zapraszam na tort lodowy czekoladowo kawowy na migdałowym spodzie. Tort
codojedzeniaClafoutis to tradycyjny francuski deser z owocami, wywodzący się z Limousin, regionu środkowej Francji. Z historii tyle:) Deser bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Szoku doznałam tylko w chwili miksowania - konsystencja ciasta przypomina bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe:) No cóż jak powiedziałam A, postanowiłam powiedzieć B i upiec, efekt fajny, zresztą widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym przepisie(...)czereśnie, czy wiśnie powinny być nie drylowane, ja jednak chciałam sobie oszczędzić wydłubywania pestek podczas jedzenia. Składniki: 500 g czereśni bez pestek (w oryginalnym przepisie z pestkami) 100 g cukru pudru + odrobina do posypania 125 g mąki pszennej 300 ml mleka 3 jajka (roztrzepane) masło do posmarowania formy szczypta soli Wykonanie:Umyte i wypestkowane czereśnie zasypujemy połową
Blondynka Gotuje