grubszą kostkę,cebulkę w cieniutkie półplasterki,wrzucamy wszystko do miski,dodajemy odsączoną kukurydzę,i tuńczyka razem z olejem(dlatego wtedy damy mniej majonezu),i odsączony groszek,dodajemy majonez doprawiamy do smaku i gotowe!!!! taki makaron kupiłam w lidlu-na Halloween
Swojskie jedzonkooknem nadal upalne lato, więc dziś na obiad będzie danie, które nie wymaga zbyt dużo czasu spędzonego w kuchni. Jego przygotowanie zajmie nam tyle czasu ile będzie się gotował makaron, czyli kilkanaście minut. Do makaronu wykorzystałam pesto z buraka liściowego Mangold, ale inne też będą doskonale pasować
Kulinarne przygody Gatitycynamon, pomarańcze smak świąt Bożego Narodzenia. Jest wiele tradycyjnych dań, ale ja co roku staram się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają dzień Wigilii.Tak powstał makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście. SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną)2 jajkaszczyptę soli1 łyżeczka pełna
Basia w kuchniBardzo lubię robić potrawy z mięsa mielonego. Tym razem postawiłam na klopsiki w pomidorach, które bardzo smakują z makaronem zwłaszcza tym zrobionym własnoręcznie. Przy okazji natrafiłam
Kuchenne WariacjePyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek
karmelowyzwiązku z tym głowy do wymyślania obiadu i postanowiłam zrobić coś na szybko. Padło na makaron. Dynia, którą akurat piekłam okazała się idealnym do niego dodatkiem. W duecie z dynią oczywiście poszedł szpinak. Natomiast ser pleśniowy nadał daniu charakteru. Danie oczywiście nie należy do lekkich ale czasami w okresie jesienno-zimowym można pozwolić sobie(...)taką rozpustę Zapraszam na makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego i mam nadzieję, że będzie Wam tak bardzo smakował jak nam..:)!Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowegoSkładniki: (na 2 porcje)200 g makaronu300 g dyni (upieczonej, ugotowanej na parze lub w wodzie) u mnie dynia piżmowa50-100 g świeżego szpinaku100
UgotujmyTo.plkomponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon, z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich mieszkających(...)mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g
Mania GotowaniaPomysł na warzywne zapiekane doniczki zrodził się spontanicznie, był wynikiem braku czasu i ogromnej chęci na przekąszenie ciepłego skondensowanego warzywnego czegoś podczas nasiadówki ze znajomymi ;) Co
upichconaUwielbiam wszelkiego rodzaju makarony a tagliatelle w szczególności. Tym razem połączyłam go z pieczarkami i śmietaną. Wyszło rewelacyjne i syte danie! 300 g tagliatelle 2 cebule 200 g pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do spaghetti z Firmy Rafex 2 ząbki czosnku Sól Pieprz 0,5 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie
VioletoweKucharzenieWeekend powoli za nami, więc pora wracać do domu. Weekend u Mamusi był jak zawsze bardzo udany, przy okazji miałam możliwość skosztowania wielu fantastycznych potraw:) Poniżej
My Culinary Artkurek cebula 1 ząbek czosnku 200 ml śmietanki 30 % duża garść zielonej natki pietruszki (część zostawiamy do posypania dania na talerzu) sól himalajska i czarny pieprz do smaku łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno ulubiony makaron Przygotowanie: Ulubiony makaron (u mnie świeży makaron pappardelle) gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu. W międzyczasie obieramy i szatkujemy na drobno cebulę
Naturalna Kuchniakukurydza itp. 1 śmietana 18% 200g 15 dag sera żółtego Gałka muszkatołowa Rozmaryn Słodka papryka 1 jajko Sól, pieprz olej Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Warzywa i szynkę podsmażyć na oleju z solą i pieprzem (dałam też do nich saszetkę z biedronkowych warzyw po włosku- opcjonalnie). Sos: wymieszać ze sobą śmietanę, jajko i połowę startego
Fabryka pomysłówrazem przepis na danie szybkie, łatwe i niedrogie. Idealne dla zabieganych. SKŁADNIKI: 200 g makaronu - dowolny kształt, ( u nas "makaron szlachecki, lane kluski" z Biedronki) 10 - 15 dag boczku wędzonego pół cebuli pół szklanki mrożonego groszku mały kubek śmietanki 12 lub 30 % (u nas 12%) 2 ząbki czosnku papryka słodka wędzona majeranek sól pieprz tarty
Kuchnia od dwojgakurki jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba początkująca. Gdy chcemy z tak przygotowanych kurek z patelni przygotować samodzielne danie obiadowe, wystarczy do kurek na patelni dołożyć ugotowany al dente makaron, wlać słodką śmietankę i zagotować, utworzy się pyszny sos kurkowy ze śmietaną i makaronem. Podobny przepis na letnie kurki z pietruszką znalazłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSierpień to najlepszy czas na pomidory. Teraz smakują najlepiej, na targach mamy spory wybór różnych odmian. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne danie właśnie z pomidorami w roli głównej. A do tego pełnoziarnisty makaron. Ale nie będzie to taki klasyczny sos pomidorowy, tylko sos z upieczonych pomidorów. Jest bardzo aromatyczny, dzięki ziołom i czosnkowi. Pamiętajcie
Kulinarne przygody GatityMakaron" z cukinii to świetny pomysł na przekąskę, lekką kolacje lub danie obiadowe - wszystko zależy od tego na jakie dodatki się zdecydujemy. Czytaj więcej
Kasia Sarnamogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów
Chilli Czosnek i Oliwatrochę wody - Dodać curry, cynamon, cukier i sos sojowy; smażyć przez 3 minuty - Dodać tofu, smażyć przez kolejne 2 minuty - Makaron odsączyć na sitku i dodać do warzyw na patelni, wymieszać - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i tahini, wymieszać - Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaaromatycznym smaku gorgonzoli i orzechów włoskich z nutką deserowej czekolady. Danie nie jest słodkie, nie jest deserem, a wytrawnym daniem, które rewelacyjnie smakuje z lampką wina. Składniki: (na 2 porcje) Makaron: 150 g mąki pszennej 50-80 g mąki żytniej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka maku czarnego plus mąka
KreatywnePinyDanie bardzo szybkie i - jak na gust moich domowników - bardzo smaczne. Makaron typu penne idealnie się tu sprawdza. Smak zależy od dodanych przypraw. Dla mnie podstawą jest pieprz ziołowy (wolę go od pieprzu czarnego w potrawach z grzybami) i szczypiorek. Dziś dodałam też chimichurri (argentyńską mieszankę czosnku, płatków ostrej papryki, natki pietruszki,liścia laurowego, suszonej bazylii
Weekendy w domu i ogrodziemogę do różnego rodzaju sosów, pizzy, zapiekanek, kotletów i innych takich :) Polecam więc gorąco jeść szpinakowe listki pod każdą postacią :) Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami, kaszą, czy pieczywem. Składniki: 400g szpinaku 1-2 ząbki czosnku 200 - 300ml śmietany słodkiej 30g masła Sól Pieprz ½ szklanki wody 1 łyżka mąki
Smakowy RajDanie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Można je podawać z makaronem lub same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzą jest jeszcze smaczniejsze :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego 1 dużo paprykę 1 cebule 0,5 kg pieczarek 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 1 duży
Kolejny blog o gotowaniupokrojoną cebulę i paprykę chwilę podsmażyć aż warzywa lekko zmiękną. Dodać mięsne kuleczki i podsmażać je, aż się delikatnie zarumienią. Dodać ugotowany makaron al dente,szpinaki zioła. Wszystko dokładnie mieszać. Gdy szpinak zmięknie danie jest gotowe
Kuchnia w opałach