jedno z tych dań, które ma chyba tyle samo zwolenników, jak i przeciwników. Jedni powiedzą, że zupka to chemia. Tu się zgodzę, ale wychodzę też z założenia, że wszystko w umiarze i z rozsądkiem jest dla ludzi. Nie można popadać w jakiś obłęd, bo prawie wszystko ze sklepów nie nadawałoby się wtedy do spożycia. Robiąc(...)Paprykę i korniszony pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, pora pokroić w paski i sparzyć gorącą wodą na sitku. Do dużej salaterki dodać pokrojone wyżej warzywa, mięso i odcedzoną kukurydzę. Makaron pokruszyć, zalać wodą, trzymać pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Dodać do reszty składników. Przygotować sos: majonez, curry, ostra papryka, sól, pieprz i saszetki z przyprawą z zupek
Fabryka pomysłówtych opowieści po raz n-ty, doprawionych lecącymi w tle teleturniejami oraz "Modą na sukces". Aż nagle tegoż pamiętnego "razu" własnym uszom nie wierzę - sąsiadka zaczyna się zachwycać jakimś daniem, które jej zięć Niemiec, czy też jego matka Niemka przygotowali na jakieś tam przyjęcie rodzinne i którym to sąsiadka miała okazję się delektować. I opowiada, opowiada jakie to mięsko(...)tamtej pory regularnie. Zawsze widząc dobrą, młodą wołowinę w sklepie przypominam sobie o wołowinie z goździkami, pamiętam nawet, kiedy ostatni raz ją robiłam. Tak, tego smaku się nie da zapomnieć. Zastanawia mnie tylko, jakim cudem właściwie ta zapominalska sąsiadka zapamiętała ten przepis? Cóż, chyba ten niezapomniany smak zrobił swoje... Przekonajcie się sami. * Całe zdarzenie miało miejsce w zamierzchłych czasach
Kuchnia Prezydentowej„İmam bayıldı” dosłownie znaczy „Imam zemdlał”. Z wrażenia, oczywiście! Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula ½ czerwonej papryki
Tureckie PrzepisySkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, udka kurczaka całe 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka żółta 1
W Mojej Kuchni LubięSą takie zupy, których jedzenie po prostu wciąga. Taki jest ten ramen w tajskim stylu. Esencjonalny wywar i mięso z kurczaka w roli sporej dawki białka
Karo in the KitchenJedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Pierogi od lat takie same. Takie pierogi robię tylko na wigilię, może dlatego, że gdybym robiła je częściej, spowszedniałyby nam i nie byłyby już takie wyjątkowe. Ilość dodanej kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej grzybowe. I takie i takie(...)maśle. Dodać drobno posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać porcję farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką
Stare GaryDziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna wołowina w sosie z imbirem i sosem sojowym, ze zdrowym jarmużem i grzybami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad także w zabieganym tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z jarmużem(...)smaż aż jarmuż „zwiędnie”, przez około 2-3 minuty. Dodaj marynatę i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Wmieszaj wołowinę, podgrzej i podawaj z ryżem lub makaronem. Smacznego! English version Asian-style beef with kale and mushrooms (4-6 servings) Ingredients: 1/4 cup soy sauce 2/3 cup beef or chicken stock 2 tablespoons rice wine vinegar 2 tablespoons
karmelowyKiedyś myślałam, że spaghetti to tylko pomidorowy sos, doprawiony ziołami i że w takiej formie smakuje najlepiej. Nie! Spaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę
Szefowa kuchnimoja ulubiona tajska zupa. Polecam ją każdemu kto lubi pikantne, kwaśne, lekkie i pełne aromatów dania :) Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna ! Na około 6 miseczek zupy użyłam: ok 2 l bulionu( może być woda ) sok z 5 limonek ok 6 łyżek sosu rybnego 1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych(...)dodać posiekaną kolendrę. Serwować od razu po przygotowaniu. Posypać kolendrą i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Całe gotowanie nie powinno nam zająć więcej niż 10-15 minut. Można podać z makaronem ryżowym House Of Asia :) Do tej zupy NIE DODAJEMY MLEKA KOKOSOWEGO ! ! ! Można ją zabielić mlekiem krowim w niewielkiej ilości - około 4- 6 łyżek przy tych proporcjach. SMACZNEGO
Jemy PijemyLekkostrawne, niskokaloryczne i świetne na ukojenie nerwów czy przeciwreumatycznie (wiedzieliście?) warzywa o smukłym kształcie i uroczej główce. No i jak ich nie kochać? Smaku szparagów nie da się niczym zastąpić. Nietuzinkowy, charakterny i pełen wiosenno-letniej energii. Czekam na niego rok w rok, aby w majowym czasie nasycić się nim do szpiku kości tak, że wystarczy(...)pory, dzięki czemu aromat i smak zostają wewnątrz szparagów. Nie wiesz, co przyrządzić ze szparagów? Oto kilka moich propozycji! Kaszotto ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Pełnoziarnisty makaron świderki ze szparagami i oliwkami Sałatka ze szparagami i miętą Krem ze szparagów białych Jajka ze szparagami, beszamel Tarta ze szparagami Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwarzywa będą miękkie, dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez krótką chwilę. Zdejmij z ognia. Dodaj natkę, koperek, szczypior i oliwę. Dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z makaronem nitki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)poszukiwacze tradycyjnych smaków wiejskiej kuchni znajdą tutaj mnóstwo ciekawych propozycji; często więcej niż w niejednej niewege restauracji w dużym mieście… Ceny od 50gr wzwyż za sztukę lub porcję dania. Moje wybory - absolutne hity, must do na już mega długiej liście przepisów do wypróbowania: Sałatka z mniszka lekarskiego z jajkiem (w dolnej części zdjęcia) – pyszna, wcale nie była gorzka
Qlinarnie i QlinarnieBitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym...Soczyste i kruche plastry fileta z indyka.Kawałki pieczarek i cebuli.A całość zatopiona w śmietanowym sosie.Delikatne i pyszne danie!Zapraszam!Składniki:500 g fileta z indyka;1 średnia cebula;5 średnich pieczarek;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki mąki(...)zimnej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i dodać do garnka z bitkami. Całość energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle z indyka (filet
Gospodyni Miejskajako baza do sosów do sałatek możesz na niej poddusić warzywa, dzięki temu będą bardziej aromatyczne możesz nią natrzeć warzywa, które następnie upieczesz w piekarniku jako baza sosu do makaronu (szczególnie, gdy w słoiczku znajdowały się ząbki czosnku) oliwą możesz polać kromki pieczywa i podpiec je w piekarniku - powstaną pyszne grzanki czy baza do bruschetty Jak zrobić labneh(...)niego kulki pyszne po zamarynowaniu w oliwie z przyprawami i czosnkiem. Czasy odcedzania są oczywiście orientacyjne i zależą od gęstości użytego jogurtu. Również to, ile ostatecznie otrzymasz serka nie da się podać precyzyjnie. W moim przypadku z 800 g jogurtu typu greckiego po 3 dniach otrzymałam 295 g labneh i 246 g serwatki. Jogurt możesz odcedzać w lodówce nawet
Chilli Czosnek i Oliwadobrze, blog się rozkręca, więc wprowadzam nową kategorię – Na wolnych obrotach. Będą to dania, które wymagają bardzo długiego czasu gotowania, dużo dłużej niż 1 godzina. Myślę, że nie będą pojawiały się często, z racji mojego trybu życia, ale są na tyle pyszne, że zasługują na swoje wpisy Dzisiaj będzie rosół, prawdziwy domowy rosół z wiejskiej kury. Taki(...)gotuje się za mocno i mieszamy delikatnie, aby smaki się łączyły). Po tym czasie solimy rosół do smaku (albo robimy to już na talerzach). Podajemy z drobnym makaronem jajecznym, posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Taka ciekawostka: w moich rodzinnych stronach podaje się rosół z gotowanymi ziemniakami w kawałkach
Kuchnia w biegupiekarniku powinna się piec nie dłużej niż 10 minut. Warto również przygotować prawdziwy sos pomidorowy, chociaż powiem Wam szczerze, że mi najbardziej odpowiada ta szybka wersja. Wypróbujcie oba i dajcie znać, który Wam bardziej odpowiada. Domowa pizza Składniki Ilość porcji: 2 Składniki pizzy: Ser mozzarella Szynka Pieczarki Papryka różne kolory Salami Czerwona cebula Ciasto do pizzy: Drożdże(...)mozzarella i dodajemy składniki. Tak przygotowaną pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut. Pizze posypujemy oregano i smacznego! Domowa pizza Sprawdź również przepis na pizze z makaronem – pizza makaronowa . Artykuł Domowa pizza – przepis na najlepszą pizze pochodzi z serwisu ale Pysznie
ale Pysznie