Przepis na to popularne, malezyjskie danie pochodzi z bloga Facet z przepisem . Doskonała zupa rozgrzewająca, pełna niesamowitych aromatów i smaków. Składniki 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka mleka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego (użyliśmy ekologicznej kostki rosołowej) 1 cukinia 1 czerwona papryka 180 g tofu 200 g makaronu Udon 2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka
R'n'G Kitchentakże polecajac sposoby na poprawienie smaku dania - warto poczytać; * Moje wyszło ok, ale nie fantastyczne; rzeczywiście przy smakowaniu sosu ma się wrażenie, że 'czegoś tu brakuje'; mnie smakowało, ale dzieciom średnio; * Warto by było poeksperymentować używajac powyższego przepisu, jako bazy - może dodatkowe warzywa? Albo podgotowane słodkie ziemniaki?; * Zjedliśmy z chińskim makaronem ryżowym, który nadał się idealnie do pojadania
Lejdi of the housekotletami sojowymi. Średnio przepadam za panierowanymi daniami, a to jeden z popularniejszych sposobów na przygotowanie kotletów sojowych, dlatego swoje zrobiłam w zupełnie innej wersji. Postanowiłam do nich dodać sporą ilość warzyw oraz przecier pomidorowy i wyszło mi coś na wzór gulaszu w wersji wege. Do tego wystarczy ugotować kaszę lub makaron i mamy gotowy posiłek. Składniki
Fabryka pomysłówserek ziołowy Hochland, śmietana 30 % , ja dałam 18 %, cebula, czosnek, zielona pietruszka, masło klarowane, sól,pieprz , (opcjonalnie ) Sposób przygotowania : Cebulę i szynkę zeszklić na maśle. Do tego dodać serki, pokrojone szparagi, groszek, sól, pieprz. Dodać też wodę od szparag i groszku. Na koniec dodać czosnek i pokrojoną pietruszkę. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego
Pysznosci Babci BasiPyszne i szybkie w wykonaniu danie azjatyckie, które spokojnie można zabrać ze sobą do pracy. Smacznego! Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej (450g) 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego makaron ryżowy około 150 g olej kokosowy
Smaki Nataliiprzepłukać wodą) wyłożyć do miski z makaronem. Ser żółty pokroić w dość małą kostkę, dodać do reszty składników. Wędlinę pokroić, dodać do miski. Na koniec dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, majonez, ketchup. Wymieszać. Uwaga: Przed posoleniem proszę zobaczyć jak słony jest ser żółty i dopiero wtedy stwierdzić jaką ilość soli dać. Smacznego
W kuchni u Monikiwegańskiego sera uprażony sezam Przygotowanie: Makaron gotujemy. Cukinię kroimy na dosyć dużą kostkę i wrzucamy na patelnię z łyżką masła kokosowego. Po kilku minutach, gdy cukinia zmięknie (5) dodajemy pesto i śmietanę z nerkowców, doprawiamy. Podsmażamy chwilkę, doprawiamy. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy połowę startego sera, mieszamy. Podajemy danie posypane sezamem, świeżą pietruszką i resztą sera. Smacznego
greenscarfwarto przygotować jakieś kolorowe i apetyczne danie. Zdecydowałem się zaprezentować Wam moją kipiącą kolorami sałatkę z tuńczykiem. Jest zdrowa, treściwa i poprawia nastrój w pochmurne jesienne dni. Czekam na Wasze opinie i komentarze. Pozdrawiam :) Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 14,50 zł SKŁADNIKI: 200 g makaronu Ruote Tricolore 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
kulinarnyJazupy, dania główne, przygotujesz sałatki, przystawki, desery. Zaletą większości z dań jest łatwa dostępność składników nawet w polskich sklepach i niski koszt przygotowania . W tej książce Jamie spisał się pod tym względem na medal (wiele innych książek brytyjskich autorów skupia się na potrawach z kuchni brytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników). Przykładowe przepisy: Makaron na kaca
WojnaNaSmaki.plmięso, później dodać garść makaronu, pokrojone pieczarki Warzywa pokroić w słupki , obsmażyć stopniowo, krótko na oleju , dołożyć do rosołu gdy mięso będzie prawie miękkie Pod końcem gotowania doprawić zupę- solą, pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie przyprawą chińską czy kostką rosołową. Ja swojej nie doprawiałam, bo była wystarczająco ostra... Takie danie można zaserwować na imprezę towarzyską, koszt
Proste Potrawywersji de luxe! Czyli z dodatkiem pieczonego w całości czosnku, który daje mu nowy wymiar. Bardzo polecam przepis na ten sosik, gdyż świetnie komponuje się z każdym mięsem, makaronem, kopytkami i wieloma innymi pysznościami. Ja akurat miałam doskonałą pieczoną kaczkę i ten obiad był przepyszny. Jest on też bardzo łatwy w przygotowaniu, zapraszam po przepis! Scroll down for English(...)wlej bulion i śmietankę, wmieszaj czosnek i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym. Smacznego! English version Roasted garlic mushroom sauce (4 servings) Ingredients: 1 head of garlic olive oil salt and pepper 2 tablespoons of clarified butter 1 onion, diced
karmelowyzeszłym roku chciałam się przekonać do dyni. Zrobiłam ogromny gar zupy, która była fatalna. W tym roku dałam sobie drugą szansę. Wszyscy zachwalają, to dlaczego mi ma nie smakować?! Wymyśliłam, że zrobię ravioli, potem zaczęłam szukać przepisu idealnego, padło na Kwestię Smaku i był to słuszny wybór. Ravioli dyniowe z grana padano (w oryginalnym przepisie z parmezanem) i imbirem, polane(...)części, każdą po kolei drobno rozwałkowujemy następnie dzielimy na pół. Na jedną część w odstępach 3-4cm wykładamy farsz, drugi płat smarujemy białkiem. Łączymy obydwa płaty makaronu, dociskamy powierzchnie między nadzieniem i wycinamy kwadraciki. Na wrzącą wodę i osoloną wodę (również dodałam oliwy) wrzucamy ravioli, gotujemy ok 4 min (do dużego garnka wrzucałam po 6 sztuk). Następnie odławiamy
Brzuszki Łakomczuszkiwrzucać por, imbir, czosnek, paprykę i marchewkę. Warzywa dusić przez kilka minut aż zmiękną. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odcedzić jak zrobi się miękki - po około 2 minutach. Makaron, kurczaka, usmażone warzywa oraz kapustę pekińską wymieszać w jednym naczyniu. W razie potrzeby doprawić do smaku. Pozostaje już tylko zawinięcie sajgonek. Na talerz wlać trochę wody. Papier ryżowy zamoczyć(...)rulonik. Podobnie postąpić z każdą sajgonką. Odstawić na kilka minut. Ja sajgonki jem w takiej formie. Można też je usmażyć na głębokim tłuszczu (co niestety znacznie zwiększa kaloryczność dania). Podawać z sosem słodkie chili . Smacznego
Zgrabne GotowanieWszędzie widzę dania z kaszy jaglanej, a sama tak rzadko ją jem. Z czego to wynika? Może z lenistwa (nie chce mi się jej pilnować i tak długo gotować ;p z drugiej strony jednak przecież brązowy ryż gotuje się jeszcze dłużej!), czy może zniechęca mnie jej wcześniejsze mycie? Sama nie wiem. Ale z braku laku, ryżu i ochoty(...)jedzenie makaronu postanowiłam ją dziś przygotować i zaryzykować. I było warto! Składniki: 1 x pierś kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oliwy marynata: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, czosnek, papryka ostra w proszku, szczypta soli pieprzu 1 duża marchewka, 1/2 szklanki groszku zielonego, 4 duże pieczarki, 1/2 cebuli pieprz, sól, papryka słodka
Kitchens AlphabetTarta makaronowa to nic innego jak makaronowa zapiekanka upieczona w formie na tartę. Polecam na szybki obiad, który można przygotować jednego dnia a drugiego zapiec w
Szefowa kuchni