dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:493/1001)

Cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem 266

Nieśmiały groszek króluje w cannelloni :)   Dryń. Dryyyń! Drrrrrryyyyyyńńńńń! Dryń, dryń, dryń, dryyyyyyyyyyyyyyń!!!Przeraźliwy dźwięk wrzeszczącego telefonu wyrwał mnie nieprzyjemnie z objęć Morfeusza.  - Czego!!!?... - wdzięcznie

Grunt to przepis!
Gdynia i Sopot kulinarnie. Gdzie warto zjeść ? 228

mozzarella di bufala, pancetta, jajko). Pizza naprawdę pyszna ale minus za jajko. Białko niestety nie ścięło się. Jedynie warstwa na wierzchu. A szkoda ! Dam Serio jeszcze jedną szansę i następnym razem wybiorę się na ręcznie robione makarony. Mikroklimat Przyznam się odrazu, że trafiłam tu przez przypadek. Ale bardzo się cieszę, że tak się stało, bo na pewno będę tu wracać(...)Najlepsze burgery w Trójmieście znajdziecie w Gdyni przy Mściwoja 9. Na dużą uwagę zasługują również frytki. Lepszych nie jadłam ! Na samą myśl, dostaję ślinotoku. W lokalu znajdziecie także inne dania, ale polecam wybranie burgera. Ja zdecydowałam się na klasycznego (wołowina, bekon, ser cheddar, pomidor, ogórki konserwowe, czerwona cebula, sałata, sos bbq lub ketchup, musztarda, majonez). Foodporn jednym słowem

Moja pasja smaku
Sałatka - jaglanka ze słonecznikiem prażonym (bezglutenowa + wersja wegańska) 234

przepis na przepyszną sałatkę, oczywiście bezglutenową. Wygląd nie jest ani zbyt atrakcyjny, ani zachęcający a nawet odrzucający, ale nie dajcie się zwieźć pozorom, w tym przypadku całe sedno tkwi w smaku. Wcześniej tę sałatkę znałam w wersji makaronowej, jednakże zamiana makaronu na jaglankę w niczym nie uchybiła wartości sałatki, a nawet tę wartość poprawiła w postaci braku glutenu(...)będzie oznaczać, że już się ugotowała. 3. Słonecznik i kaszę musimy przestudzić. Gdy wystygną w misce łączymy wszystkie składniki. 4. Dodajemy kilka łyżek majonezu, przyprawy i mieszamy. Majonezu trzeba dać na wyczucie, tak by sałatka nie była zbyt sucha, ale też by nie przesadzić z ilością majonezu. W wersji wegańskiej dodajemy sojonez, który możemy sobie sami przyrządzić. Znalazłam świetny przepis

Kawa z mlekiem
Sajgonki 317

już pojawiły się na blogu a dziś SAJGONKI , czyli danie kuchni chińskiej Mogą być spożywane na zimno ale osobiście wole te smażone. Gorąco polecam! Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki 1 cebula kilka liści kapusty pekińskiej 1 garść suszonych grzybów mun 50 g makaronu ryżowego sos sojowy, pieprz, olej do smażenia Sposób wykonania(...)mięso. Wszystko razem smażymy Na tym etapie możemy dodać sos sojowy, pieprz. Ilość według uznania (ja dałam około 3 łyżek sosu). Na koniec dodajemy (wcześniej namoczone) i posiekane w słupki grzyby mun, posiekane 4 liście kapusty pekińskiej oraz przygotowany wg instrukcji na opakowaniu makaron ryżowy. Wszystko razem podsmażamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.  Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy

Smaki Natalii
SPAGHETTI IDEALNE ;-) 210

dyni piżmowej, z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i przypraw, całość zwieńczona pastą z papryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc jednolity i co tu dużo mówić pyszny smak. Całość podana z prawdziwym makaronem z mąki Amber Durum i oprószona serem. Takie obiady można by było jadać codziennie i na pewno(...)wodę, przykryj pokrywką i duś przez 15 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładka masę. Ugotowany makaron, dodajemy do sosu dyniowego, dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze. Następnie doajemy po łyżce pasty paprykowej. Całość oprószamy startym serem np. parmezanem. Pyszności! Serdecznie polecam! Życzę smacznego i koniecznie dajcie znać jak zrobicie na obiad lub kolację ;-))) Pięknego dnia

SMYKWKUCHNI
Enoteka Pergamin – ostatni przystanek na tej edycji Fine Diningowej mapy 220

bardziej „puchaty”, jednak w smaku – perfecto! Bardzo mi smakowało i z pewnością jeszcze nie raz tą przystawkę zamówię. Do tego dania oboje smakowaliśmy La Voliera, Primitivo Salento, Girolamo, 2014. Spasowało idealnie. Bulion z dzikiego gołębia / domowy makaron – wspaniała zupa. Bulion w pięknym kolorze, klarowny, bardzo wyrazisty w smaku. Idealnie zrobione domowe „kluchy” dopełniły kunsztu tej potrawy. No żywcem(...)przypadku dodatku), czyli gdyby ten ryż jednak odrobinę wina wypił. Tak to wyszedł ciuteńkę mdły. Ale całość oceniam bardzo pozytywnie i zaskakująco. Krótko mówiąc – będzie robione / zamawiane Do tego dania polecono nam Chardonay, Winnica Turnau, 2015 i… zakochałam się. Na amen, na zabój, całym moim serduszkiem składającym się do tej pory ze smoły i smalcu ze skwarkami. Teraz

Kate's Kitchen
Bubale 304

odpowiednich miejscach. Tymi miejscami są media, spotkania z władzami, czy internet. Z powodzeniem jest to wykorzystywane przez małe niesnaczące organizacje do forsowania swoich koncepcji. Pamiętacie jak pisałem o łemkowskim daniu oszczypki? Teraz już nikt nie pamięta czym były prawdziwe oszczypki - pieczywo ziemniaczano-owsiane. Za to wszyscy twierdzą, że to ser, w najlepszym wypadku z owczego mleka. Łemkowie kontra Górale(...)coś na kształt ravioli, faszerowanymi kaszą gryczaną i cebulą. Potem w USA wydano książkę kucharską gdzie był to makaron z kaszą oraz cebulą i tak już zostało. Choć w tym przypadku wyszło to na dobre. W każdym razie ja chciałem zrobić danie pośrednie pomiędzy tradycją, a nowoczesnością i zrobiłem pankejki z mąki gryczanej.  Składniki: - zmielona kasza gryczana niepalona

Kryzysowa Książka Kucharska
Ramen 351

miejsca oferujące ten japoński fast-food – od małych budek po restauracje specjalizujące się w tym daniu. Ramen do Japonii przywędrował z Chin w okolicach XIX wieku i z miejsca stał się popularny. Sama nazwa odnosi się do specjalnego makaronu, podobnego do makaronu spaghetti, który stanowi bazę zupy. Dodatki natomiast są już kwestią gustu. Dlatego nie istnieje żaden konkretny

Jacob Tastes
ToTò Eataliano - prawdziwa Italia w Warszawie 170

się tu podoba, choć trochę ciasno. Nasza ucztę zaczynamy od deski włoskich serów i wędlin, podawanej z focaccią, oliwkami i karczochami oraz kieliszka prosecco. Kocham sery i nie dam łatwo się oszukać; tutaj faktycznie są to oryginalne produkty włoskie. Następnie próbujemy bruschettę w różnych odsłonach: z pastą z oliwek, ze świeżymi pomidorami i z serem. Moim faworytem jest(...)carbonara. Wszystkie 3 pozycje są pyszne. Bardzo podoba mi się sposób podania carbonary: dostajemy całe żółtko i sami je sobie mieszamy z makaronem. Natomiast, jak dla mnie, carbonara była zbyt pieprzna i to pieprz zdominował całe danie. Z drugich dań jemy jeszcze risotto z owocami morza, które nie dosyć, że wygląda jak dzieło sztuki to jest niezwykle aromatyczne

Kulinarne przygody Gatity
Krewetki w kremowym sosie z czosnkiem i ziołami 184

zmobilizowałam i kupiłam duże krewetki, które najpierw zamarynowałam i usmażyłam. Kolejnym krokiem do przygotowania tego dania było ugotowanie kremowego sosu. Znajdziecie w nim same dobre rzeczy jak suszone pomidory, natkę pietruszki, mnóstwo czosnku i oczywiście prawdziwą śmietanę i masło! Taki sos do makaronu lubię najbardziej. Kremowy, pachnący czosnkiem i ziołami! Bardzo lubię duże krewetki . Łatwo je się przyrządza(...)uważać aby je nie przegotować. Jeśli są marynowane z cytryną to kwas w niej zawarty już zmienia ich konsystencję. Dlatego wolę dodać sok z cytryny do sosu, a całe danie podać z dodatkową cytrynową ósemką. Nie wyobrażam sobie ryb i owoców może bez cytryny! Krewetki w kremowym sosie Składniki: na 4 porcje ½ kg dużych, surowych krewetek 1 łyżka oliwy

codojedzenia
Obiad w 15 minut, makaron ze szpinakiem, orzeszkami i parmezanem 272

czasu na gotowanie, a w lodówce jest światełko eheheh. Do wykonania obiadu potrzebujemy zaledwie kilku składników, a danie jest przepyszne i smakowite. Polecam Wam wtedy kiedy nie macie czasu na robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! MAKARON ZE SZPINAKIEM, ORZESZKAMI I PARMEZANEM składniki: - 500 g makaronu kokardki - paczka szpinaku świeżego - 4 ząbki czosnku - 150 ml śmietany

SMYKWKUCHNI
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 398

Dzisiaj kolejna propozycja obiadowa. To moja druga lazania jaką robiłam. Przyznam, że jest przy tego typu daniach trochę roboty, ale warto. Przepis znalazłam u Wedelki na blogu . Mi jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień. Składniki: makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę) 100 g żółtego sera Mięso: 300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka

Kuchnia domowa Ani
Makaron z pesto z awokado i bazylii 165

naszego zdrowia. Dbają o nasze serce i mózg.  Warto czasem sięgnąć po ten owoc, szczególnie, że można z niego przygotować najróżniejsze dania, przekąski czy zdrowe desery. Ja wykorzystałam awokado do zrobienia bazyliowego pesto do makaronu. Jest łatwe i szybkie w wykonaniu. Wychodzi bardzo delikatne i kremowe. MAKARON Z PESTO Z AWOKADO I BAZYLII Pół dojrzałego awokado Pół

HealthyCreations
Makaron ze szpinakiem i boczkiem wg Aleex 153

kochamy, smucimy się i śmiejemy, jemy i śpimy. Żyjemy. A ponieważ nasze życie w obecnych czasach to ciągły pęd, proponuję Wam proste, szybkie danie, które możecie przygotować w ciągu kilkunastu minut. Ja sięgam najczęściej po makaron, gdy zostaję sama w domu i nie chce mi się spędzać popołudnia przy garnkach. Uwielbiam takie proste połączenie składników. Smakuje rewelacyjnie. Zresztą sami

W mojej kuchni
Sałatka z zupek chińskich z jajkiem 1629

funkcję “chłonną”. Jeśli zaś się spieszycie i chcecie zrobić taką sałatkę i za chwilę podać ją na stół, to można oczywiście makaron zalać niewielką ilością wrzątku, by zmiękł szybciej. Wedle uznania do sałatki można dać również więcej konserwowego ogórka i papryki, by miała bardziej wyrazisty smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z zupek chińskich z jajkiem – Składniki(...)Przepis na sałatkę z zupek chińskich z jajkiem: Przygotować pół szklanki wrzątku i rozpuścić w nim przyprawy z zupek chińskich (same przyprawy, bez oleju). Tak przygotowanym roztworem zalać pokruszony makaron, przykryć i pozostawić do ostudzenia i napęcznienia. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki konserwowe i paprykę pokroić w kostkę. Por pokroić na cieniutkie półplasterki, a następnie przelać wrzątkiem na sitku, osuszyć

Kulinarne Przeboje