dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:417/1001)

Jesienny przepis na owoce morza z makaronem, dynią i rukolą 263

Jednak ponieważ nieustannie poszukujemy, czytamy, szperamy, smakujemy i eksperymentujemy ze smakami, w dzisiejszej propozycji dania z frutti di mare postanowiliśmy wykorzystać typowo jesienny dodatek - dynię.  Zatem jeśli lubicie owoce morza, a lubicie prawda?  to koniecznie przetestujcie ten przepis :)  Składniki: makaron owoce morza lub krewetki (małe opakowanie ok. 150 - 200 g) garść rukoli dynia

Taste Of My Day
KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ 109

jest absolutny sztos. Kopytka z fasolką limonką i miętą! Ekspresowe, aromatyczne i orzeźwiające danie kolacyjne i/lub obiadowe. Kopytka z fasolką to nadanie zarówno kopytkom jak i fasolce drugiego i nieco innego sznytu. Podsmażam na maśle kopytka z czosnkiem i szalotką które to wcześniej podsmażały się na oliwie z oliwek. Fasolkę szparagową dosłownie 3-4 minuty gotuję na parze. Dodaję(...)limonki oraz orzeźwiający limonowy sok. Na finiszu dla uzupełnienia tego jakże już pysznego umami, dodaję odświeżającą miętę. Istna rozkosz dla podniebienia. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE:   CHILI CON CARNE INACZEJ     SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ     CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM     CALAMARI Z SOSEM ALFREDO     TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO

globuskulinarny
Nieklasyczna carbonara z cukinią 197

Dlaczego nieklasyczna? Ano z tego powodu, że do jej przygotowania wykorzystamy pieczony boczek , który nam został. Przepis jest bardzo szybki i prosty, a danie wyśmienite… zapraszam do gotowania. Składniki 200g pieczonego boczku 1 szklana makaronu np. rurki 1 cukinia oliwa 20 g parmezanu 2 żółtka 2-3 łyżki śmietany sól pieprz Nieklasyczna carbonara z cukinią – przepis Makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowe spaghetti z pesto z bobu 184

niezwykle smaczne, sycące i zdrowe danie, bogate w wartości odżywcze. Bób lubię najbardziej świeży, prosto ze straganu, ugotowany w wodzie z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek, ale to danie smakuje  naprawdę rewelacyjnie!   Polecam :) SKŁADNIKI na 4 porcje: 500 g świeżego bobu 15 g rodzynek   10 g płatków migdałowych   1 łyżka oliwy z oliwek(...)dente. Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, lekko przestudź i obierz. Obrany, ciepły bób zmiksuj z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Dodaj oliwę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron wymieszaj z pesto z bobu i podawaj. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Makaron z sosem camembert z suszonymi pomidorami 155

Lubicie suszone pomidory? (bo o makaron nawet nie pytam ;-)). Ja uwielbiam! W tym daniu nadają raczej główną nutę smakową. Pomimo swej kaloryczności sos jest warty 'grzechu'. Bez dokładki się nie obędzie! W temperaturze pokojowej lub schłodzony bardzo fajnie tężenie, w związku z tym można go z powodzeniem użyć także do smarowania kanapek. Składniki (na ok. 3 porcje(...)sera typu camembert -małe opakowanie śmietany kremówki 30% -1 cebula -pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju -sól i pieprz -ok 200-250g makaronu (u mnie orkiszowy) Przygotowanie Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju z pomidorów. Wlać kremówkę, podgrzać. Ser pokroić w kawałki, dodać do śmietany. Mieszać aż do roztopienia. Pomidory pokroić w drobne kawałeczki. Dodać do reszty, wymieszać. Przyprawić

Zielona Kuchnia
Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami 162

pierwszy spróbowałam podobnego dania we włoskiej knajpce, gdzie spędziłam z koleżankami bardzo udany i długi wieczór, na zakończenie pełnego wrażeń dnia. Potrawa w restauracji bardzo mi smakowała i postanowiłam, że muszę ją odtworzyć w swojej kuchni. Minęło co prawda trochę czasu, ale w końcu postanowiłam przygotować ten pyszny obiad. Smakuje może nieco inaczej niż ten w restauracji(...)mimo tego jest wyśmienity, a jednoczenie bardzo prosty do przygotowania. Polecam! 3 garście ulubionego makaronu (u mnie świderki) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 150g wędzonego łososia  mały pęczek zielonych szparagów 2-3 garście mrożonego groszku 200-300 ml crame frache sok z cytryny sól, pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.  Szparagi obrać i lekko obgotować, odcedzić

Codzienne Gotowanie
Schab w sosie porowym 208

Dzisiaj przepis na bardzo szybkie i smaczne danie. Schab w sosie porowym.  Mięso jest delikatne, soczyste i miękkie. Mniam! Podawać można z ziemniakami, makaronem, kluskami, ryżem, kaszą. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie setki przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. Wybór jest bardzo duży i każdy znajdzie tam coś dla siebie. Mięsa pieczone

O kuchni z uczuciem
Makaron z patelni warzywa i dodatki. 150

maśle podsmażamy cukinię z cebulą.  Gdy lekko zmiękną dodajemy plasterki wędliny,  pokrojone pomidorki i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na taką patelnię wrzucamy makaron i poszarpane liście jarmużu. Jeśli ktoś nie ma lub nie lubi, może dać zwykłą pekińską. Przykrywamy na chwilę aby się z minutę razem poddusiło i gotowe. Jeśli gotujemy makaron to całość trwa tyle co jego ugotowanie

Dieta moja pasja
Spaghetti ze szpinakiem i jajkiem 159

przygotowania tego dania jest na tyle krótki, a wykonanie na tyle proste, że poradzi sobie nawet całkowity kuchenny laik. Co ciekawe jest to ulubione danie mojego syna, co raczej przeczy przekonaniu, że dzieci od szpinaku stronią i traktują go jako coś strasznego. Dziś (przyznam się szczerze) z lenistwa użyłem mrożonego, siekanego szpinaku, ale danie oczywiście jest(...)siekam, a część zostawiam w całości co powoduje, że danie wygląda ciekawe i mamy różnorodność faktur. Składniki (na 4 porcje) 300 g makaronu spaghetti 1/2 kg mrożonego siekanego szpinaku 4-6 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek ser parmezan Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron spaghetti ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. Jajka ugotować

Mr. Taste
Tagliatelle w sosie śmietanowym z dodatkiem pesto 246

suszonych pomidorów. Podałam go z makaronem tagliatelle (cienkie wstążki) firmy Arrighi, którego dystrybutorem jest firma Index Food. Makaron bardzo nam posmakował i co najważniejsze nie skleił się po ugotowaniu. Całe danie wyszło super smaczne i na pewno zagości na naszym stole nie jeden raz. Polecam podanie makaronu w takiej formie, jestem pewna

Marta Gotuje
Spaghetti alla carbonara z filmem krok po kroku 168

błędów przy przygotowywaniu Spaghetti alla carbonara :   1 - FORMAT MAKARONU W przypadku Spaghetti alla carbonara  tradycja wymaga użycia długiego makaronu, takiego jak spaghetti lub bucatini . 2 - JAKOŚĆ MAKARONU Bez względu na to, jaki format makaronu wybierzemy, zawsze powinniśmy wybrać makaron najwyższej jakości. 3 - MAKARON AL DENTE Makaron powinien być ugotowany al dente , lekko twardy i jędrny. 4 - GUANCIALE(...)tłuszczu. Wystarczy tłuszcz, który roztopi się z guanciale . 6 -  BRAK CEBULI I CZOSNKU Spaghetti alla carbonara  jest bardzo intensywne w smaku. Dodatek cebuli lub czosnku zakłóciłby smak dania a przez Włochów traktowane jest jako herezja ;) 7 - JAJKA Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Do przygotowania sosu wykorzystujemy tylko żółtko. Białko ma niższą temperaturę krzepnięcia

La grande e la piccola cuoca
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 217

określiła to koleżanka z pracy - Asia - jeszcze kieliszek wina i jestem w raju. Danie to jest maksymalnie proste i maksymalnie pyszne. Szczerze polecam! MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM FETA łatwe 20 minut dla 2-3 osób Składniki pół opakowania dowolnego makaronu szpinak mrożony (lub świeży) ok 6 suszonych pomidorów w zalewnie z oliwy kilka kostek sera feta

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami, pomidorami i mozzarellą 135

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i cebulą, zapiekana pod warstwą z świeżych pomidorów i mozzarelli posypanej obficie oregano jest po prostu boska! Jeżeli kochacie

Passions hobbies life
Makaron z sosem śmietanowo - serowym 322

śmietany 18% - 200 g startego żółtego sera - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - margaryna do smażenia - sól, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa Jak pisałam powyżej, danie jest nad wyraz szybkie - wstawiamy wodę na makaron, w tym czasie cebulę kroimy w kostkę, a czosnek traktujemy praską, po czym lądują one na rozpuszczonej na patelni margarynie. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy śmietanę

Kulinarne zapędy Kokosa
C - Spaghetti z tuńczykiem 206

Testowaliście już spaghetti z tuńczykiem? Jeśli nie, koniecznie musicie wybróbować! Być może nie prezentuje się specjalnie efektownie, nie zawiera też w sobie zbytnio urozmaiconych składników, 

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała