menu, rozmrażamy sos (podgrzewając go wolno w rondlu), gotujemy makaron i jedzenie, które zadowoli każdego – nawet teściową – gotowe! Tagliatele zaplanowaliśmy na poniedziałek, ale sos przygotowaliśmy już w niedzielę. Dobrze mu to zrobiło, bo najlepiej smakuje następnego dnia. W poniedziałek ugotowaliśmy tylko makaron. Jeśli zabieracie jedzenie do pracy jak my, makaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu(...)wolnym ogniu, tak żeby sos tylko mrugał delikatnie. Danie będzie gotowe po około 1,5 do 2 godzin. Im dłużej sos będzie się dusić tym będzie smaczniejszy. Jeśli w międzyczasie sos zrobi się za gęsty, podlej go rosołem. Sos najlepiej smakuje następnego dnia. Podawaj z tagliatelle lub innym makaronem który lubisz. Na wierch zetrzyj parmezan. Smacznego! Poznaj nasze tygodniowe
Niedzielny kucharzTuńczyk w oleju lub w sosie własnym to bardzo uniwersalna w zastosowaniu ryba. Można dodać ją do sałatki, do sosu do makaronu, do zapiekanki.... można by mnożyć warianty pysznych dań. Wiadomo że najprostsze dania często są najlepsze, najsmaczniejsze. Takim daniem jest frittata. W masie jajecznaj można zatopić zdrowe szparagi, aromatycznego tuńczyka i zioła które
Gotuj Sam!(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na spaghetti bolognese . Esencja włoskiej kuchni i włoskiego smaku, czyli przepis na spaghetti bolognese, gdzie dzięki takim składnikom jak makaron spaghetti, pomidory
Księga-SmakuBakłażan po azjatycku to takie połączenie aromatycznego ramenu z daniem typu stir-fry. Sycące, gęste, rozgrzewające – kryje się w nim mnóstwo smaków. Chińska potrawka z bakłażana w towarzystwie szpinaku idealnie sprawdzi się na wegetariański obiad w chłodne dni. Można zajadać łyżką, pałeczkami lub siorbać z miseczki. Jeśli lubicie orientalne smaki – musicie wypróbować bakłażana w takim wydaniu. Bakłażan(...)trzcinowym. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy surowy makaron udon lub chow mein, układamy na wierzchu szpinak (szybko zmniejszy swoją objętość) i gotujemy ok. 6-8 minut lub do czasu, aż makaron zmięknie i wchłonie część płynu. Nakładamy danie do dwóch misek i posypujemy kolendrą. Post Bakłażan po azjatycku pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakurodzaj makaronu! A jak tylko znalazłam go w sklepie, wzięłam 3 opakowania :) Dzisiaj pokazuję przykładowy obiad z jego wykorzystaniem - wegański :) Tofu zamarynowałam w sosie sojowym (którego chyba dałam nieco za dużo i tofu było piekielnie słone, więc nie przesadzajcie z sosem) dzięki czemu nabrało charakteru i smaku. Kolejnym nowym produktem który wykorzystałam w tym daniu była fasolka mamut(...)godzin, a najlepiej całą noc, w lodówce. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pieczarki poddusić na patelni. Zamarynowane tofu podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wymieszać makaron, fasolkę, pieczarki i tofu. Orzechy posiekać i posypać nimi danie. Smacznego :) Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu
chili & sugarKolejne szybkie i smakowite danie na talerzu, którym się tutaj dzielę. Spaghetti to mój ulubiony makaron i chętnie po niego sięgam, dziś z warzywami, doskonały i pożywny. Polecam na obiad. Cytrynowe spaghetti z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePropozycja na smaczny obiad lub kolację, zapiekanka z kiełbasą. Danie, które wystarczy włożyć do piekarnika i robi się samo. Potrzebujemy makaron, kiełbasę, ser, ogórki, groszek, paprykę, 5 łyżek oleju, sól, pieprz. Makaron gotujemy, kiełbasę-ogórki-paprykę kroimy, groszek płuczemy, ser ucieramy. Naczynie smarujemy tłuszczem i układamy po kolei warstwami nasze produkty. Zaczynamy od warstwy makaronu, każdą warstwę przesypujemy
chleba naszegoZdrowy obiad w 10 minut to nic trudnego. Pesto to idealne danie dla zapracowanych, leniuszków, ale przede wszystkim, smakoszy. Moje przepisy to zdrowe propozycje na ekspresowy obiad. Zobaczcie sami! Wystarczy dodać 150 g makaronu na osobę i mamy gotowy posiłek, który zrobimy, kiedy makaron będzie się gotował. Gotowe sosy można też przechowywać w lodówce parę
Bazując na smakuokazji zbliżającej się kolacji wigilijnej chciałam Wam zaproponować pyszny i łatwy do wykonania deser. Jest to makaron w sosie makowo-waniliowym z brzoskwiniami. Danie w sam raz na zwieńczenie kolacji wigilijnej. Obłędnie pachnie wanilią i cytryną, nie jest zbyt słodki, chociaż wielbiciele cukru mogą sobie go dosłodzić. Sos można sobie przygotować(...)wcześniej, a potem tylko wymieszać z ugotowanym w ostatniej chwili makaronem. Dodatek alkoholu można pominąć, jeśli deser będą jadły dzieci. Składniki: – 250 g makaronu wstążki z mąki durum – 1 puszka brzoskwiń Sos makowo-waniliowy – 2 szklanki mleka – 2 łyżki masy makowej gotowej – 1 laska wanilii – 2 łyżki cukru
To co kochamgęstymi sosami śmietanowymi. Dodatek sosu pieczarkowego w połączeniu z mozarellą sprawi, że poczujesz się jak we włoskiej restauracji :) To proste, smaczne i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki na 5 porcji: 400 g makaronu penne (rurki) sos serowo-pieczarkowy Winiary 500 ml śmietanki 18% 100 g serka topionego pieczarkowego 20 dag sera mozarella w kawałku 20 szt. pieczarek
Alutka-Gotujełyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 60 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 1 papryka (może być każdy kolor) pokrojona w kostkę 175 g makaronu spaghetti 115 g sera parmezan startego na tarce sól, pieprz Do dzieła
sierotka maRysia w kuchniMoja propozycja na wykwintny obiad to seleryba w towarzystwie makaronu ze szpinakiem z dodatkiem orzechów włoskich! Przyznaję - nie wiem, kto zapoczątkował nazwę "seleryba"! Jednak jest już
wege i kropkaUwielbiacie spaghetti? Cudowny makaron al dente, niesamowity sos z pomidorów (zapomnijcie o tym z paczki), genialnie roztopiona mozzarella, akcent oliwek. Kawałek Włoch na Waszym stole. Gniazdka
Pociąg Do KuchniMakaron mimo, że ciężkostrawny, jest jednym z moich ulubionych dań! Jest szybki w przygotowaniu i zawsze smakuje rewelacyjnie :) W niewielkich ilościach od czasu do czasu, można pozwolić sobie i na to :3 Składniki: *300g makaronu (świderki) *1 papryka *2 ząbki czosnku *1 cebula *1 puszka pomindorów bez skórki *500g mięsa wołowego *140g koncentratu pomidorowego *1 szklanka gorącego bulionu bulionu
FITBUuKSzybkie, smaczne danie z woka dla miłośników frutti di mare :) SKŁADNIKI 200g glass noodles lub makaronu sojowego, albo ryżowego 1 cm imbiru 2 dymki 3 ząbki czosnku 250 mieszanki owoców morza mała puszka pędów bambusa (225g) 1 czerwona papryka 2 łyżki białego sezamu sos sojowy sos rybny chili w proszku masło PRZYGOTOWANIE Makaron zalewamy wrzątkiem
Moje Kuchenne Rewelacje