Ograniczam mąkę pszenną i stąd pomysł klusek gryczanych Mniej klejące niż tradycyjne lane kluski. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam z sosem pomidorowym lub np. pieczarkowym. Kluski
BullioCzasem zdarza się taki dzień... , że nie ma czasu na "prawdziwy" obiad :D wtedy mamy swoje sprawdzone szybkie smaczne danie:D SKŁADNIKI: 0,5 kg makaronu (ja najbardziej lubię kokardki) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym słoiczek zielonego pesto 300 g pomidorków cherry puszka kukurydzy parmezan sól, pieprz, czosnek, bazylia suszona (lepiej świeża) W dużym garnku
MarciochaKucharzytrzygodzinnym poszukiwaniu grzybów w słynnych lasach chocianowskich wróciliśmy z 6 podgrzybkami :D Delikatnie ususzyliśmy grzybki w promieniach weekendowego słońca. Nic prócz sosiku dla dwóch osób nie da się zrobić z tą ilością... Makaron w sosie grzybowo-winnym SKŁADNIKI: makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle 6 z trudem zebranych podgrzybków 1 cebula 100-150 ml białego wina masło, sól
MarciochaKucharzydanie nie świadczy, że zrezygnowaliśmy z makaronu, oj nie.. :D Tagliatelle z cukinii SKŁADNIKI: 2 cukinie 500g miesa mielonego wieprzowo- wołowego kilka pieczarek 1 cebula przecier z pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, ząbek czosnku do dekoracji parmezan i oliwki Umytą cukinie korzystając z obieraczki do warzyw tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem
MarciochaKucharzymnie pyszny! Uwielbiam to danie! Gwarantuję, że jeżeli jesteś fanem makaronów to jestem pewna, że Ci to posmakuje:) Składniki: 1 opakowanie makaronu tagiatelle; 1 opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, około 400g); 100 g masła; 7 dużych ząbków czosnku; 200 g białego sera kremowego; sól i pieprz; 2-3 łyżki oliwy; Wykonanie: Zagotować wodę z solą i oliwą, makaron ugotować
In my kitchenGrzyby zajadam codziennie, wręcz je uwielbiam. Nie mają wiele kalorii, a smakują świetnie. Surowe pieczarki to jedna z moich ulubionych przekąsek, te smażone wrzucam do kurczaka..makaronu..ryżu..i wszędzie gdzie się da. Jajka z pieczarkami to cudowne połączenie, są bardzo smaczne. Możemy się nimi zajadać nie tylko na Wielkanoc - świetnie sprawować się będą także na różnych imprezach jako
CzarnawisienkaW biegu pomiędzy jednym urzędem, a drugim i przy kawie po powrocie do domu zastanawiałem się cały czas, co ja mam dziś na obiad zrobić. Tak
BaRepasDziś szybko, w wielkim biegu z awarią samochodu w tle. Pierogi z ciecierzycą i salsą z rukoli. Ciasto na pierogi jedną ręką robione, a w tym
BaRepaskoniecznie zajrzyjcie do Trattorii w centrum miasta. Pyszne jedzenie (nie wiem, jak pizza, ale makarony pierwsza klasa). Mega duże porcje dań głównych (średnio ok. 300g-400g ) w porównaniu np. z rzeszowskimi, ale też i przystawek. Do tego przyzwoite ceny, całkiem duży wybór dań jarskich plus bardzo miła obsługa. W lecie jest również możliwość zjedzenia w ogródku. Byliśmy(...)było problemów z zaparkowaniem bardzo blisko restauracji. Trattoria ul. Kasztelańska 1 Jarosław Przystawki: Camembert w chrupiącej panierce z żurawiną Szpinakowa przekąska Włoskie grzanki z serem pleśniowym i suszonym pomidorem Dania główne: Gnocchii ze szpinakiem Pappardelle z sosem borowikowym I bardzo smaczny napój aloesowy: A tutaj wnętrze restauracji: Przemyśl: Odnowiony dworzec PKP Dworzec PKP Dworzec PKP Fontanna przy Muzeum
Qlinarnie i QlinarnieParówki nadziewane makaronem a makaron nadziewany fasolką - tak to sobie wymyśliłam moje nadziewajki makaronowe gotowane w ostrym rosole. parówki cienkie: 4 sztuki makaron grube rurki: ok
Jadło i czytadłoBardzo proste, szybkie i sycące danie. Z reguły podaję je z ryżem,ale dziś stwierdziłam że wykorzystam makaron. Bez kurczaka też jest bardzo dobre ;) Składniki: drobne mrożone warzywa, np. sałatka meksykańska (typowe warzywa na patelnie są za duże i trudne dłużej się gotuje) filet z kurczaka przyprawa do kurczaka bułka tarta masło/margaryna trochę oleju
W kuchni bez szafekUrocze kokardki w towarzystwie pysznego, kremowego sosu. Ten przepis znalazłam jakiś czas temu i odtąd regularnie go przygotowuję. Serek mascarpone kojarzy się raczej ze słodkimi daniami, wspaniale jednak komponuje się z makaronami różnego rodzaju. Lubicie świeży makaron, mięciutkiego kurczaka i aksamitne sosy? Jeśli - tak jak ja - jesteście amatorami kuchni włoskiej ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu
Chocolate Muffin Blogpomidory i blanszowany jarmuż. Dodać sosy: rybny, sezamowy i piri-piri oraz płatki migdałów i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 2-3 minuty. Wymieszać z makaronem ugotowanym według wskazówek na opakowaniu. Danie można posypać parmezanem. Liście jarmużu mogą być zielone lub fioletowe Jeśli masz ochotę, danie posyp parmezanem
W SMAKmakaron z mąki pszennej błyskawiczny 100 g 3 łyżeczki przyprawy: pomidory z bazylią i czosnkiem 5 dag żółtego sera sól, pieprz ketchup Makaron zalewamy wodą. Solimy
Humanistka w kuchniDwie wersje twarogowych dań: na słodko - z bakaliami i makaronem "sznurki" i druga - pikantna, z rzodkiewką, szczypiorkiem, kuskusem i sosem czosnkowym. Składniki obu wersji: Bazą jest oczywiście ser biały. Kulki pikantne Składniki: -twaróg
Maminek kulinarny