morskiej, papryki oraz cukinii. Postanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka. SKŁADNIKI ulubiony makaron, np. kokardki, 5 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1 pierś z kurczaka, jogurt typu greckiego, przyprawa do kurczaka, sól morska
słodki bratekstaram się szybko je przyrządzić, to zależy mi, żeby były smaczne. Uwielbiamy jeść makaron na różne sposoby. Długo eksperymentowałam z tym przepisem, aby uzyskać ten… według mnie składniki są idealnie dobrane a smak jest pyszny. Nie jest to może dietetyczne danie, ale warte tych kalorii. Polecam! Składniki: - 0,5 kg brokułów; - 40 g masła; - 30 g mąki(...)mleka; – 0,1 l śmietany 18% - 10 dag sera pleśniowego (typu rokpol) - makaron wstążki; - sól, biały mielony pieprz Wykonanie: Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, osolić i wrzucić różyczki. Brokuły gotować około 5 minut. Gdy będą półmiękkie, wyjąć i odstawić do ocieknięcia. Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko i śmietanę
dom-agi.plMakaron w formie tartaletki? Czemu nie. Wyszła naprawdę ciekawa, smaczna i szybka przekąska (lub śniadanie). Jedyną czasochłonną czynnością było wyłożenie i przycięcie makaronu we wgłębienia boków
Oryginalny smakbeczce w garażu stoi jeszcze reszta kapusty kiszonej na jesieni, to trzeba ją jakoś zagospodarować :-). Makaron z kapustą i pieczarkami Składniki: 70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej 1 duża pokrojona cebula 1/2 kilograma pokrojonych pieczarek garść suszonych grzybów 1 opakowanie dowolnego makaronu sól, pieprz, mielone ziele angielskie olej Wykonanie: Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej(...)międzyczasie kroimy kapustę. Na patelni podsmażamy cebulę, a później pieczarki. Dodajemy kapustę, grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy na małym ogniu 30-40 minut. Gotujemy makaron al dente i mieszamy z kapustą. Danie jest najlepsze następnego dnia, gdy smaki się przenikną
Kulinarne przygody Gatitypotrafi bądź nie ma świadomości. Gotując jednak dla osoby, która ma z tym do czynienia nawet proste danie potrafi nie wyjść, makaron się rozgotować a sos zważyć. Chyba nawet stresowałam się jej opinią. Jedak powtarzam to zawsze i powtarzać będę. Proste dania zawsze się obronią kiedy są gotowane z serca, dla bliskich. Fajnie Marta, że Ciebie(...)teraz jeść ciekawe rzeczy. Dawno nie poznałam takiego kogoś, z kim jedzenie i rozmowa o tym może być tak dla mnie kreatywne. Składniki (2 porcje): 80- 100 gram makaronu Linguine masło do smażenia szalotka 100 gram łososia wędzonego 1 szklanka śmietany 30% pęczek natki pietruszki szklanka groszku cukrowego sól, pieprz Makaron ugotuj
Mango PapajaPost Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie serowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojerazu podgrzać z sosem pomidorowym. W tym przypadku użyłam po prostu zmiksowanych pomidorów z puszki, które delikatnie doprawiłam. Te klopsiki, przygotowane na parze, są świetną alternatywą dla tradycyjnych, smażonych dań. Mięso jest bardzo delikatne i doskonale komponuje się z sosem. Z kaszą gryczaną stanowiło pyszny i wartościowy posiłek. Składniki : pulpeciki (mi wyszło ok. 14 sztuk) 500g mięsa mielonego(...)uzyskać), zmniejszyć ogień i doprawić. Do sosu wmieszać pulpeciki i jeszcze chwilkę gotować (jakieś dwie-trzy minuty). Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną/ryżem/ziemniakami lub makaronem. To uniwersalne danie ze wszystkim będzie doskonale smakować. :) Smacznego
Kuchnia Ellieśrednia marchewka 2 średnie pieczarki 1 mała cebula 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: pieprz cayenne, pieprz, zioła prowansalskie, koperek 50g makaronu penne olej Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy(...)nakrywamy przykrywą, aby wszystko się dusiło. Jeśli woda odparuje dolewamy kolejną, aż do miękkości warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie przekładamy na ugotowany makaron. Smacznego
Truskawkowa Fiestapolska i włoska, taka jak u mojej mamy, gotowana z sercem i zawsze ze świeżych składników. Myślę, że to po mamie mam pasję do gotowania. Faszerowane warzywa, dania z grilla, makarony to to, co lubię najbardziej. 2. Najdziwniejszy, najgłupszy trend praktykuję właściwie sama ponieważ uwielbiam jeść frytki z lodami, co często spotyka się ze zdziwieniem osób, którym(...)szaszłyków mcvadi z karkówki wieprzowej. 2. Najdziwniejszy trend o jakim słyszałem to gotowanie w azocie . 3. Zapach Walencji dla mnie to przede wszystkim zapach pomarańczy i smak morza w daniach typu paella . Karolina 1. Ratatouille z kuchni francuskiej, prostota smaku i wykonania. 2. Smażenie snickersów na głębokim oleju (USA!!!!!) 3. Zapach morza o poranku (oraz w nocy). Jadwiga
Gotuj po hiszpańskuulubionego: ja pistacje i suszone pomidory, mąż boczek i suszone pomidory, a syn pistacje i makaron oczywiście. Jak muszę przygotować coś na szybko, żeby wszystkim smakowało, to śmiało mogę zrobić makaron z takimi właśnie dodatkami :-) Prosto o i bardzo smacznie :-) Też macie takie ulubione danie ? Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie boczku wędzonego w plasterkach około(...)suszone pomidory. Rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojony w paseczki boczek, podsmażamy, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i pistacje. Podsmażamy chwilkę. 2. Dodajemy ugotowany makaron i umytą rukolę, mieszamy dokładnie, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Danie gotowe :-) Smacznego :-) #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #DzieńMakaronu #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
kruche babeczkiraczej "kosmetyczne". Zapraszam zatem do lektury:) 2 porcje Składniki: 2, 5 szklanki pełnoziarnistego makaronu 1/2 opakowania sera feta ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych (oczywiście można dać więcej) sól, pieprz zioła Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy póki się nie zezłoci. Wówczas wrzucamy pomidorki(...)puściły sok ale jeszcze się nie rozpadły. Wówczas dodajemy ugotowany makaron. Na końcu dodajemy pokruszony ser feta i smażymy dopóki ser lekko się nie rozpuści i nie zagęści odrobinę "sosu", który się wytworzył. Całość doprawiamy według uznania (u mnie sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia) a wierzch posypujemy zieleniną (ja dałam koperek
My simple kitchenznowu danie, które przygotujemy szybko i bez kłopotu. Użyłam pełnoziarnistego makaronu żytniego - bardzo smaczny, polecam, i smażonych pomidorów z puszki. Spotkałam je pierwszy raz i bardzo chciałam sprawdzić jak smakują. Są dobre .W potrawach takich jak ta sprawdzą się na pewno świetnie. Oczywiście pomidory z puszki możemy zastąpić dobrymi, świeżymi, dojrzałymi pomidorami(...)Warto wtedy sos gotować nieco dłużej aby pomidory straciły swoją surowość. W daniu wykorzystałam tylko łodygi i liście botwinki - młode buraczki zostały upieczone i powstał z nich pyszny chłodnik . inspiracją był ten przepis składniki 150 g makaronu pełnoziarnistego 1 łyżka oliwy z oliwek ok 200 g botwina - łodyżki i liście szczypta soli
Stare Garymożna z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie, sposobów na ciecierzyce jest(...)Wapń – 49 mg Żelazo - 2,89 mg Magnez - 48 mg Fosfor - 168 mg Potas - 291 mg Sód – 7 mg Cynk - 1,53 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Ile kosztuje ciecierzyca? Za surową nieugotowaną ciecierzycę możemy zapłacić ok 4,70 za 400g (BIO), natomiast za ciecierzyce konserwową w zalewie 350g/215g około
Pause Gotowanie!przed potłuczeniem. W środku jest butelka Prosecco, hiszpańskie białe wytrawne, które będzie pasować do obiadu i “coś dla wegetarian”, czyli organiczne białe wytrawne z Włoch, które ma pasować do dań warzywnych. Prosecco DOC Treviso 2018 z Veneto Producent: Riva dei Frati, 2018 wytrawne ( Extra Dry) musujące Szczep: Glera Latem w Polsce napojem narodowym jest wino musujące, więc nie mogło(...)środkowych Włoch, ze szczepu Pecorino. Nie dość, że wegańskie i organiczne, to jeszcze ręcznie zbierane. Jest zbalansowane z nutą zielonych gruszek, moreli i cytrusów. Dobrze pasuje do makaronu, ryby i dań warzywnych. Winerua poleca je do lazanii z cukini czy tarty z porem. Wydaje mi się, że to najdroższe wino z tego zestawu, ale najmniej mi smakowało. Dużo ostatnio
Ugotowane pozamiataneszybciej niż myślałam. Znów nie ma się do czego przyczepić, a wręcz odwrotnie – chce się więcej. Nie byłabym sobą, gdybym choć raz w tygodniu nie przygotowała dania na bazie makaronu. Tutaj makaron ze szpinakiem, cukinią w sosie beszamelowym z dodatkiem koziego sera. Choć w ofercie patelni WOLL jest też taka przeznaczona specjalnie do naleśników, ja postanowiłam usmażyć(...)drożdżowe z serem i serowym beszamelem pośrodku. Patelnię odłożyłam po skończonym posiłku i wzięłam się za mycie dopiero następnego dnia rano. Ta resztka sosu i kilka bułeczek, jakich nie daliśmy rady zjeść, usunęłam z patelni bezproblemowo. Czyszczenie jej, nawet z takim opóźnieniem i zaschniętym sosem, nie sprawiło mi żadnej trudności. Jak widzicie patelnię przetestowałam solidnie. Korzystałam z niej niemalże codziennie
Smaki Na Talerzuszybciej niż myślałam. Znów nie ma się do czego przyczepić, a wręcz odwrotnie – chce się więcej. Nie byłabym sobą, gdybym choć raz w tygodniu nie przygotowała dania na bazie makaronu. Tutaj makaron ze szpinakiem, cukinią w sosie beszamelowym z dodatkiem koziego sera. Choć w ofercie patelni WOLL jest też taka przeznaczona specjalnie do naleśników, ja postanowiłam usmażyć(...)drożdżowe z serem i serowym beszamelem pośrodku. Patelnię odłożyłam po skończonym posiłku i wzięłam się za mycie dopiero następnego dnia rano. Ta resztka sosu i kilka bułeczek, jakich nie daliśmy rady zjeść, usunęłam z patelni bezproblemowo. Czyszczenie jej, nawet z takim opóźnieniem i zaschniętym sosem, nie sprawiło mi żadnej trudności. Jak widzicie patelnię przetestowałam solidnie. Korzystałam z niej niemalże codziennie
Smaki Na Talerzu