Makaron chiński z krewetkami Szybkie i pyszne danie kuchni chińskiej. Makaron typu Chow Mein jest bardzo łatwy w przygotowaniu, zazwyczaj wystarczy zalać go wrzątkiem lub gotować zaledwie 3 minuty. Do tego dania spokojnie możecie użyć gotowej mieszanki warzyw, na przykład mrożonki do dań chińskich, zaoszczędzicie dzięki temu sporo czasu. Składniki: 15 sztuk krewetek (obranych(...)czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, delikatnie solimy. Krewetki smażymy przez około 2 minuty, ciągle mieszając *** *** Podsmażone krewetki przekładamy do makaronu z warzywami, mieszamy i wszystko razem przez chwilę podsmażamy. Podajemy posypane podprażonym na suchej patelni sezamem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Blog z ApetytemSzpinak i ser z niebieską pleśnią to doskonałe połączenie! Odpowiednio doprawione może stanowić przepyszny sos do makaronu. Danie proste i szybkie do przygotowania, idealne gdy chcemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy czasu na gotowanie! Ilość porcji: 2 małe Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Cebula 2 ząbki czosnku Ok. 200 gram mrożonego szpinaku (jeśli ma dużo wody można(...)zwiększyć tą ilość) Opakowania sera z niebieską pleśnią Ulubiony makaron Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia wody na makaron i ugotowanie go al dente. Czekając aż woda zacznie wrzeć obieramy cebule i czosnek. Cebule kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy cebule. Smażymy na złoty kolor, dodajemy czosnek. Jak całość nam się chwilę podsmażymy dodajemy szpinak
Kolizje Smakówpieczarkami i ciecierzycą doprawiłam mielonymi suszonymi grzybami. Danie nabrało bardziej wyrazistego smaku. Składniki 500 g pieczarek 1 szkl ciecierzycy 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1-2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 łyżka musztardy sok z cytryny kolorowy pieprz 2 łyżki mielonych suszonych grzybów tymianek natka pietruszki makaron penne woda olej do smażenia 1. Ciecierzycę namaczamy w wodzie(...)zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, musztardą, tymiankiem i kolorowym pieprzem. 5. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem penne i ewentualnie żółtym serem. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: ciecierzyca , grzyby , makaron , na szybko , pieczarki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatybyła pięknie zarumieniona. Podawać natychmiast po przygotowaniu albowiem zapiekany makaron z serem wraz z upływem czasu zmienia konsystencję. SMACZNEGO :) Do przygotowania tego przepysznego dania można użyć dowolnego formatu makaronu np kolanka, rurki czy penne jak również inne rodzaje serów
zielonacukinkaMakaron spaghetti 🍝 na zielono 🌵🍀 przygotowałam, które czerwoną 🔴 cebulą kolorystycznie przełamałam. Warzywa, które smakiem się wyróżniają, tutaj ze sobą współgrają, łącząc się "siły 💪 połączyły" i z makaronem 🍝 fajne danie "stworzyły"🍴. Składniki: 150 g makaronu spaghetti, 1 duża czerwona cebula, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek, 50 g liści świeżego jarmużu bez stwardniałych łodyg
Moniki Smakołykidzisiaj dla Was bardzo szybkie i przepyszne danie. Makaron - spaghetti - mój ulubiony. Dobrze ugotowany będzie sprężysty i smaczny. Sos pieczarkowy to naprawdę góra 15 minut roboty, nieco dłużej niż gotuje się makaron! Proponuję zacząć przygotowywać danie właśnie od niego. No i doskonałe smażone frankfurterki, które nadają charakteru. Usmażone krążki tych soczystych kiełbasek smakuję naprawdę doskonale! :) Potrzebujemy(...)minuty, po czym dodajemy śmietankę i lekko ją odparowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbaski kroimy w talarki i podsmażamy na suchej patelni do momentu aż się zarumienią. Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. Danie podajemy od razu po przygotowaniu. Cudowny kaktusik od Ewy! Wioleta Gargula
MamaOskarkaNiby produktów mało ale przecież, to nie znaczy, że nie może wyjść dobre danie. I tak właśnie było... nie mogłam się oderwać od talerza z tym pysznym makaronem. Danie zrobiłam z makaronem świderki, gdyż taki tylko miałam, ale oczywiście możecie użyć innego, ja polecam makron penne. Przepis: Składniki (dla 4 osób) 400 g makaronu świderki
Mój pomysł naprzyprawy do smaku * natka pietruszki Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć. Dodać pokrojoną cukinię, lekko poddusić. Całość wymieszać z mascarpone i makaronem. Danie podawać na ciepło, posypane natką pietruszki
Magiczne Życie Martykrewetkami i sosem maślanym – to była wielka rodzinna wyżerka – najedliśmy się w 8 osób. Idealny przepis na spaghetti, albo linguini z krewetkami. Aromatyczne danie zrobicie w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu, czyli w 10-12 minut. Podpatrzyliśmy go u blogerki Melisy Clark , współpracującej z New York Timesem. Jest doskonały. Zrobiliśmy makaron podczas rodzinnego spotkania – 8 porcji(...)ząbki czosnku Mały pęczek natki pietruszki Łyżeczka oregano Łyżeczka pieprzu kajeńskiego, albo papryczka chili 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła Pół opakowania makaronu spaghetti, albo linguini (jeśli dacie więcej makaronu, to daniem najedzą się i 4 osoby) Przygotowanie: Krok 1 W dużym garnku zagotowujemy wodę, dobrze solimy (woda powinna mieć smak wody morskiej), wrzucamy makaron i gotujemy według instrukcji
Niedzielny kucharzWłosi zaadaptowali po prostu ratatouille do swoich tradycji, przemieniając tę słynną warzywną zapiekanką w prosty sos do makaronu. To danie zachwyciło mnie swoją prostotą. Mamy tu tylko warzywa duszone na oliwie, przyprawione solą i pieprzem, ale makaron jest pyszny i ma mnóstwo smaku. Kluczem do sukcesu jest pokrojenie warzyw w drobną kostkę, najlepiej równą kostkę dla lepszego efektu(...)kawałki warzyw uduszą się dzięki temu w jednym czasie. Na kursie zrobiliśmy do tego sosu świeży makaron. Niestety nie miałam dotąd chwili, aby przygotować go w domu, dlatego posiłkowałam się świeżym makaronem ze sklepu. Wy możecie oczywiście użyć dowolnego makaronu, bo królem tego dania jest przecież pyszny sos. Makaron z sosem a'la ratatouille
Chilli Czosnek i OliwaProste składniki tworzą smaczną i niebanalną potrawę idealną na jesienne dni. Dynia sprawia, że sos jest słodkawy i kremowy. Pyszny! Parmezan natomiast podkręca smak dania, więc jest obowiązkowym dodatkiem. Polecam! Składniki: 250 g makaronu (użyłam typu Bavette) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3/4 szklanki puree z dyni (użyłam dyni hokkaido)* 1 duża garść świeżego szpinaku 1 cebula
Oryginalny smakMakaron i sos cytrynowy to orzeźwiające i niebanalne połączenie choć niepozornie wygląda to danie smakuje wspaniale, a przy tym nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych, mnie takie proste dania najbardziej smakują, podałam je w miseczce MALTA-PORCELANA BOGUCICE Składniki: 25 dag makaronu wstążki Sos cytrynowy: 1/2 cytryny ze skórką 10 dag serka ricotta(...)słodkiej śmietanki 22% 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka bazyliowego pesto pieprz kolorowy ziarnisty sól morska do smaku bazylia do dekoracji Wykonanie dania: Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy w cieple. Sos: Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z oliwą i podgrzewamy w rondelku
Wanilia i Kardamonmakaron z gorgonzolą i orzechami włoskimi Idealna kombinacja orzechów włoskich i sera pleśniowego gorgonzola nada temu daniu wyjątkowy smak i kremową konsystencję. SKŁADNIKI 500g - paczka makaronu świderki, wstążki lub kluski 150g sera pleśniowego gorgonzola 20g masła 100g śmietany 18% 80g łuskanych orzechów włoskich sól
zielonacukinkakilka. Najpopularniejsza głosi, że makaron jest tak ostry, że trzeba go natychiast przepić czymś mocniejszym. Według innego podania, makaron znakomicie nadaje się na zakąskę do alkoholu. Jeszcze inna teoria jest taka, że wstawiony Taj wrócił do domu, sklecił sobie jedzenie z tego co było pod ręką i w ten sposób wynalazł pad ki mao. Super danie na wynos(...)poza podstawą, którą tworzy makaron ryżowy, sos sojowy, sos rybny, chili z czosnkiem i bazylią, jest dość dowolny. Można do klusek dodać mięso, albo owoce morza, albo warzywa. Co do ostrości, to jego poziom zależy od indywidualnych gustów – może być mocno ostre, albo, jak w naszym przepisie, łagodne. Makaron doskonale sprawdza się jako danie na wynos. Można
Niedzielny kucharzzawsze dobrze pasują do makaronu. Natomiast do sosów śmietanowych bardzo pasuje ser pleśniowy. Na dziś proponuję taki zestaw smakowy: Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Składniki: opakowanie makaronu świderki 2 łodygi selera naciowego puszka tuńczyka 5-6 suszonych pomidorów 10 oliwek 200 ml śmietanki ser z niebieską pleśnią papryka mielona pieprz, sól Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi(...)makaron. Selera naciowego kroimy drobno i na oliwie z pomidorów podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Do tego wrzucamy przekrojone na pół oliwki i dajemy przyprawy. Następnie wlewamy śmietankę i do tego tuńczyka. Na końcu dodajemy pokrojony ser. W tym czasie, gdy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy. Ugotowany makaron
Pyza i Surówka