Sałatka to świetna propozycja na posiłek do pracy. Odpowiednio skomponowana, dostarczy Wam wiele cennych składników odżywczych i da sytość na kilka godzin. Idealnie sprawdzi się, gdy macie mało czasu na gotowanie, a nawet jedzenie posiłków w pracy. Wystarczy bowiem tylko kilka chwil, aby przygotować zdrową sałatkę, którą będziecie mogli zjeść nawet przy biurku. Dziś przygotowałam dla Was przepisy(...)zapewniają sytość na kilka godzin pracy, bez ochoty podjadania batoników czy drożdżówek. No i są pyszne, szczególnie jeśli dodacie do nich kilka kolorowych warzyw, jakieś strączki czy pierś z kurczaka i polejecie aromatycznym dressingiem. Skorzystajcie z moich pomysłów na proste sałatki - z kukurydzą i pieczonych kurczakiem (lub czerwoną fasolą w wersji wege), z ciecierzycą i suszonymi pomidorami oraz z pomidorem
Chilli Czosnek i Oliwakolagenu spośród znanych produktów, a galaretka z nich przygotowana pięknie zsiada się bez żadnych dodatków żelujących. Galaretkę przygotowałam z samych kurzych łapek i bardzo nam smakowała. Możesz dodać nóżkę kurczaka jeśli wolisz bardziej mięsną. Składniki: 1,300 kg kurzych łapek około 1,5 l wody 4 listki laurowe 8 kulek ziela angielskiego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 marchewki(...)ostudzić. Jeszcze ciepłe kurze łapki odzielić od kostek rosół z gotowania kurzych łapek przelać przez sitko przygotować 10 kokilek (kubeczków, salaterek) i przepłukać zimną wodą, by stężałe galaretki dało się łatwo wyjąć. Na dnie ułożyć po plasterku marchewki z gotowania wywaru, natkę zielonej pietruszki i kolejno porcje obranego mięsa z kurzych łapek. Zalać galaretką. Kubeczki schłodzić i pozostawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest sushi, to nie jest klasyczny wrap. Dowolność w przygotowaniu tych przekąsek jest tak duża, że trudno nadać im jakąś nazwę. Inspiracją do tego dania był dla mnie przepis z dodatku do Gazety Wyborczej – Palce Lizać (nr 10, wydanie z dnia 14/01/2014). Zrobiłam je jednak zupełnie inaczej, nie tylko jeśli chodzi o dodatki, ale głównie o sposób(...)wyjątkiem wypieków, które nie są moją mocną stroną, pewnie dlatego, że nie są moją ulubioną działką w kuchni. Wracając do receptur. Co myślicie gdy czytacie przepis na czosnkowego kurczaka, w którym wśród składników są 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku? Ja myślę wtedy, że chyba mam wypalone kubki smakowe, bo dla mnie jak ma być czosnkowy kurczak to przed włożeniem
OstryKęspoczątku leciałam linią LOT, w której dostaliśmy poczęstunek w postaci ohydnej kanapki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i musztardą. Ogólnie niezjadliwa. Później leciałam liniami US Airways, gdzie poczęstowali nas kurczakiem w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym, sałatką z gotowanych warzyw, do tego sałatka z cukinią, papryką, czarnymi oliwkami i serem feta, bułka z masłem i ciastko na deser. Jedzenie może brzmi(...)naturalny :) Kupiłam truskawki, które oczywiście nie dorównują naszym polskim, ale nie były tragiczne. Oprócz tego pyszne nektarynki. Niestety jedzenie tutaj jest bardzo drogie, więc nie spodziewajcie się wykwintnych dań :) Będę też na pewno wstawiać zdjęcia tutejszych potraw kupionych w lokalach, które są niestety bardzo tłuste. Dzisiaj na przykład byłam na obiedzie, sama skomponowałam sobie sałatkę w barze sałatkowym
Zgrabne GotowanieTagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne
Moja smaczna kuchniaWakacje . Jak zwykle mijają za szybko. Szczególnie w tym roku, gdy w Danii trafił nam się zaledwie jeden ciepły tydzień w czerwcu, a potem niemal tropikalne upały przez dwa tygodnie w Polsce. Teraz szaro, buro i deszczowo, zupełnie już jesiennie... Ach, nie podoba mi się to wcale! Na szczęście zostały przyjemne wspomnienia, którymi można się rozgrzewać, póki jesień całkowicie się(...)Tomasz, ruszyli w fale (a trzeba zaznaczyć, że tego dnia były naprawdę imponujące). I tak patrząc na nich, pozazdrościłam. Z wielkimi bólami dałam się jednak porwać wakacyjnym marzeniom o harcach w morzu, i razem z nimi dałam nura. Ach, cóż to była za zabawa! Patrząc na Młodą, miałam wrażenie, jakbym cofnęła się w czasie, i to o kilka ładnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTalerz za talerzem szedł, myślałem, że się przy tych miskach to pobiją :) Nie podaję jakichś konkretnych proporcji, po prostu ile będziecie chcieli tyle dacie poszczególnych składników. Napiszę tylko co dać trzeba. makaron rurki papryka świeży ogórek koperek cebula ser feta szynka oliwki sól pieprz ocet balsamiczny Makaron gotujemy, odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka, paprykę i szynkę kroimy w kostkę(...)Madzią jeszcze następnego dnia, bo naprawdę pokaźną ilość zrobiliśmy. A na kolację tego właśnie następnego dnia zrobiłem kolejną sałatkę, tak żeby klimat utrzymać. Też makaronową, ale z grillowanym kurczakiem. Przepis wkrótce, w kolejnym poście :) I pamiętajcie o klikaniu w reklamy z prawej strony :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy
Marder&Marder ManufactureBardzo lubię chiński rosół z kukurydzą. Jest to pożywna zupa, która jednak nie kusi swoim wyglądem. Postanowiłam, więc ugotować jej elegantszą wersję. Z bulionem jest trochę
Przepisy AleksandryMalezji. Są to małe, pikantne kawałki kurczaka na drewnianych patyczkach. Można je upiec w piekarniku lub zgrillować. Podawane są z ostrymi sosami. Składniki: • 4 polędwiczki kurczaka • 2 łyżki sosu teriyaki • 1 ząbek czosnku • kawałek 1 cm imbiru • sól, pieprz • garść makaronu ryżowego Sos imbirowy • kawałek 3 cm imbiru • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła(...)Dodać resztę składników, zagotować. • Zagęścić mąką ziemniaczaną. • Na rozgrzany głęboki olej wrzucić makaron ryżowy na 20 sekund. Podawać sataye na makaronie ryżowym z sosem imbirowym. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Drób
To co kochamWami :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na kaszotto: 500ml bulionu lub rosołu woreczek kaszy jęczmiennej (100g) pęczek botwinki por ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Łyżka oleju rzepakowego Dodatki: 100g fety Koperek lub zielona pietruszka Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Buraczki kroimy(...)mieszamy, przykrywamy patelnie i gotujemy około 15 minut. Dodajemy liście botwinki i doprawiamy według uznania. Gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Sprawdzamy czy kasza i soczewica doszły, jeśli tak nakładamy danie na talerze. Posypujemy fetą i koperkiem lub zieloną pietruszką. Smacznego
Kolizje Smakówściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki(...)sklepach z orientalną żywnością znajdziecie kilka rodzajów pasty: Jasna , tzw. Shiro Miso (albo żółte Shinshu Miso), zrobiona jest z fermentującego ryżu i soi. Lekko słodka, zrównoważona. Nadaje się do dań lekkich jak ryby i owoce morza, a także do zup i marynat. Fermentuje i dojrzewa najkrócej, jest przez to najmniej słoną z past i najrzadszą, ale też najmniej aromatyczną
Karo in the KitchenDziś będzie o strączkach w kuchni polskiej, o całym naszym bogactwie jakie mamy, a nie korzystamy z niego zbyt często. Można po nie sięgać cały rok
Apetyczna babeczkaPieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Idealne na domowy obiad, pożywne, bardzo zdrowe. Przyprawiam je vegetą natur (wtedy już nie solę), pieprzem, majerankiem. Dodaję do aromatu cebulkę i kilka ząbków czosnku, pod
Zasmakuj KuchniUwielbiam bób. Ostatnio robiłem puree z niego, ale i tak najbardziej lubię go jeść ugotowanego w lekko solonej wodzie. Wpadłem na pomysł, że może by tak
BaRepasNa ten pasztet miałam ochotę od dawna, a konkretnie od dnia
Kuchnia PrezydentowejKotlety sojowe zawsze służą mi jako koło ratunkowe w momencie gdy nie mam pomysłu na obiad. Chociaż nie od razu się do nich przekonałam, obecnie
Słodka StronaMogę spokojnie ogłosić, że sezon choroby się rozpoczął! Po prostu jestem ledwo żywa. Katar, kaszel i ból gardła - masakra. W takie dni pragnie się rozgrzewających posiłków
Truskawkowa FiestaPrzepis powstał z okazji mojej nowej akcji „Makarony kreatywnie” ( http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-kreatywnie ). Połączenie makaronu oraz tuńczyka chodziło za mną już od bardzo dawna. Choć kosztowałam już
Mania Gotowania