dania z kasza - 1000 przepisów (strona:50/67)

Sałatka z pomarańczą, serem camembert i orzechami nerkowca 358

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kolorowa, zdrowa i lekka sałatka. Użyłam do niej miksu sałat na którym ułożyłam pomarańcze, ser camembert i cebulę

Marta Gotuje
Czulent ? może tak , a może i nie.. 187

wiem jak powinien wyglądać i smakować oryginał-wiem, że ma być wołowe mięso ,a u mnie jest wieprzowe..potrawy nie gotuje się na ogniu itd..., ale wiem, że to danie co ja zrobiłam wyszło pysznie i wszyscy zajadali się ze smakiem.Pomysł na taki czulent znalazłam  tutaj. ja co prawda jak zawsze robię na oko i nie ważę(...)ziele angielskie   liść laurowy   3-4 szklanki bulionu lub wody     sól Fasolę zalać sporą ilością wrzątku. W tym czasie opłukać kaszę .Obrać ziemniaki i marchew i pokroić w plastry, mięso na kawałki, a cebulę w piórka. Rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso, następnie na tym tłuszczu po mięsie usmażyć cebulę.Fasolę odcedzić.W garnku

Moje domowe kucharzenie
Gulasz z dzika z kaparami 171

1 kg mięsa na gulasz z dzika, 3 cebule, gałązka rozmarynu, 4 jagody jałowca, pieprz czarny, 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), 8 – 10 pełnych łyżek

królestwo garów
Wege gulasz z grzybów boczniaków z warzywami. 194

prosty w formie, ale za to wyśmienity w smaku. Wystarczy kilka prostych składników i mamy fajny szybki obiadek. Jako wegetarianie czy weganie potrzebujemy większej ilości strączkowców, więc to idealne danie, bo oparliśmy je właśnie o fasole wszelkich rodzajów. Zobaczcie jak pięknie nam wyszło :)   Gulasz fasolowy z boczniakami. Składniki: 1 opakowanie boczniaków 1 puszka cieciorki 1 puszka fasoli czerwonej(...)koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Gulasz jest gotowy. Podajemy go z chlebem, z kaszą, ryżem lub innymi dodatkami. My podajemy jeszcze do tego czosnek w zalewie chili. Smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 318

Baba ziemniaczana to tradycyjny przysmak z Białorusi. U nas najbardziej popularna jest na Podlasiu i Suwalszczyźnie, ale znana i lubiana wszędzie – w każdym rejonie Polski jest

Karo in the Kitchen
podudzia z pieczarkami.. 195

Składniki: podudzia z kurczaka 2 sztuki, olej rzepakowy 2 łyżki przyprawa do kurczaka 1 łyżka, pieczarki 30 dag, papryka marynowana 1 mała, cebula 1 sztuka, kucharek

W Mojej Kuchni Lubię
Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE 235

Październik miesiącem oszczędzania! Pamiętacie takie hasło? Pomyślałam, by nieco je odkurzyć i wykorzystać  w swojej październikowej kuchni ogłaszając akcję: TANIE GOTOWANIE! Ponieważ ekonomiczna kuchnia nie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 212

Korzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak i aromat suszonych wędlin a szynka szwarcwaldzka jest jedną z moich ulubionych. Idealnie pasuje do tarty ze szparagami gdyż nadaje szparagom specyficznego, lekko słonawego smaku - pychota! Polecam - tarta ładnie się(...)minimum 30 minut, następnie wyklejamy nim dużą formę (ok 24 cm) lub kilka małych (ok 7 sztuk) i przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy groch (może być ryż, kasza) - obciążamy aby nie urosło w trakcie pieczenia. Tak przygotowany spód na tarte wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 stopni) aż przyrumienią się brzegi. Wtedy zdejmujemy papier z grochem i chwilę

sierotka maRysia w kuchni
Marchewka w sosie śmietanowym 226

Dzisiaj jedno z moich ulubionych dań  i oczywiście autorskich a mianowicie marchewka w sosie śmietanowym połączona z zaskakującymi dodatkami. Upały zelżały, to można pokręcić się w kuchni. Zapraszam.Składniki:6 dużych  marchewek 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 2 różyczki brokułu 2 łyżki masła 1/3 szklanki śmietany 18%1/3 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego(...)ciepłą wodą. Następnie zalewamy sosem marchewkę i zostawiamy na ogniu bez przykrycia do momentu zagotowania ciągle mieszając. Tak przyrządzoną marchew można podawać z kurczakiem grillowanym i różnego rodzaju kaszami lub po prostu z makaronem. Pyszny i szybki obiad

pieprzny smaczek
Oszukane Gołąbki w sosie pomidorowym- bez zawijania 169

Bardzo lubię tradycyjne gołąbki, jednak nie lubię ich zawijać, dlatego zazwyczaj, kiedy tylko mam na nie ochotę, to robię je w tzw. 'oszukanej' wersji, czyli takiej

Kraina Miodem Płynąca
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 222

Robiłam już kilka razy danie w postaci pulpetów. Lubię je :) Dzisiaj więc kolejne. Tym razem z indyka ale bez żadnych sztucznych kostek rosołowych. Cała tajemnica tkwi w ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu. Składniki: 400 gramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)dodajemy mąkę - wszystko dokładnie mieszamy sprężynką do połączenia składników  Przelewamy do garnka z pulpetami i dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy - wyłączamy gaz Można podać z kaszą gryczaną i gotowanymi burakami - ja tak zrobiłam :) Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
BAKŁAŻANY PIECZONE Z JOGURTEM GRECKIM I GRANATEM 165

ząbki czosnku 150 ml gęstego jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny Sól Pieprz Tymianek Bakłażany, często z nich korzystam w swojej kuchni. Są doskonałym surowcem do tworzenia dań z mięsem ale też i w wersji bezmięsnej są wspaniałe. Bardzo lubię, gdy ich smak miesza się oliwą z oliwek i z czosnkiem, do tego jeszcze jogurt grecki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie i wykładamy na wystudzone bakłażany, dekorujemy granatem. Prawda że proste ? A jakie pyszne. ZOBACZ TEŻ PIECZONE BAKŁAŻANY Z INDYKIEM MOUSSAKA – GRECKA ZAPIEKANKA KASZA BULGUR I ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Artykuł BAKŁAŻANY PIECZONE Z JOGURTEM GRECKIM I GRANATEM pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Pstrąg po Hiszpańsku 181

chilli ( ja używam domowy habanero, jeśli nie mamy żadnego z nich to zwykły olej rzepakowy lub oliwa – 50 ml ,mieszamy z 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne i też da radę ) 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól do smaku Pstrągi oczyszczamy z łusek , patroszymy lub kupujemy gotowce na tackach Zależy do czego mamy dostęp . Nacinamy z jednej strony w poprzek(...)termoobiegiem około 15 minut na środkowym pułapie . Po tym czasie blaszkę podnosimy całkiem do góry na 5 minut , żeby wierzch nabrał lekkich rumieńców . Pstrągi po Hiszpańsku smakują podane z kaszą z warzywami , polane sokiem , który wytrąci się podczas pieczenia. Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Pstrąg po Hiszpańsku pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Potrawka z kurczaka 387

Witajcie :) na pewno przejadły już Wam się świąteczne dania :)  i zjedli byście coś innego :) ja dzisiaj przygotowałam potrawkę z kurczaka , pyszną i sycącą , moja rodzinka się nią zajadała :)                     Zapraszam :)  Składniki :Około 600 g piersi z kurczaka 3 duże marchewkiKawałek pora1/2 słoiczka suszonych pomidorków(...)warzywami można już podawać. Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili