Odkąd odkryłam białą kaszę gryczaną stała się ona moim numerem jeden wśród kasz. Smak i zapach jest o wiele subtelniejszy od jej prażonego odpowiednika. Trochę improwizowałam przy wyborze składników do tej zapiekanki. Chciałam, aby danie było wegańskie i miało zdecydowany, pikantny smak. Jedno i drugie udało mi się osiągnąć. Mój mąż nawet nadał mu nazwę "wejście smoka(...)uważam abym przesadziła z ilością chili ;) Tak czy inaczej bardzo mi smakowało, polecam:) Składniki: 3/4 szkl. kaszy gryczanej nieprażonej bakłażan cukinia grzyby boczniaki cebula sól pieprz, kolendra (razem utarte w moździerzu) oliwa Sos paprykowo-marchewkowy: 2 marchewki 1 papryka cebula 2 ząbki czosnku papryka chili (ilość według własnych upodobań) 2 łyżki mleka kokosowego sól oliwa Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko
zadanie-gotowanietotalnie weny w kuchni lub czasu na kombinowanie to robię swoje jedno z ulubionych, najprostszych i szybkich dań (20 minut). Jestem też z siebie dumna, bo tą wersję zaakceptowała Miśka, a Ona poza makaronem, szpinakiem i kaszą gryczaną bardzo oporna jest w testowaniu nowych smaków. Składniki na 4 porcje: ryż ugotujcie w ilości jakiej uznacie, bo ja robię(...)przełóż do miseczki, a na patelnię, na której się smażyła wrzuć ryż i podsmaż przez 3-5 minut z dodatkiem kurkumy, dodaj pod koniec odłożoną na bok cebulkę. Gotowe danie posyp świeżym, posiekanym koperkiem. Smacznego! ps. Naprawdę Nina to zjadła! No ok, połowę, ale zjadła
greenscarfComber z sarny z musem buraczanym, chrzanem i malinami z prażoną kaszą gryczaną z zredukowanym sosem grzybowym Składniki: 1 kg combra z sarny 2 torebki
Viola cooks with passionPrzepis dostałam od koleżanki :) Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 woreczki kaszy gryczanej 2 łyżki kwaśnych powideł śliwkowych ok. 100 g pędów bambusa z zalewy
czarrna od kuchniObiad z cyklu: smacznie, sezonowo i niedrogo. Na zdjęciu: kasza gryczana, kotlety sojowe kebab-gyros , ziemniaki z koperkiem, sos tzatziki i surówka z zielonej sałaty, pomidorów
Qlinarnie i QlinarnieCzy kasza jakakolwiek to ziarno które lubicie czy nie koniecznie? Ja kaszę uwielbiam najlepiej gryczaną, paloną ale wiem że dużo osób jej nie lubi. Dziś zajęłam
Moje Małe Czarowanietrudno go przemycić do potraw. Okazuje się, że smak ma prawie neutralny, z minimalną nutką goryczy. Błonnik gryczany da się zjeść jako dodatek do jogurtu z granolą czy muesli. Dobrze wkomponuje się w moje ulubione puddingi z kaszy jaglanej albo quinoa z dodatkiem cynamonu. Myślę, że najlepiej sprawdzi się jako dodatek do pieczenia chleba, zwłaszcza razowego oraz(...)przewodu pokarmowego, w tym celiakię. Niestety nietolerancja glutenu zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelit, więc a ntynowotworowe właściwości łuski gryki interesują mnie tym bardziej. Jutro piekę razowy chleb gryczany :) Jeśli macie pomysły na wykorzystanie łuski gryczanej, to proszę podzielcie się :) PS. chlebek gryczany już upieczony, przepis tutaj
głodny alergikefekcie starań czterech ekip powstały takie oto przepisy. Niektórych tak poniosła atmosfera, że zrobili więcej niż jedno danie:) Składniki: - ziemniaki - musztarda - śliwki - drożdże Wykonanie: Ziemniaki wydrążyć. Położyć musztardę, kawałek śliwki, i posypać pokruszonymi drożdżami. Całość zapiec w piekarniku. Składniki: - kasza gryczana - ogórek kiszony - mak - śliwki - cukier - margaryna - mąka Wykonanie: Z mąki(...)margaryny ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy ze śliwkami i cukrem. Tak przygotowaną masą przykrywamy kaszę i wkładamy do piekarnika na godzinę. Składniki: - makaron - kasza jaglana - jabłka - marchewki - czekolada - mąka ziemniaczana Wykonanie: Makaron i kaszę jaglaną gotujemy osobno i mieszamy. Marchewkę i jabłka trzemy i podsmażamy
Kryzysowa Książka Kucharskabyło grudek. Powoli dolewać do garnka cały czas mieszając. Wlewać do momentu gdy sos będzie gęsty - nie zawsze trzeba dać całą zawiesinę. Chwilkę jeszcze pogotować. Ja z moją rodziną najbardziej lubimy mięso mielone w sosie podane z kaszą gryczaną. Smacznego
W kuchni u MonikiPierogi są prostym daniem, wymagającym jedynie nieco czasu by je ulepić. Dobrym pomocnikiem w lepieniu jest foremka do pierogów. Farsz z kaszy gryczanej i sera białego nadał pierogom lekkości. Aby zadowolić mięsożerców pierogi okrasiłam podsmażonym boczkiem, ja wolę z podsmażoną cebulką. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g masła 1/2 łyżeczki soli farsz
Kuchcik gotujeszklanka kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy wiśnie (ja dałam z kompotu wiśniowego) Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki kakao dżem do przełożenia śmietana ryżowa cukier kokosowy kilka kruchych ciastek (ja dałam ryżowe) Ciasto: Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i ziemniaczaną. Dodałam(...)Każdą kolejną część upiekłam w ten sam sposób. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleko ryżowe. Jeśli jednak ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. Krem do przełożenia: Kaszę jaglaną kilkakrotnie wypłukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam
nietadietawypatroszona) 1 liść laurowy 1 ziarno ziela angielskiego 2 łyżki oleju 1-2 łyżki majeranku 1 płaska łyżka soli Składniki na farsz: 250 g kaszy gryczanej 250 g wątróbki 2 żołądki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryka sól, pieprz Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry(...)olej. Mieszamy i przyprawami nacieramy kaczkę z zewnątrz i w środku. Wkładamy ją na noc do lodówki. Kaszę zalewamy wrzącą wodą (niecałe 2 szklanki) i odstawiamy na 1-2 godziny. Jeśli kasza nie wchłonie całego płynu odsączamy go. Do zaparzonej kaszy dodajemy zmieloną wątróbkę i żołądki oraz natkę pietruszki i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Solimy i doprawiamy pieprzem. Farszem
Trzeci talerzWiosnę witam daniem lekkim i łatwym. Każdy, nawet niewprawiony w bojach, poradzi sobie z nim bez problemu. Faszerowanego bakłażana potraktowałem jako danie obiadowe, ale
Mam To Na WidelcuZdecydowanie zimowa, rozgrzewająca propozycja:). Treściwy gulasz podajmy koniecznie w towarzystwie kaszy, u mnie gryczanej od Lidl Polska , której właściwości prozdrowotne szeroko by opisywać. W skrócie: odkwasza
Szefowa kuchni500 g ugotowanych ziemniaków 400 ml wody z gotowania ziemniaków 250g ugotowanej kaszy gryczanej pół szkl kaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150
Gotowanie jest łatwe