Choć według zapowiedzi grzybiarzy, w tym roku nie należy spodziewać się wysypu grzybów – wszystkiemu winna jest susza – to na straganach miejskich można znaleźć sporo kurek. Ten
Kuchcik gotujeMacie ochotę na coś pysznego, czego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? Oto makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym. Kulinarna gratka dla wszystkich, którzy lubią brokułowy
KulinarneImpresje.plFasolki teraz urodzaj, warto wkomponować ją w codzienne menu. Jednym ze sposobów jest prosta fasolka w pomidorach, która nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy nastawić ją, pozwolić
karmelowyDziś przedstawiam kolejny przepis z książki Gordona Ramsaya „Bread Street Kitchen”, tym razem sięgnęłam po kaczkę duszoną w soku jabłkowym i bulionie, z warzywami i aromatycznymi
karmelowySoczyste i bardzo smaczne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod
Kuchcik gotujeUwielbiam figi, praktycznie co weekend przygotowuję sobie na śniadanie tosty z figami i serem i nie mam ich dosyć. Tym razem przygotowałam udka z kurczaka w
karmelowyPrzez ponad dwadzieścia lat byłam wegetarianką. Nie lubiłam mięsa i wszelkich jego przetworów. Z uwagi na trapiące mnie różne dolegliwości, mięso wróciło do mojej diety. Niemniej
Krzywa ProstaDziś przedstawiam kolejny pomysł na typowo jesienny obiad. Soczyste kotleciki schabowe z kostką, w sosie z palonego masła i podane z kremowym makaronem z rydzami, pieczarkami
karmelowyTo cudowny okres obfitości w warzywa i owoce sezonowe. I trzeba go wykorzystać do cna. Ja na przykład zajadam się teraz pomidorami - do śniadania, obiadu i
Kuchnia po mojemuMam dzisiaj dla Was propozycję pysznych bułeczek na parze z dodatkiem truskawek ze śmietaną i posypką z ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa dostępnych
Sama słodycz i szczypta chiliCzasami wracam zmęczona z pracy i ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to gotowanie. Głód jednak dotkliwie doskwiera, narzeczony marudzi więc trzeba zakasać rękawy i zabrać
karmelowyRzadko używam cykorii w mojej kuchni, jest jakaś taka dla mnie nieprzyjemna w smaku, cierpka i gorzka. Jednak kiedy zobaczyłam piękne zdjęcia i przepis Gordona Ramsaya
karmelowyZ okazji moich wczorajszych imienin postanowiłam opisać w końcu bigos, który przyrządziłam na imieninowe życzenie Męża. Było to już jakiś czas temu bo 29.09, ale w
Kuchnia po mojemuWitajcie :) chociaż już póżno to zapraszam jeszcze na pyszne placuszki serowe :) Nadają się do kawki a także można podać je na obiad z musem truskawkowym
Sama słodycz i szczypta chiliOstatnio na moim blogu zdecydowanie za dużo było kurczaka, gdyż jest to ulubione mięso mojego połówka:). Nadeszła jednak pora na zmianę i dziś proponuję soczyste kotlety
karmelowyNa dzisiejszy obiad postanowiłam zrobić coś z mięsa mielonego. Dawno nie było pulpetów, więc stwierdziłam, że dziś pora je przypomnieć. Na tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym
Waniliowe ImprowizacjeŚwięta już za nami, a przed nami Sylwester i karnawał. Czas imprez, zabaw w klubach i w gronie najbliższych. I tak jak przeważnie mamy wiele pomysłów
Ostra na SłodkoDziś przedstawiam coś rozgrzewającego i pysznego na obiad dla całej rodziny. Łatwy kurczak w pysznym sosie na bazie mleka kokosowego, czerwonej pasty curry i masła orzechowego
karmelowyChyba każdy lubi chrupiące ziemniaki do obiadu. A jeszcze łatwe w wykonaniu chrupiące ziemniaczki to już bajka! Dlatego zapraszam dzisiaj na przepis na rozgniecione ziemniaki z
karmelowySkorzonerę odkryłam stosunkowo niedawno. Jakoś omijałam to dziwnie wyglądające coś w sklepach, aż się w końcu przełamałam i powstały wtedy moje przepisy na skorzonerę zapiekaną w
karmelowyKrem ziemniaczany to bardzo szybka, smaczna i syta zupa. Idealna na teraźniejszą pogodę. Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio ciągle mam apetyt na takie właśnie
Pieguskowa KuchniaPyszne, słodziutkie pierogi z borówkami , ale bez cukru. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy. Pierogi polane odrobiną masła i słodką śmietanką 18%. Propozycja na letni obiad
Moja DelicjaDziś przedstawiam absolutnie przepyszny pomysł na obiad jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera z jego książki “Simple honest food”. Rozpływająca się w ustach
karmelowyUwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze
Ostra na SłodkoBuliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych
Moja DelicjaDziś w roli głównej hamburger. Podany w nietypowy sposób, bo nie w bułce a w tortilli:). Moim zdaniem smakuje bardzo dobrze, zyskał na lekkości i świeżości
Szefowa kuchniCzas niesamowicie nam ucieka,niedawno były święta a już zbliżają się komunie św.Jeśli ktoś z Was poszukuje czegoś innego,specjalnego ale pysznego to polecam
Niespełnione zdolności kulinarneDziś (a właściwie to już wczoraj) w myśl zasady - sprawnie, tanio i szybko przygotowałam na obiad zapiekankę z pora, o której pisałam na samym początku swojej
Kuchnia po mojemuZainspirowana urlopem w Afryce i tamtejszą, arabską kuchnią przygotowałam dla Was kilka nowych, pysznych przepisów! Kilka już Wam pokazałam, a kilka jeszcze przed nami! Dziś zapraszam
Ostra na SłodkoMięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem
Moja DelicjaMięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem
Moja DelicjaTak jak pisałam jakiś czas temu, bardzo posmakowały mi azjatyckie smaki. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś z kuchni koreańskiej. Po tajlandzkim kurczaku z orzechami nerkowca , przyszedł
Pieguskowa KuchniaO matko, jakie to było pyszne :) Obiad przygotowany późnym wieczorem, aby na drugi dzień mieć do pracy, został w połowie skonsumowany :) Zaczęło się od próbowania, a
Moja DelicjaPortobello to odmiana znanej wszystkim pieczarki - większa, bardziej mięsista. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania a kupić je można nawet w popularnym dyskoncie. Są intensywniejsze
Szefowa kuchniJestem absolutną fanką kaczego mięsa i uwielbiam je w każdej postaci. A ta wersja piersi kaczych w słodko-słonej azjatyckiej glazurze absolutnie podbiła moje serce:) Nie
karmelowyPodravka to chorwacka firma, na polskim rynku jest obecna od lat. Nie wiedziałam jednak o ich ofercie śródziemnomorskiej, którą obecnie mam przyjemność testować:). Produkty zachwycają, są
Szefowa kuchniTarta - kiedyś za nią nie przepadałam. Powodem tego była zbyt duża ilość ciasta, którym wyklejałam formę. Teraz nauczyłam się wałkować je cieniej, robić z mniejszej ilości
Szefowa kuchniBardzo lubimy gołąbki, zwłaszcza z młodej kapusty. Jak więc radzić sobie zimą, kiedy kapusta jest twarda? Na ratunek przychodzą gołąbki bez zawijania, czyli uformowane jak kotlety
Szefowa kuchniCzęsto nam się zdarza że nie mamy czasu na przygotowanie wymyślnego obiadu i w takiej
Sama słodycz i szczypta chiliDziś proponuję przepyszną, sycącą i bardzo pożywną zupę w stylu włoskim. Z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem
karmelowyZanim napiszę przepis, chcę zaznaczyć, że ilość dodatków zależy głównie od naszych upodobań. Praktycznie w całym przepisie składniki można zastępować innymi akurat dostępnymi. Ilość pomidorów, cebul
Passions hobbies life