dania mięsne - 13801 przepisów (strona:50/921)

Surówka z białej kapusty i pora 190

Surówka z białej kapusty i pora – prosta w wykonaniu, a jednocześnie pyszna. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. W zależności od użytego majonezu (niektóre są słodkawe, inne zaś lekko kwaskowate), polecam opcjonalnie dodać sok z cytryny do smaku, jeśli mamy do czynienia z bardziej delikatnym majonezem. Jeśli nasz majonez jednak jest dość kwaskowaty

Kulinarne Przeboje
Mięsno-warzywne kulki w cieście 200

kuleczki mięsne naokoło *** *** Gotowe kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Przed pieczeniem kulki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem (ja tego nie zrobiłam). Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Taka przekąska wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI

Blog z Apetytem
Pulpeciki z indyka w kremowym sosie z kurkumą i marchewką 208

każdy lubi, a już szczególnie uwielbiają je dzieci. Moja dzisiejsza propozycja to mięciutkie i aromatyczne klopsiki z indyka zanurzone w pysznym, kremowym sosie. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Potrawę podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. Polecam!     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 1 jajko(...)sól, pieprz olej do smażenia       *** Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz drobno pokrojoną cebulką i startym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące *** *** Pulpeciki podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę

Blog z Apetytem
Szarpane kotleciki drobiowe z camembertem 159

solą i pieprzem *** *** Do miski z mięsem dodajemy drobno pokrojoną paprykę, camembert oraz posiekany szczypiorek *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki *** *** Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor. Kotleciki należy z każdej strony dość mocno zasmażyć, aby nie rozpadły nam się podczas przewracania. Mięso najlepiej przekładać(...)rozleci *** *** Po zdjęciu z patelni kotleciki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Z podanych składników wyszło mi sześć kotlecików *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA

Blog z Apetytem
Czy warto kupić piekarnik parowy 102

termoobieg wilgotny - idealnie sprawdza się m.in. do odświeżania pieczywa. W piekarniku parowym Electrolux przygotujecie każdy rodzaj potraw wymagających tradycyjnego pieczenia lub pieczenia parowego, a więc wszelkiego rodzaju dania mięsne, potrawy z ryb lub warzyw, pieczywo oraz słodkie i wytrawne wypieki, zapiekanki, pizze, lazanie i wiele, wiele innych. Dużą zaletą jest możliwość pieczenia w temperaturze 300 stopni - to daje

Cztery Fajery
Serowy garnek z klopsikami – szybkie i pyszne danie jednogarnkowe 4081

garnek z klopsikami Bardzo szybkie i mega pyszne danie, które wykonamy w jednym garnku. Soczyste klopsiki z mięsa mielonego duszone z makaronem i utopione w sosie serowym to danie, którym z pewnością nasyci się cała rodzina. Polecam!   Składniki: 30 dkg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka bułki tartej 1 jajko przyprawy: pieprz(...)posypania     *** Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, musztardę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z powstałej masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na głębokiej patelni lub w garnku, rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano *** *** Pora dokładnie myjemy, kroimy

Blog z Apetytem
Swojski garnek z młodą kapustą i klopsikami 107

Swojski garnek Smakowite i sycące danie jednogarnkowe z klopsikami, młodą kapustą, pieczarkami i ziemniaczkami. Świetny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego ok 10 dkg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1 marchew 4-5 ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików(...)rosołu olej do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki       *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** W szerokim garnku lub na dużej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiany kolor

Blog z Apetytem
Barcelona 187

każdej knajpce można zjeść paellę w różnych wariantach - z mięsem, warzywami, wegetariańską, owocami morza, na bazie ryżu lub makaronu, z sosem pomidorowym, atramentem z kałamarnicy,...ciężko wszystko zapamiętać :) Danie to jest smaczne, stosunkowo niedrogie i sycące, choć zazwyczaj ilość dodatków jest symboliczna. Jednak po kilku dniach, pomimo różnorodności, może się znudzić ;) Paella z owocami morza, groszkiem i sosem pomidorowym(...)ryanair - 280 zł nocleg w hotelu ** (dwu gwiazdkowym) w pokoju dwuosobowym z łazienką i śniadaniami wliczonymi w koszt pobytu - 30 euro / doba obiad: paella - ok. 12 / 15 euro; danie mięsne - ok 30 euro; zestaw w pans - ok. 7/8 euro

Taste Of My Day
Smaczna codzienność z patelnią tytanową Woll Diamond 80

kuchennych, ściereczek i innych. Tytanowe patelnie Woll sprawdzą się w domu, w podróży, łatwo przechowywać na nich dania w lodówce, dzięki odpinanej rączce. Wady Dla mnie jedynym minusem może być ciężkość sprzętu, choć jedna ręka z daniem spokojnie dała radę zaserwować potrawę na stół. Dla niektórych także cena patelni. Ale… jak już wspomniałam – raz dobrze(...)liście, dodaję przyprawy. Lekko mieszam. Danie przykrywam lekko uchyloną pokrywką i smażę tak danie przez niecałe 2 godziny. Wybieram średnią moc palnika, często mieszam. Schab pod koniec ma być lekko rozpadający się i miękki. W razie czego można skrócić lub wydłużyć duszenie mięsa w sosie z warzywami. Doprawiam do smaku. Danie podaję z puree ziemniaczanym i surówką

Zasmakuj Kuchni
Pieczone warzywa alla romagnola z warsztatów kulinarnych w Umbrii 132

się znaleźć informacji na temat tego dania w Internecie czy posiadanych książkach kucharskich. Jedynie, że jako " alla romagnola " określane są potrawy z regionu Romagna oraz zbliżone do mojego przepisy na faszerowaną cukinię, tylko że zawierające dodatkowo ser parmezan. Ale to w sumie nie istotne. " Alla romagnola " - tak właśnie nazwał to danie szef kuchni prowadzący nasze warsztaty, tłumacząc(...)zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam na kolację z lampką białego wina, jako przystawka na przyjęciu z menu w stylu włoskim, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Panowie uwielbiają fasolkę szparagową czy kalafiora z bułką tartą i masłem, to niech dla odmiany spróbują też innych warzyw. A nóż im zasmakuje ;) Pieczone warzywa alla romagnola

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini gołąbki w młodej kapuście 173

Mini gołąbki w młodej kapuście Szybkie, proste i przepyszne danie jednogarnkowe. Mięsno ryżowe klopsiki duszone w młodej kapuście i sosiku pomidorowym. Mini gołąbki możemy podać z ziemniaczkami lub świeżym pieczywem.     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 100g ugotowanego białego ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek(...)ugotowany ryż, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę *** *** Cebulę drobno kroimy, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu lekko podsmażamy cebulkę

Blog z Apetytem
“IQuchnia” – recenzja 115

wypróbuję owocową wersję tej sałatki. Dobrze wygląda seler naciowy zapiekany  z pomidorami i mascarpone. Gdybym była prawdziwym mężczyzną na pewno zachwyciłaby mnie sekcja z popisowymi przepisami na dania mięsne typu flaczki, polędwiczki i schab z pieca. Idolką Jurksztowicz jest Ochorowicz-Monatowa, autorka ksiązki kucharskiej z lat ‘20, gdzie podaje przepisy typu rosół z 40 kilo mięsa. Przepisy

Ugotowane pozamiatane
Morelowo-żurawinowa pierś w olejowych ziołach z amarantusem 221

Danie te wymyśliłem na konkurs oleju kujawskiego "Pieczyste ze smakiem", chodziło o przepis na danie mięsne lub rybne przygotowane na ciepło z wykorzystaniem oleju smakowego Kujawski. Może moje nie jest "pieczyste", ale chciałem pokazać, że również w takiej formie przygotowywania jedzenia jakim jest gotowanie w parowarze jest miejsce dla oleju kujawskiego z ziołami. Trzymajcie kciuki, wyniki(...)choć na pewno wielu bardziej doświadczonych blogerów wzięło też udział i zrobiło super pieczyste dania:) Liczy się przecież sam udział :) W ostatnim miesiącu moje przepisy wygrały w 2 konkursach na 3 wysłane zgłoszenia, więc jakaś szansa jest i teraz ;)    Składniki :  saszetka 30 ml oleju Kujawskiego z bazylią 1 łyżeczka oleju Kujawskiego Cytryna z bazylią

Parowar Faceta
Polędwiczki z szałwią 176

Przepyszna przystawka. Jestem pewna, że potrawa ta na moim stole zagości jeszcze nie raz. Polędwiczki przygotowane właśnie w tej wersji idealnie nadają się jako przystawka na

Pobite gary Barbary
Zapiekanka brokułowo kalafiorowa 91

Warzywa, brokuł z kalafiorem, przyrządzone nie co inaczej. Smaczna przystawka podawana z sosem czosnkowym, solo lub w towarzystwie dań mięsnych. Czas przesilenia jesienno zimowego sprzyja różnego rodzaju infekcjom, dlatego też, zachęcam do jedzenia jak najwięcej warzyw, owoców aby wzmacniać organizm. Moje dzieci 14 i 10 lat, też chętnie zajadają podane w ten sposób warzywa. Można zapiekać w kokilkach

gotuj ze mną
Leczo do słoika 301

czasu na gotowanie obiadu. Wystarczy odkręcić słoik, podgrzać leczo i obiad gotowy. To leczo podawać można samo z dodatkiem pieczywa lub ryżu. Sprawdza się również jako dodatek do dań mięsnych takich jak pieczone udka kurczaka bądź mielone. Moja węgierska babcia leczo przyrządza jedynie z papryki, pomidorów i cebuli. Ja z racji na fakt, iż uwielbiam cukinię zawsze dodaję(...)mojego leczo. To leczo robię w wersji łagodnej, gdyż bez dodatku ostrej papryki. Jeśli ktoś lubi takową paprykę śmiało może ją dodać. Dla tych, którzy mają ochotę przygotować to danie poniżej zostawiam przepis na leczo do słoika . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Leczo Składniki na leczo do słoika. 50 dkg cebuli

MeCooks