dania mięsne - 13801 przepisów (strona:335/921)

Kaczka confit 91

Przepis na kaczkę confit poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Łukasza Konika. Do przygotowania mięsa gotowanego w tłuszczu potrzebna jest duża ilość kaczego lub gęsiego

niecodziennikpary
Kurczak confit 90

Kurczak confit to propozycja na niedzielny rodzinny obiad, podczas którego chcemy podać znane mięso w niecodziennej odsłonie. Udka i piersi kurczaka obsypaliśmy obficie orientalnymi przyprawami, po

niecodziennikpary
Zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami 85

Zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami przypominają czasy z dzieciństwa, gdy w trakcie przerwy w podróży posilało się taką ciepłą i szybką kanapką. Bez wysiłku można je

niecodziennikpary
Pieczone udka kaczki II 93

Udka kacze tym razem przygotowaliśmy w najprostszy sposób, nie używając poza solą himalajską i kolorowym pieprzem żadnych przypraw. Pieczone udka kaczki miały złocistą, chrupiącą skórkę, która

niecodziennikpary
Kaczka glazurowana miodem 79

Ciężko już zliczyć, ile to rodzajów pieczonych kaczek wyszło z naszego piekarnika, ale sposobów nadal jest jeszcze sporo. Jeśli lubicie piec kaczkę w całości, powinniście wypróbować

niecodziennikpary
Krupnik z pęczakiem 93

Krupnik z pęczakiem to tradycyjna polska zupa, którą najczęściej gotuje się w okresie jesienno-zimowym, kiedy to ma się ochotę na takie gęste, gorące zupy. Do

niecodziennikpary
Potrawka z królika 98

Z racji tego, że Dziadek hodował króliki, potrawka z ich mięsa to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Królik duszony z warzywami i śmietaną często gościł na naszym

niecodziennikpary
Pieczona perliczka 82

Jakiś czas temu po raz pierwszy piekliśmy perliczkę i w związku z tym przeglądaliśmy stare książki kucharskie w poszukiwaniu najlepszego sposobu pieczenia. Wyczytaliśmy, że mięso perliczki

niecodziennikpary
Podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami 100

W naszej kuchni rzadko wykorzystujemy mięso z indyka, ale gdy kupiliśmy udziec, podzieliliśmy go na dwie części i zrobiliśmy z nich dwie potrawy. Podudzie z indyka

niecodziennikpary
Pizza góralska 80

Z naszej weekendowej wyprawy przywieźliśmy kilka górskich wędzonych serów, z jednego z nich zrobiliśmy pizzę góralską . Do plasterków sera z gór dodaliśmy kawałki kiszonego ogórka oraz

niecodziennikpary
Smalec z kaczki 77

Smalec z kaczki z dodatkiem kaczego mięsa może zastąpić pasztet lub wędlinę na kanapce. Na pomysł jego zrobienia wpadliśmy, gdy kolejny raz podczas pieczenia kaczki zebraliśmy

niecodziennikpary
Francuski smalec rillettes 87

Robiąc kaczkę konfitowaną , przygotowane w ten sposób udka wykorzystaliśmy do zrobienia rillettes , czyli francuskiego smalcu . Pomysł na to smarowidło do pieczywa poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych

niecodziennikpary
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 90

Ponura kwietniowa pogoda nie zachęcała do gotowania lekkich, warzywnych posiłków, stąd na naszym stole pojawił się rozgrzewający i kaloryczny bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty . Dwa

niecodziennikpary
Pikantne podudzia kurczaka 90

W ostatnim tygodniu, całkiem przypadkowo, wszystkie nasze obiady były bezmięsne, aż w końcu organizm “dopominał się” dostarczenia soczystego, dobrze doprawionego kawałka mięcha. Nasz wybór

niecodziennikpary
Pizza ze szpinakiem 95

Bartek jest Mistrzem w robieniu ciasta na pizzę, dlatego ten włoski specjał często pojawia się na naszym stole. Za każdym razem dobieramy inne dodatki, aby cieszyć

niecodziennikpary