dania chińskie z kurczakiem - 526 przepisów (strona:15/36)

Kurczak Kung Pao 181

opakowaniu. Odcedzić , zahartować na sicie pod bieżącą zimną wodą, skropić olejem, wymieszać i odstawić. Składniki sosu połączyć w miseczce. Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym. Dodać rozmącone jajko, wymieszać. Kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną, całość ponownie wymieszać. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki(...)smaku – danie powinno być pikantne. Następnie dodajemy obraną, posiekaną grubo cebulę, obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę (lub pokrojoną obieraczką do warzyw). Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać po wymieszaniu z makaronem, posypać sezamem. Inspiracją do wykonania tego przepysznego dania był

Kocham Czekoladę
Kurczak z ananasem 175

Czasami nastają takie dni ,że zostaje nam mnóstwo jedzenia w lodówce. U nas dzisiaj jest ten moment ,kiedy przysłowiowo ją sprzątamy. Wyszedł kurczak w słodko -ostro

R'n'G Kitchen
Orientalne Curry z Makaronem Lubella 154

tego tylko jednego garnka lub patelni , co bardzo oszczędzam nam czas.  Dziś polecam danie jednogarnkowe Orientalne Curry z makaronem Lubella ,na mleczku kokosowym z dodatiem warzyw i kurczaka.   Składniki dla 4 osób: 2 filety z kurczaka 20 dag mrożone mieszanki chińskiej 200 ml mleka kokosowego 150 dag makaronu Mini Lubella 100 ml wody Olej do smażenia

Gotowanie Patki
Ogień smoka 335

moich pierwszych eksperymentów kuchni chińskiej. Wracam do niego co jakiś czas, kiedy mamy ochotę na coś naprawdę ostrego J Oczywiście, jeśli nie jesteście fanami bardzo ostrych dań możecie nieco zniwelować jego ostrość poprzez zmniejszenie ilości papryczek chili. Danie jest naprawdę warte uwagi, naprawdę polecam. Ogień smoka Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 czerwone papryka

Mania Gotowania
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami 569

dania.Fasolka adzuki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej i japońskiej , a jej druga nazwa to czerwona soja.Jest idealnym zamiennikiem do mięsa dla wegetarian , gdyż zawiera aż 25% białka i wszystkie aminiokwasy poza tryptofanem.Jest bogatym źródłem wapnia , żelaza i kobaltu.W tym daniu sprawdziła się znakomicie!Danie niezwykle smaczne , ale i sycące!Kurczak … ryż … fasola … kukurydza

Ostra na Słodko
Co można zrobić z resztek kurczaka – przepis na zupę pho 209

powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka, kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać się podstawą pysznego, zdrowego, pachnącego przyprawami rosołu i wielu innych zup. Nie wyrzucamy obranych z mięsa kostek i korpusów, ale ponownie je przetwarzamy, zamieniając w smakowite dania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy(...)surowe skrzydełka z kurczaka. Klucz do sukcesu to powolne, spokojne gotowanie wywarru, na bardzo małym ogniu, najlepiej przez 2 godziny. Składniki: Szkielet upieczonego kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 2 ząbki czosnku 1 cebula Korzeń imbiru wielkości kciuka 2 łyżki nasion kolendry podprażonych na patelni 3 łyżki sosu rybnego Łyżeczka brązowego cukru Pół opakowania makaronu chińskiego Kawałki pieczonego kurczaka

Niedzielny kucharz
Zupa chińska z kurczakiem 201

będzie mieszanka warzyw chińskich, jeśli w warzywach nie ma grzybów to trzeba je dodać. Ja zrobiłam wersję łagodniejszą dla moich gości, oni nie lubią ostrych dań. Dodając papryczki chilli zupa stanie się pikantna. Ilość chili zależy od tego jaką ostrą zupę lubicie. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić piersi kurze i korpus z kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Teraz

Kuchnia Pokoleń
Kurczak z makaronem chińskim i cukinią 186

końcem parowania kurczaka.  Do miseczki przekładamy cebule, zioła, wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i wszystko mieszamy. Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 3 minutach odcedzamy. Po wyłączeniu parowaru sos z miseczki przekładamy na talerz i na nim układamy mięso. Cukinie łączymy z makaronem i dodajemy mikro liście rzodkiewki. Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Dajcie znać jak wypróbujecie

Parowar Faceta
Sałatka z zupek chińskich 439

znam różne przepisy na tą sałatkę,ale ten odpowiada mi najbardziej-polecam Składniki: 2 zupki chińskie jedna ostra kurczak curry i jedna kurczak łagodny 25 dag szynki konserwowej kapusta pekińska czerwona słodka papryka 3-4 łyżki majonezu(żeby była trochę mniej kaloryczna można dać pół na pół  jogurtem naturalnym,będzie równie smaczna) płaska łyżeczka musztardy  sól,pieprz, przyprawa

Swojskie jedzonko
Omlet po chińsku z krewetkami, kurczakiem i słodkim sosem chilli 183

powodzeniem może posłużyć nie tylko za śniadanie, ale również obiad ;) OMLET PO CHIŃSKU Z KREWETKAMI, KURCZAKIEM I SŁODKIM SOSEM CHILLI Składniki: - 8 jajek - 250 gram gotowanej piersi kurczaka - 12 dużych oczyszczonych krewetek lub 300 gram koktajlowych - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej jasnego, ja dałam grzybowy, bo akurat ten miałam pod ręką) - 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli(...)talerz, bierzemy drugi talerz i nakrywamy pierwszy. Przerzucamy omlet i znowu zsuwamy na patelnię, by przypiekł się na drugiej stronie. Podajemy skropiony słodkim sosem chilli. Mniam! Zainspirowane: "Kuchnia chińska" Jenny Stacey

Życie zamknięte w smaku
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 328

skrobi ziemniaczanej (ja dałam skrobię kukurydzianą) 100g ryżu brązowego firmy Kupiec 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa curry sól, imbir, słodka i ostra papryka, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu z dodatkiem curry i soli pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, ząbek czosnku rozduszamy kurczaka obtaczamy(...)curry i pieprzu i wstawiamy na 30 minut do lodówki rozgrzewamy głęboką patelnię teflonową i na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy kurczaka, cebulę i czosnek kiedy kurczak jest już podsmażony ze wszystkich stron dodajemy mieszankę chińską, mieszamy przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chińskie z kurczakiem, papryką, marchewką i fasolką szparagową z limonkowym ryżem 248

Szybkie i proste w przygotowaniu danie w zaledwie kilka chwil z kilku dostępnych przez cały rok składników. Składniki: 300 gram piersi kurczaka 1 marchewka 1

Mango Papaja
Udka kurczaka zapiekane z ziemniakami 146

  Składniki udka z kurczaka, 4szt ziemniaki, 500-700g cebula, 1 duża szt cebula czerwona, 1 duża szt  przyprawa chińska, 1 opak tymianek, 1

Gotowanie moimi oczami
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 252

praktycznie na każdej ulicy ale i danie restauracyjne, podawane i chętnie jedzone na całym świecie.   Po II Wojnie Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze – wielu z nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki i restauracje. Ramen stał się bardzo(...)pastą miso, skórkami kurczaka, palonymi kośćmi, skorupiakami i owocami morza, rybami i glonami. Gorącą zupę rozdzieliłam pomiędzy głębokie talerze i ułożyłam naszykowane wcześniej dodatki – do tego ramenu wędzony kurczak pasuje świetnie, nadając całości dymny, mocny charakter i podbijając drobiowy smak wywaru. Blisko mu smakiem do oryginalnych japońskich lekkich ramenów, to nie jest ordynarny i płaski smak „chińskiej zupki” do której

Karo in the Kitchen