dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:292/445)

Curry z kalafiora 214

masale do drobiu, mięsa, ryb, warzyw, a nawet do potraw jajecznych. Przyprawy, aby nie traciły swoich właściwości najlepiej przechowywać w całych ziarnach i mielić lub rozcierać w moździerzu tuż przed dodaniem do potraw. Mielone przyprawy przechowywać w szczelnym opakowaniu, z dala od słońca i wilgoci.  Indie są bardzo różnorodne i dobór przypraw nawet w podobnym daniu może się(...)sklepach internetowych od sprzedawców sprowadzających je z Indii. Składniki: 1 średni kalafior 2 średnie ziemniaki 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 kg piersi z kurczaka (do wersji mięsnej, w bez mięsnej pominąć) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego kuminu

Kuchcik gotuje
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 233

Jakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney

karmelowy
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 364

Zaliczamy się do fanów pierogów…. wszelkich :)! Może i są kaloryczne i pracochłonne ale za to jakie pyszne :)! Ze względu na to, że są pracochłonne to

UgotujmyTo.pl
Chili con carne 171

To nie będzie przepis prosto z Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to

Bazując na smaku
Bigos Z Cukinii - Wersja Z Dodatkiem Papryki 142

Pyszny obiad z cukinii :) Składniki na 2 osoby: 2 cukinie - waga około 800 gr 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 małe pętko kiełbaski 1/2 korzenia

Gotowanie...to proste !
Mielonka drobiowa z szynkowaru 168

czerwoną. Podobną wędlinkę już robiłam tylko jako pieczeń . składniki: 800 g udźca z indyka bez kości i skóry 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki czubrycy czerwonej 10 g soli* Mięso z udźca indyka zmielić na małych oczkach. Pierś kurczaka pokroić w małą kosteczkę. Mięsa zmielone i pokrojone przełożyć do miski. Dodać czubrycę oraz sól. Masę dokładnie wyrobić(...)szynkowar włożyć ściereczkę. Zalać wodą - może być ciepła lub zimna, woda powinna siegać 2 cm ponad poziom mięsa.  Do mięsa w szynkowarze wbić jeden termometr, drugi umieścić we wodzie. Wodę doprowadzić do temperatury 75-80 C i parzyć do momentu aż mięso w szynkowarze osiągnie 72 C. Potem szynkowar wystawić z gorącej wody i wystudzić, można wstawić do zimnej

Monia miesza i gotuje
Jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa 250

sprzętu dla naszych potrzeb. Dziś jednak chciałbym poruszyć temat – „ Jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa ” istnieje bowiem kilka elementów na które należy zwrócić uwagę. Ręczna czy elektryczna Maszynka ręczna nie zużywa prądu, jednak wymaga od nas siły potrzebnej do zmielenia mięsa i jest mniej wydajna. Taka maszynka musi też być dość mocno przymocowana do blatu, co będzie(...)dużo bardziej wydajna i wbrew pozorom nie zużywa aż tak dużo prądu i nie niszczy blatu. Moc maszynki do mielenia mięsa Kolejnym bardzo ważnym kryterium wyboru maszynki jest jest moc. Im większa moc tym urządzenie może pracować dłużej bez przegrzania się. Moc maszynki przekłada się również na jej wydajność czyli jaką ilość mięsa jest w stanie zmielić w określonym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 214

weterynarii, Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. – opowiedział o wyróżnikach wyrobów z serii Sokołów Naturrino. Tę inspirowaną naturą linię tworzą produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem mięsa, podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami (bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów). Antoni Gibowicz przedstawił kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego tej linii – począwszy od pozyskania surowca, pochodzącego z polskich hodowli, współpracujących z Sokołowem(...)oznacza samych wyrzeczeń i ograniczeń. Przeciwnie, stosując wysokiej jakości produkty, jak linia Sokołów Naturrino – można przygotować smaczne, a przy tym zdrowe i dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych dania. Wspólnie z Dominikiem Moskalenko, przygotowaliśmy potrawy z dwóch odpowiednio zbilansowanych codziennych jadłospisów. Przy wspólnym posiłku był czas na rozmowy z ekspertami sokołowskiej Akademii Smaku. Po wykładach zabraliśmy się do pracy

karmelowy
Zupa ogórkowa 131

zbytnio zup, to im człowiek jest starszy, to bardziej je docenia. I to właśnie te domowe, sycące, pełne warzyw, a nie te z torebek czy kartonów. Zupa to idealnie danie, kiedy wracamy zmarznięci i głodni ze spaceru. Kilka minut i na stole ląduje talerz gorącej, pożywnej zupy. Zachęcam Was do gotowania o ile tylko możecie zup na wywarach(...)kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka pół selera pół pora 4 ziela angielskie 3 listki laurowe 4 ziemniaki 4 ogórki kiszone 1/2 szkl. śmietany sól, pieprz Wykonanie Z warzyw (bez ziemniaków), mięsa i przypraw gotujemy wywar. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej (ja ich nie obieram). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru

Mieszam w Garnku
Kwiecień - kuchnia żydowska 185

Jednocześnie konsekwentnie pielęgnowały swoje zwyczaje i dziedzictwo kulturowe. Restrykcyjne przestrzeganie zasad religijnych było jedynym sposobem na zachowanie tożsamości. W kuchni ciężko wyróżnić smaki, które wskazują na to, że danie jest daniem żydowskim. Ważniejsze są reguły koszerności, których należy przestrzegać. Kuchnia koszerna Samo pojęcie koszerności obijało mi się o uszy często, ale w zasadzie nie miałam pojęcia co się(...)mleku matki. Tym samym, po zjedzeniu mięsa należy odczekać kilka godzin, jeśli chcemy zjeść produkt mleczny. W drugą stronę można odczekać krócej. Jeśli gotujemy zupę na wywarze mięsnym nie możemy jej zabielić śmietaną. Co więcej, powinniśmy mieć oddzielne naczynia do przygotowywania i podawania potraw mięsnych i mlecznych, a nawet 2 piekarniki. Mięso nie może zawierać krwi. W Polsce głośnym echem

W kuchni wieczorem
Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku 1026

Odstawiając na moment dyniowy temat na bok, zabiorę Was na kulinarną stronę Szwecji. Programy kulinarne pokazujące specyfikę kuchni Skandynawskiej zawsze ogromnie mnie ciekawiły i inspirowały, a

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Karkówka w cebuli 143

Prosty przepis na plastry karkówki pieczone w wywarze cebulowym. Składniki: 4-5 plastrów karkówki 2 duże cebule 3 łyżeczki musztardy francuskiej 350 ml bulionu 2 łyżki

e-PrzepisyKulinarne
Lazania (Lasagne) 191

Kolejne danie, które nie wymaga od nas spędzania w kuchni zbyt dużo czasu. Nie jest to na pewno posiłek dla osób będących na diecie, ale jest bardzo smaczny i o niebo zdrowszy niż jakiś tam fast food. Przygotowując samodzielnie lazanię (j.włoski lasagne), wiemy jakich produktów używamy i nie trujemy się różnego rodzaju E i tym podobnymi poprawiaczami smaku(...)dzień pytali czy coś zostało:) Składniki: (duża porcja, forma 34 x 25,5 x 7 cm) farsz mięsny: 1 kg dobrego mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z chudej łopatki) 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonego chili pieprz i sól do smaku oliwa

Kuchcik gotuje
Cow Pie (krowi placek) 219

Dziś zapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno(...)ognia, doprawiamy solą i musztardą Dijon. 2. Rozgrzewamy duży garnek. Wrzucamy pokrojone mięso i przesmażamy. Podlewamy piwem i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy zawartość patelni, resztkę bulionu, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 3 godziny - 2 godziny pod przykryciem, a następnie 1 godzinę bez, od czasu do czasu mieszamy. Gotowy gulasz przekładamy do dwóch żaroodpornych miseczek

My Culinary Art
"Odchudzona" golonka w piwie i miodzie 177

skóry i kości. W ten sposób to danie jest zdecydowanie "odchudzone", a myślę, że na smaku nic nie traci.  Przy przygotowywaniu tego przepisu powstaje też wywar z gotowania golonki. Można go wykorzystać, na przykład, jako bazę na zupę.  Składniki (na 2 porcje): 4 małe golonki bez skóry i kości włoszczyzna 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)rozmarynem oraz majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę i 15 minut. Obracamy co 15 minut by golonka się nie przypaliła z wierzchu i była soczysta. Mięso podajemy razem z marchewką i gotowanymi ziemniakami

Zakręcony Widelec