czosnek - 7003 przepisów (strona:81/467)

Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta 209

porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 2 pojedyncze piersi z kurczaka, bez kości i pookrojone w grubszą kostkę sól i pieprz 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka listków tymianku 1 duży brokuł, różyczki oddzielone od rdzenia 2 łyżki białego wina 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 -1 szklanka(...)talerz i odstaw. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Zmniejsz ogień pod patelnią i włóż cebulę. Smaż przez 3 minuty do zeszklenia, następnie dodaj czosnek i smaż przez chwilę aż poczujesz jego aromat. W czasie smażenia cebuli, obierz rdzeń brokuła ze stwardniałej skórki i pokrój go w małą kostkę. Dodaj go do patelni, dopraw dużą szczyptą

karmelowy
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 158

Wellington. Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 500g każda) - 2 opakowania ciasta francuskiego - 800g pieczarek brunatnych - 2 łyżki zmielonych suszonych podgrzybków - 1 duża cebula - kilka ząbków czosnku - 24 plastry szynki szwarcwaldzkiej (po 12 na jedną) - musztarda - wędzona sól morska cypryjska - świeżo, grubo zmielony pieprz - oliwa do smażenia - 1 jajko do posmarowania ciasta Polędwiczki pozbawione błon i tłuszczu oprószamy wędzoną solą(...)tarce jarzynowej. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, dodajemy zmielone suszone podgrzybki. Smażymy do chwili, aż z grzybów odparuje sok, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę i dokładnie obsmażamy polędwiczki na rumiano ze wszystkich stron. Na desce wyłożonej folią spożywczą rozkładamy plastry szynki

mojewypiekiinietylko
Guacamole 123

limonka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli 1 łyżka jalapeno bez pestek 8 pomidorków koktajlowych lub inne ulubione 1 łyżka świeżej kolendry 1 ząbek czosnku Wykonanie: 1 Do miski dodaj posiekaną cebulę, czosnek i jalapeno. 2 Wsyp przyprawy oraz posiekaną kolendrę i wyciśnij sok z limonki. 3 Pomidorki rozkrój, wyczyść z całego "mokrego" środka, pokrój

Blendman
Faszerowane cukinie z piekarnika. 137

surowej) kaszy gryczanej niepalonej + ok. 1,5 szklanki wody do ugotowania 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki sosu worcestershire (jeśli nie masz, możesz zamiast tego nadać inny smak używając świeżych ziół - bazylia, majeranek, tymianek) kilka kropli oleju do smażenia cebuli(...)Jadłonomi i ) lub zwykły tarty ser żółty (2 łyżki) 1. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko (powinna być lekko al dente). 2. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także pieczarki, paprykę i koncentrat. Zalej wodą (mniej więcej pół szklanki), dodaj sól, pieprz i paprykę ostrą. Wymieszaj i duś pod przykryciem, aż papryka będzie miękka

Powiedz dietom nie
Bigos z cukinii 84

solidnych porcji potrzebujemy: 4 średnich, młodych cukinii, około 1 kg- dużo, ale cukinia ma w sobie dużo wodoy i zredykuje się niemal o połowę dużej cebulę ząbka lub dwóch czosnku 6 dużych pomidorów lub 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego, ja zwykle dodaję i to i to (6 pomidorów i łyżka koncentratu) 200 g ulubionej kiełbasy, może być śląska, toruńska(...)cukinii. Na patelni podsmażam pokrojoną w połówki plasterków kiełbasę, a po kilku minutach dorzucam pokrojoną cebulę.Gdy ta dobrze się przysmaży, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek lub dwa czosnku oraz paprykę i pieprz. Wszystko smażę jeszcze minutę lub dwie i dorzucam do cukinii i pomidorów wraz z łyżką koncentratu pomidorowego. Całość duszę nie dłużej niż 10 minut, lubię gdy cukinią

Pichceniomania
OGÓRKI KISZONE PO STAROPOLSKU 140

wielu lat. Ogóreczki doskonałe na kanapki, do zupy ogórkowej czy też sałatek SKŁADNIKI ogórki, gałązki kopru (z kwiatostanem), liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, ziarna ziela angielskiego, ziarna gorczycy, chrzan, czosnek Zalewa: 1 łyżka soli kamiennej o'Sole na 1 l wody WYKONANIE Na dno litrowego słoika wkładamy koper, kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego

słodki bratek
Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów 150

przekąska gotowa:) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 6 suszonych pomidorów z zalewy połowa opakowania serka śmietankowego, np. Turek sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek ząbek czosnku natka pietruszki / koperek do dekoracji różne warzywa: ogórek, rzodkiewka lub inne ulubione   Tuńczyka odsącz z własnej zalewy, pomidory pokrój w drobną kosteczkę razem z czosnkiem. W miseczce wymieszaj wszystkie

Zasmakuj Kuchni
Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 184

młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt słodkiej papryki kilka szczypt suszonego czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu

My Chcemy Jeść
Wytrawne francuskie ciastka z chorizo 234

opakowanie ciasta francuskiego 100 g kiełbasy chorizo 50 g sera żółtego 10 pomidorków śliwkowych 1 mała cebula 1/3 papryki pomarańczowej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do chili con carne Instrukcje Chorizo kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z kiełbasy. Podsmażamy na średnim ogniu(...)kiełbasa się wysmaży. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, posiekane pomidorki i przyprawę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy na równe kwadraty. Długość boku powinna wynosić około 8-9 cm. Każdy kwadrat delikatnie składamy na pół w trójkąt i nacinamy

Wędrówki po kuchni
Pizza na spodzie z kalafiora 188

Składniki na spód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj

Bike By Life
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 334

każdym domu mąka  Nie tylko do ciast i deserów, ale także do zagęszczania sosów, beszamelu, panierowania makaron Mój ukochany produkt, można polać go tylko oliwą z przesmażonym czosnkiem i posypać przyprawami i będzie wyśmienity, nieoceniony w kuchni cheddar/parmezan/mozzarella To 3 rodzaje sera, które najczęściej goszczą w mojej lodówce. Pierwszy wyrazisty w smaku, idealny do kremowych sosów, drugi to podstawowy(...)zabielania zupy, jako dodatek do ziemniaków i warzyw - nieoceniony! cebula/czosnek Podstawowe warzywa, które zawsze mam pod ręką, kocham kuchnię włoską, a ta nie może się obyć bez cebuli i czosnku, te 2 warzywa są podstawą niemal wszystkich mięsnych dań, które pojawiły się na tym blogu chilli, zioła prowansalskie (i wiele innych przypraw) Kochamy ostre jedzenie i ziołowe aromaty, poza

Cooking Monster
Frykadelki z indyka z warzywami z patelni. 280

będę się dużo rozpisywać, po prostu pycha :)! FRYKADELKI Z INDYKA Z WARZYWAMI Z PATELNI. Składniki na 2 - 3 porcje: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki zimnej wody przegotowanej sól pieprz czarny pieprz cayenne zioła prowansalskie Ponadto: 1 cukinia 1 czerwona papryka 200 g żółtej fasolki szparagowej(...)wodę w garnku z łyżeczką soli, wrzucić fasolkę i gotować około 10 minut (fasolka ma być półtwarda). Mięso mielone z indyka zagnieść z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wodą. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz ziołami prowansalskimi. Z masy uformować 4 - 6 frykadelków i usmażyć je na oliwie. Klopsy przełożyć na blaszkę wyłożoną folią

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką 237

nadają się zarówno jako obiad do pracy jak i posiłek na ogrodzie. Składniki: 400ml jogurtu naturalnego lub greckiego 400ml zsiadłego mleka 2 długie ogórki paczek rzodkiewki pęczek koperku ząbek czosnku sok z ¼ cytryny sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Składniki myjemy. Ogórki i rzodkiewki ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozcieramy. Koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy

Pyry na Gaz
blok konserwowy z łopatki - domowy wyrób spod kamienia 172

gruba 20 g cukier brązowy 3 g saletra 1,5 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 2-3 szt gorczyca biała dwie 1/3 płaskiej łyżeczki kolendra szczypta suszony czosnek szczypta pieprz ziarnisty szczypta dodatkowo 1-2 łyżki żelatyny rękaw foliowy do pieczenia, lub inna folia odporna na wysoką temperaturę  sposób wykonania Kawałki łopatki myjemy i wkładamy do sporego(...)kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę, kolendrę i ubijamy przyprawy tłuczkiem. Następnie dodajemy do moździerza  sól, cukier, saletrę, pieprz, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy. Teraz tak wykonaną mieszanką peklująca nacieramy mięso.  Naczynie  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na cztery, pięć dni, pamiętając o tym by codziennie przełożyć mięso

Miód i pieprz
Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym 209

gorąco, jak też jako wędlina na kanapki, bo bardzo dobrze się kroi. 1,3 kg mielonej wołowiny 400 g pieczarek 2 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 łyżka soli pieprz kolorowy 2 łyżki musztardy 1 mała puszka kukurydzy pieprz cayenne (chilli) ok 300 g boczku mocno wędzonego Wołowinę bez kości zmielić w maszynce do mielenia mięsa(...)sitku. Pieczarki drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza. Podsmażyć na patelni bez żadnego tłuszczu i odparować nadmiar wody. Przestudzone dodać do mięsa razem z jajkami, natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Wyrabiać mięso, aż będzie plastyczne i dobrze będzie się formowało. Na folię aluminiową, błyszczącą stroną do góry, wyłożyć mięso formując prostokąt o grubości ok 1,5 cm. Prostokąt

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania