czerwona porze - 2500 przepisów (strona:63/167)

Surówki do obiadu. 4 proste przepisy. 263

Spróbujcie. Więcej przepisów na surówki znajdziecie tutaj (klik)   A jeśli szukacie pomysłu na pyszny obiad zapraszam (klik) Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami Prosta surówka z kapusty Surówka z marchewki i pora Najłatwiejsza surówka obiadowa z kwaszonych ogórków

Słodkie okruszki
Wegański koktajl z komosy ryżowej i malin 147

udało mi się osiągnąć. Zapewne zwróciliście również uwagę, że często smakuję różne dania na bazie komosy – do tej pory tylko w wersji wytrawnej. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny i zdrowy koktajl właśnie z ugotowaną, czerwoną komosą! Do przygotowania 2 porcji koktajlu potrzebujemy: – 200-300 ml mleka roślinnego – 1 banana – 2 garście malin

Szybko Tanio Smacznie
Wegetariańska potrawka z cieciorką i kalafiorem 153

roli głównej wystąpiła dzisiaj  zapuszkowana cieciorka i osamotniony kalafior znaleziony gdzieś na dnie lodówki. Do tej pory unikałam strączków, ale po tak udanej improwizacji stwierdziłam, że powinnam to zmienić! Fasola (biała i czerwona), groch, soczewica, soja... można przecież zrobić z nich tyyle pyszności! No ale nie dzisiaj o tym, dzisiaj o cieciorce mowa. ;) Jest

Kuchnia Ellie
VEGE LUNCHBOX #2 187

Pora na kolejny wpis pudełkowy czyli szybką prezentację jedzenia, które zabieram do pracy. Pierwszy lunch to czerwona soczewica z kalafiorem w aromatycznych przyprawach. Do tego trochę papryki i sporo natki pietruszki. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Najlepsza pomidorowa 159

uniwersalnej do zup 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 marchewki 1 korzeń pietruszki (duży) 1/4 korzenia selera 1 liść pora (zielona część) 1 cebula dymka Liście natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy mięso

VioletoweKucharzenie
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną (vege) 212

łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy

kulinarnyJa
Sałatka z anchois i pomarańczami 169

wybór dla osób, które lubią przegryźć coś lekkiego na lunch. Jest bardzo prosta, zrobiona ze składników, które są o tej porze roku dość tanie. Składniki: Rukola, 1 pomarańcza, Pół granatu, Kilka filetów anchois; Czarne oliwki (opcjonalnie); Czerwona cebula; Olej lniany lub oliwa Wykonanie: Do naczynia wkładamy umytą

Smaki Przyprawy i Kolory
Włoska przyprawa do mięs – własnego wyrobu 480

poświęcić odrobinę czasu na własne produkty . Kierując się hasłem wiesz , co jesz Składniki : 4 duże papryki grubościenne – najlepiej dwie czerwone , dwie zielona 1 marchewka 2 papryczki chilli ( lub inną ostrą paprykę , którą mamy świeżą ) 2 pory średniej wielkości lub jeden duży, razem z zieloną częścią 3 korzenie pietruszki 4 pędy selera naciowego 1 główka czosnku – duża

Ogrodnik w podróży
SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I AWOKADO 171

warstwa to umyte listki roszponki. Oderwałam z nich korzonki i ułożyłam na talerzu.    Kolejna to pokrojona w piórka czerwona cebula.  Awokado obrane ze skórki i pokrojone na kawałeczki. Na nie ułożyłam plasterki czarnych oliwek. Pora na główny składnik czyli wędzonego łososia. Rozdrobniłam go na kawałki i dodałam do sałatki. Ostatnim składnikiem są suszone pomidory. Pokroiłam

potrawyregionalne
Szybka grochówka holenderska- lekkostrawna 229

selera pokrojony w kostkę 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona i żółta, pietruszka, pasternak, skorzonera, itp. 1 cebula opalona nad ogniem (jak do rosołu) 1/2 pora pokrojonego w pół-krążki sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Namoczony przez noc i opłukany groszek nastawić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini 170

marchewka                                              - ½ łyżeczki brązowego cukru - kawałek czerwonej papryki                            - sok z cytryny - 5 pieczarek(...)sojowy - 2 łyżki mrożonego groszku - kawałek białej części pora - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - Warzywa umyć i posiekać: paprykę w paski, marchewkę, pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione

Wegańska kuchnia orientalna
Wegański koktajl z komosy ryżowej i malin 122

tego co udało mi się osiągnąć. Zapewne zwróciliście róznież uwagę, że często smakuję różne dania na bazie komosy - do tej pory tylko w wersji wytrawnej. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny i zdrowy koktajl właśnie z ugotowaną, czerwoną komosą! Do przygotowania 2 porcji koktajlu potrzebujemy: - 200-300 ml mleka roślinnego - 1 banana - 2 garście malin - 3 łyżki ugotowanej komosy

Szybko Tanio Smacznie
Zupa gulaszowa 120

rozgrzewającą   ZUPĘ GULASZOWĄ - na zimowe wieczory w sam raz. SKŁADNIKI: 1/2 kg. karkówki 1/2 kg. żeberek  1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbków czosnku 2-3 marchewek 1 pietruszka kawałek selera i pora puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego ostra papryka vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek WYKONANIE: Karkówkę pokroić w kostkę

Kuchnia Beaty
Pikantna zupa kurczakowa 228

Składniki: 1 cały kurczak (przynajmniej 1,5kg) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 część selera 1 część pora 2 gałązki lubczyku kilka gałązek pietruszki 2 kostki rosołowe sól, pieprz 30 dag pieczarek 3 czerwone papryki 2 pomidory 2 łyżki majeranku 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu chilli świeża lub w proszku Sposób przygotowania

A Ty Smakuj Mnie
Placuszki z Mascarpone, Skórkami Kandyzowanymi i Owocami 163

wmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło pysznie! Jak widać na zdjęciach nie potrafię z gotowaniem przystosować się do panującej pory roku, zimy. Fakt, owoce pochodzą z zamrażarki, ale wyglądem i smakiem przywołują wspomnienia lata :)  Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki

Blondynka Gotuje
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 231

łyżka koncentratu pomidorowego 4 jajka sól, pieprz 1 łyżka oleju Składniki na sos: 3 czerwone papryki 2 łyżki oleju 300 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli 8 gałązek tymianku CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Pora przecinamy wzdłuż na pół, odrzucamy zewnętrzne liście, resztę wrzucamy na 30 minut do osolonego wrzątku, gotujemy, przecedzamy

My Culinary Art
Rozpieszczam się oliwkami 135

chmur, za to mnóstwo, mnóstwo słońca. Odbyliśmy już dwa długie spacery po lesie, gdzie, co aż dziwne, nie spotkaliśmy prawie nikogo (czyżby poniedziałek w okolicach dwunastej nie był odpowiednią porą na włóczenie się po leśnych dróżkach?). Cieszymy się każdym promyczkiem słońca nie wiedząc, czy jutro znowu nas zaszczyci swoją obecnością - tak, tak, nauczyłam się żyć z duńską zmiennością pogodową(...)zupki przydałoby się jakieś dobre pieczywko. Przeglądając książkę 120 wypieków z serii Z kuchennej półeczki zauważyłam focaccię z czerwoną cebulą i oliwkami. Oliwki uwielbiam, więc nie było się nad czym zastanawiać. Mam nadzieję, że C. też lubi - jakoś do tej pory nigdy go z oliwką nie widziałam...Wszystko poszło bardzo sprawnie. Przy dzisiejszej temperaturze ciasto pięknie wyrosło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
pasta jajeczna 165

składniki: 5 jajek 1/2 czerwonej papryki 100 g sera żółtego 4 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy a następnie

Domowy Smak Jedzenia
sałatka kolorowy jarmark 132

składniki: 1 czerwona papryka 1/2 puszki zielonego groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 pomarańcza 1 jabłko 50 g orzechów włoskich 2 łyżki majonezu sól, pieprz natka

Domowy Smak Jedzenia
gruszki w winie – deser dla dorosłych ;) 137

składniki: 4 gruszki 500 ml wina, czerwonego półwytrawnego 2 laski cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 50 g cukru dodatkowo: bita śmietana do podania crunchy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania