czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:145/283)

Pitta z szynką, warzywami i sosem musztardowym 231

pyszną przekąskę, którą z powodzeniem można zaserwować na imprezie karnawałowej. Przekąska jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 pitty pszenne, 1/3 kapusty pekińskiej, 6 plastrów szynki spod Powału Hańderek , 1 cebula czerwona, 1 pomidor, 2 ogórki kiszone, olej, sól, pieprz. Sos musztardowy : 1 łyżka musztardy, ½ łyżki majonezu, szczypta kurkumy, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę kroję w paski. Układam(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam olejem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 5-7 minut. 2. Kapustę pekińską drobno kroję, solę i odstawiam na 10 minut. Cebulę kroję w półplasterki. Ogórki kiszone oraz pomidora kroję w plastry. 3. Sos: Musztardę mieszam z majonezem oraz kurkumą. 4. Pitty podgrzewam w mikrofalówce. Przekrawam w poziomie na pół

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z białej kapusty 2235

grillowanie to również sałatki i sosy. Tym razem proponuję sałatkę z białej kapusty która świetnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięsnych wypieków grillowych. Składniki : 2 kg białej kapusty 3 kolorowe papryki 3 czerwone cebule pęczek koperku 2 łyżki soli 300 gram cukru 250 ml oleju rzepakowego 200 ml octu 1 litr wody mineralnej gazowanej Przygotowanie : Kapustę, paprykę, cebulę i koperek

Mechanik grilluje
Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami 188

Idę za ciosem i proponuję Wam kolejny pomysł na kapustę. Młoda kapusta jest bardzo fajna, bo szybko się gotuje i bardzo dobrze smakuje. Krokiety najpyszniejsze z czystym czerwonym barszczem, ale solo również świetnie smakują. Składniki: 8-10 usmażonych naleśników Farsz: 1/4 dużej główki młodej kapusty 1 mała marchewka 1 mała cebulka kilka pieczarek sól, pieprz tarty żółty ser + jajko

Kuchnia domowa Ani
Młoda kapusta zasmażana 153

jeśli zrobimy do tego kopytka, będziemy mieć pyszne danie obiadowe. I to jest moja propozycja na jutro:) Składniki : główka białej, młodej kapusty 1-2 cebule masło klarowane koper kilka plastrów kiełbasy lub boczku, ale niekoniecznie sól, pieprz, czerwony ocet winny, ewentualnie łyżka przecieru pomidorowego mąka, cukier marchew i pietruszka ( można użyć garść  suszonych) Przygotowanie : Kapustę pozbawioną zbędnych liści kroimy

Proste Potrawy
Mój bigos 207

cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina,  koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek, olej lub smalec. Przyrządzenie: Kapustę wypłukać (niekoniecznie). Grzyby namoczyć, najlepiej na noc(pieczarki obrać i pokroić w plasterki). Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec

kulinarnajamka.blogspot.com
Surówka z kiszonej kapusty i grzybów 102

bidi-language:#0400;} Taki zestaw powstał na potrzebę chwili. Jak ryba, to kapusta kiszona. Postanowiliśmy troszkę ją „reanimować”. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 100 g marynowanych grzybów (u nas prawdziwki) 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kapustę odciskamy, kroimy. Cebulę siekamy. Grzyby kroimy. Wszystkie składniki mieszamy z miodem oraz oliwą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem 313

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska; 1 duża marchewka; 1 duże jabłko; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku; 6 plastrów ananasa z zalewy (z puszki). Dressing: 1/4 szklanki białego cukru; 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % lub 1 szklanka octu jabłkowego 6 %; 1 szklanka zimnej wody; 1/4 szklanki oleju; 1/2 łyżeczki soli. 1 szklanka(...)Sposób przygotowania: Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno pokroić. Dodać do kapusty z marchewką i jabłkiem. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Plastry ananasa odsączyć

Gospodyni Miejska
Koreańskie kimchi z kiszonej kapusty 163

/uploads\/2020\/07\/kimchi-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/kimchi-480x270.jpg"],"description":"Korea\u0144ska kiszona kapusta peki\u0144ska. Wy\u015bmienity dodatek do potraw. Kimchi to gwarancja zdrowia jelit i dobrego samopoczucia. Czas fermentacji wynosi 3 doby.","keywords":["cebula","chili","czosnek","imbir","kalarepa","kapusta","kiszona kapusta","marchew"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished(...)Kapust\u0119 prze\u0142o\u017cy\u0107 do garnka, posypa\u0107 i natrze\u0107 sol\u0105. W\u0142o\u017cy\u0107 na 3 godziny do lod\u00f3wki, przykrywaj\u0105c kapust\u0119 czym\u015b ci\u0119\u017ckim, np. talerzykiem doci\u0105\u017conym ci\u0119\u017ckim s\u0142oikiem. Dzi\u0119ki ci\u0119\u017carowi i uciskowi, kapusta wypu\u015bci wi\u0119cej soku.","text":"Kapust\u0119

ProstePesto.pl
Bigos staropolski 400

czerwonym winem, dodaje miód oraz powidła śliwkowe. Wagowo mięsiwa powinno być mniej więcej tyle samo co kapusty, a tej powinniśmy użyć świeżej i kiszonej zarazem, użycie samej kwaszonej kapusty spowoduje, że bigos będzie zbyt kwaśny, warto również przepłukać kwaszoną kapustę przed dodaniem do bigosu. Koniecznie poszukajcie wędzonych śliwek, te suszone ogólnie dostępne nie mają tych walorów smakowych(...)przygotowania: 2 h + 3 h gotowanie 80 g borowików 250  g wędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów z puszki

Słodki Kompromis
Sałatka z zupek chińskich 335

czerwone opakowanie) 1 pierś kurczaka 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duża łyżki oliwy lub oleju szczypta soli 1/4 małej kapusty pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej zrezygnujmy z pora)  4-5 małych ogórków konserwowych(...)duże) 1 łyżka sosu sojowego czarny pieprz  1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku lub 1/2 posiekanej czerwonej papryczki chili 2 łyżki siekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 4 duże łyżki majonezu (u mnie Hellmans Babuni - jest nieco kwaśniejszy niż inne) 1 mały jogurt naturalny sok z połowy limonki 1. Zupki chińskie lekko pokruszyć (nie otwierając opakowania

Kuchnia Prezydentowej
Tradycyjnie- Gołąbki 388

postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu

Zapiski Młodej Żony
BIGOS WIGILIJNY 209

kolejnej upiec paszteciki . SKŁADNIKI / 8-10 PORCJI 1 kg kiszonej kapusty 600 g świeżej białej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 50 g masła 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 jabłko 3 łyżki powideł śliwkowych 20 suszonych śliwek 40 g suszonych grzybów 150 ml brandy lub czerwonego wina 5 łyżek sosu sojowego 1 l bulionu warzywnego lub wody(...)Kroimy na duże kawałki. Zachowujemy wodę z moczenia. Suszone śliwki kroimy na połówki, zalewamy brandy lub czerwonym winem i również odstawiamy do namoczenia. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Zieloną soczewicę płuczemy na sicie. Białą kapustę drobno szatkujemy, kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki. W dużym szerokim garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy masło

cool and minty
Sałatka z kalafiorem, kapustą pekińską, szczypiorkiem, papryką,ogórkiem i żółtym serem 195

Doskonała, chrupiąca sałatka, którą można się zajadać o każdej porze dnia. Co potrzeba: ½ średniej kapusty pekińskiej, ½ dużego kalafiora, ½ długiego ogórka wężowego, 1 bardzo duża czerwona papryka, 1 pęczek szczypiorku, 200g żółtego sera w kawałku, ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu, 2 czubate łyżki majonezu, sól Wykonanie: Kalafiora dzielimy na większe różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli(...)doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 1 minutę, przekładamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Do większej miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, paprykę pokrojoną drobno, pokrojony drobno szczypiorek, ogórka pokrojonego w cienkie plasterki ze skórą, wystudzonego kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pieprz, 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy. W dużym kubku mieszamy łyżką majonez, żeby był puszysty, dodajemy

Bułka z Chlebem
Kapuśniak z kaszą jaglaną – przepis i film 153

kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS ZUPA KAPUŚNIAK Z KASZĄ JAGLANĄ Składniki zupa kapuśniak z kasza jaglaną: 800g ziemniaków 5 łyżek kaszy jaglanej suchej 1 cebula 3 łyżki oleju 4 marchewki 200-300g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 2 łyżki soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz(...)tarce marchew, przesmażamy wszystko minutę. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Potem zalewamy wodą wszystko (3l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Przygotowujemy kapustę kiszoną: możemy ja posiekać na drobniejsze nitki, nie trzeba jej płukać wcześniej. Na końcu dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy jeszcze 10 min. Finalnie doprawiamy do smaku. Zupę podajemy na talerzu przybraną

Dorota Smakuje
Sałatka z wędzonym kurczakiem 186

Dzięki czemu pojawiają się właściwe proporcje białka do tłuszczu. 2 g białka do 1 g tłuszczu...  Składniki: 1 udko wędzone z kurczaka 1/4 kapusty pekińskiej lub 1/3 zależy od wielkości 1 mała papryka czerwona 1 szkl. fasolki szparagowej 1 nieduży ogórek zielony 1 łyżka koperku 1 łyżka musztardy ostrej 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny 4 łyżki(...)oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę gotujemy na parze (aldente), jak są duże strączki to kroimy na mniejsze. Udko kurczaka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Kapustę pekińską szatkujemy, paprykę, ogórek (ze skórką) kroimy w kostkę. Przekładamy składniki do miski i dokładnie mieszamy. Z musztardy, oliwy, soku z cytryny (dodajemy taką ilość według własnego gustu), przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka z młodej kapusty, suszonych pomidorów i awokado 236

Składniki: 1/4 główki młodej kapusty 130 g pomidorów suszonych w oleju (pół słoiczka) 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwa  (z pomidorów suszonych) 2 ząbki czosnku sól,pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w cienkie paski, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na pół godziny

Qchnia po prostu
Winna kapusta 176

Wszystkiemu winna. Temu, że smaczna. Temu, że zdrowa. I tak ogólnie, bo z dodatkiem wina – bardziej winna być nie może :) Aby kapusta była winna idealnie, potrzebujemy jej głowę – jedną młodą, 4 garście soczewicy czerwonej i pętko suchej kiełbasy (u mnie z indyka). Opcja bez kiełbasy też jest smaczna, ale wtedy dorzucam 2 garści soczewicy więcej. Kilka gałązek(...)koperku doda aromatu. Żeby kapusta była winna, potrzebujemy też wino – białe, wytrawne, kieliszek lub więcej. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku bez tłuszczu. Kapustę szatkujemy i dodajemy do garnka. Gdy kapusta zwiędnie pod wpływem ciepła i lekko zmięknie dodajemy soczewicę. Podlewamy winem i dusimy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany koperek. Jeśli nie używacie kiełbasy

Kucharzyca