Tarta ze szparagami i kozim serem 160wylepić dno formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć, np. ziarnami fasoli. Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne 10min. Farsz: 2 białe szparagi, 200g sera koziego, czerwona cebula, 200g śweżego boczku, 2 jajka, 4 łyżki śmietany18%, 25g orzechów laskowych, 100g startego parmezanu, łyżka przyprawy
Z miłości do słodkości
Sałatka ziemniaczana z fasolką 128teraz. Składniki: 4 duże ziemniaki 150 g żółtej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanego koperku 50 ml oleju rzepakowego 1 łyżka octu 10% sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą „kostkę”. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Fasolę oczyszczamy, gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru (al dente). Kroimy na mniejsze kawałki
R'n'G Kitchen
Chudy barszcz - wersja + 199Powtórka z rozrywki. Ponownie stwierdzam, że warto mieć zachomikowaną paczuszkę suszonych buraczków i fasolę w puszce ( inne rzeczy też - ogólnie warto być ,,chomikiem"). W razie
Buniabaje w kuchni
Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna 283Dziś przedstawiam pomysł na obiad dla bardzo zabieganych, pyszną, meksykańską lazanię z patelni z wołowiną, fasolą i kukurydzą i grubą warstwą ciągnącego się sera, a całość doprawiona aromatycznymi przyprawami i chilli. Wiadomo, czasami brakuje nam czasu na wszystko, jednak warto zebrać się w sobie i przygotować coś samemu w domu. Pracuję na pełny etat i czasami wracam do domu bardzo(...)kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 czerwona papryczka chilli, posiekana (lub więcej jeśli lubisz pikantne dania) 1 opakowanie Knorra naturalnie smaczna Lasagne 500 ml wody 150 ml passaty (opcjonalnie) 200 g fasoli z puszki, odcedzonej i opłukanej 200 g kukurydzy z puszki, odcedzonej sól i pieprz do smaku Składniki
karmelowy
Zupa gulaszowa 140bidi-language:#0400;} Jedna z najczęściej przygotowywanych zup w polskiej kuchni. Tym razem zrobiliśmy wersję bez fasoli. Składniki: 1 łyżka smalcu 2 cebule 500 g mięsa z szynki wieprzowej 2 marchewki 200 g pieczarek 1 papryka pomarańczowa 1 papryka czerwona 4 ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka mielonej słodkiej
R'n'G Kitchen
Kurczak pięciu smaków 218makaronu Chow Mein olej do smażenia Warzywa (zamiennie można użyć gotowej mieszanki warzyw do dań orientalnych): 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 marchew 1/2 pora 2 ząbki czosnku kawałek imbiru – około 2-3 centymetry 1 łyżka posiekanego szczypiorku opcjonalnie: fasola szparagowa, grzyby mun, kiełki fasoli mung Sos: 4-5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub soku
Blog z Apetytem
Wieprzowina po chińsku z ananasem 308oleju sól i pieprz 2 łyżki sezamu Warzywa (można użyć gotowej mieszanki warzyw do dań orientalnych): 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 marchew 1/2 pora 2 ząbki czosnku kawałek imbiru – około 2-3 centymetry 1 łyżka posiekanego szczypiorku opcjonalnie: fasola szparagowa, grzyby mun, kiełki fasoli mung Sos: 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub soku
Blog z Apetytem
Zielone puree 192inne witaminy zawarte w warzywach. Bo nie tylko zielony groszek można dodać, może to być także szpinak, fasola, bób i inne kolorowe warzywa bądź w kolorze ziemniaków, np. kalafior. Można tworzyć ziemniaczane tęcze na talerzu – pomarańczowe po dodaniu marchewki, koloru czerwonego wina – po dodaniu buraków, koloru różowego wina – po dodaniu pomidorów czy passaty, żółte – po dodaniu
Zasmakuj Kuchni
Jedzonko do pracy #10 188podgrzewaniem dan. Ale to jeszcze nie w tym tygodniu. Dzis chcialabym pokazac Wam pyszna salatke z fasoli - smaczna, zdrowa i dietetyczna (bez majonezu;)). Polecam! Śniadanie : Serek wiejski z ananasem i curry. Żółta papryka na przekąskę. Lunch : Sałatka fasolowa - fasolka czerwona, fasolka "czarne oczko", ogórki konserwowane, koperek, odrobina soku z cytryny, czerwona cebula, sol, pieprz. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami 201ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a następnie go obciążyć np. fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 180 o C a następnie wyciągnąć obciążenie. Z jasnego ciasta przygotować dekorację: Jabłka: Do części ciasta dodać czerwony barwnik spożywczy, dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki. Ogonki jabłek zrobiłam z goździków. Gruszki: Do następnej części ciasta
Mama Gotuje
Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka 137barszczu tym dominuje smak warzyw, w tym oczywiście czerwonych buraków i lekko kwaśny smak żytniego zakwasu. Smaczne, zdrowe i niepowtarzalne danie. Wypróbujcie koniecznie :) Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Kobylnicy Ruskiej pochodzi z publikacji pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski. Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka Składniki: Zakwas: 1 szklanka mąki żytniej(...)główka kapusty 4 ziemniaki 2 garści fasoli „Jaś” 500 ml śmietany 2 łyżki masła 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej koperek Składniki na zakwas mieszamy w glinianym garnku lub szklanym słoju, wierzch obwiązujemy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni do ukiszenia. W dzień poprzedzający gotowanie barszczu fasolę zalewamy wodą. Kolejnego dnia gotujemy
Trzeci talerz
SAŁATKA NA CIEPŁO Z JAKIEM I BIAŁĄ FASOLĄ 202kukurydza konserwowa, w sezonie użyj świeżej, czerwona cebulka, i zioła w postaci bazylii. PRZEPIS NA 2 PORCJE; - 1 szkl ugotowanej komosy ryżowej (kolorowej) - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - piórka cebuli wedle uznania - bazylia liście - 4 łyżki kukurydzy konserwowej - 1 szklanka ugotowanych prawdziwków (możesz też użyć pieczarek) - 1/2 szklanki ugotowanej fasoli białej - Jaś - 2 jajka Na oliwie
SMYKWKUCHNI
Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska – na co zwrócić uwagę 126którą znajdziemy w: soi i produktach sojowych (w tym tofu), fasoli, grochu, bobie, ciecierzycy, soczewicy, mleku i przetworach mlecznych, jajach, kaszy jaglanej. Produkty spożywcze bogate w witaminę C to między innymi: owoce cytrusowe, czarna porzeczka, kiszone warzywa, kapusta, pietruszka, jarmuż, chrzan, brokuł, kalafior, szpinak, acerola, brukselka, rzepa, żółta i czerwona papryka, kiełki rzeżuchy, ananas i szczypiorek. Poddawanie warzyw(...)wartość standardową (około 75-90 mg). Dobrze zbilansowana dieta roślinna powinna być bogata w żelazo. Dobrym jego źródłem są:. Suszone pomidory, soczewica zielona gotowana, orzechy nerkowca, chleb razowy, fasola biała gotowana, szpinak surowy, nasiona słonecznika, ciecierzyca gotowana, brokuł gotowany, rodzynki, pistacje. Dzienne zapotrzebowanie różni się wśród mężczyzn (10mg) i kobiet (18mg). Aby dostarczyć do organizmu, selen powinniśmy sięgnąć po: orzechy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BURGERY Z UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW I FASOLI 211bardziej zwarte będą burgery. Kotleciki nie muszą być podawane w bułce, można je serwować np. z mizerią lub marchewką z groszkiem. SKŁADNIKI / 6 BURGERÓW 1 puszka białej fasoli (400 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 średnie ziemniaki lub 1 szklanka puree ziemniaczanego (np. z poprzedniego dnia) 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przyprawy: 1 łyżeczka curry(...)łyżek ketchupu DODATKOWO 6 BUŁEK DO BURGERÓW 6 plastrów pomidora 6 cienkich plastrów czerwonej cebuli WYKONANIE BURGERY :Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, aż wbity widelec lekko zanurzy się w miąższu. Odcedzamy, rozgniatamy na gładkie puree, dokładnie studzimy. Fasolę odsączamy na sitku, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Na patelni
cool and minty