wegańską. To świetna opcja zarówno na ciepłą kolację, jak i lekki obiad. Sałatka z rukolą i fasolą jest bogata w białko roślinne i bardzo sycąca. puszka białej fasoli 3 małe czerwone cebulki pół słoiczka czarnych oliwek pół łyżeczki soli pieprz 50 g rukoli Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oliwki kroimy w plasterki. Fasolę odsączamy z zalewy
Dieta bez mlekawarzywami doskonale im pasowało. Składniki na sałatkę śledziową po wiedeńsku 250 g filetów śledziowych a’la Matjas 3 małe ziemniaki 1 mała marchewka 1 mała czerwona cebula 1 / 2 puszki białej fasoli 1 jabłko 1 gruszka 2 jajka 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śledzie wypłukać, a jeśli są słone, namaczać
niecodziennikparyszybką zupę fasolową. Zrobiłam ją z fasoli nieugotowany i zamrożonej. Dodałam batata, po prostu go uwielbiam. Zupa jest lekka bo na piersi z kurczaka. Syta, rozgrzewająca. 2 bataty 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera por biała część 1 cebula 1 pierś z kurczaka 40 dkg ugotowanej fasoli 1 papryka czerwona 400 ml pomidorów z puszki sól, pieprz(...)kolorowy 1 łyżeczka papryki wędzonej papryczka chili natka pietruszki olej rzepakowy 1/2 łyżeczki kurkumy Do zupy wykorzystałam fasole którą ugotowałam kiedyś i zamroziłam. Zaoszczędziło mi to czas przygotowania zupy. Warzywa obieram. Batata, paprykę, seler kroję w kostkę. Por i cebulę kroję drobno. Marchew kroję w talarki. Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oliwy, papryczkę
wesoła kuchniafasolkę po bretońsku, w trochę odmienionej wersji. A że czasu czasami nam brakuje to w wersji błyskawicznej, korzystając z fasolki w puszce. Składniki: na dwie osoby puszka fasoli białej lub czerwonej puszka pomidorów 100 g koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek 100 g chudej kiełbasy majeranek i tymianek Przygotowanie: na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę dodać(...)fasolę, pomidory i koncentrat i przyprawy - dusić pod przykryciem ok 15 min na talerzu można podsypać również natką pietruszki Zajadać z kromką pełnoziarnistego chleba Smacznego
Gotowanie z pasjąfasoli Mamut 2 czerwone papryki 2 czerwone cebule mały przecier pomidorowy 2 łyżeczki łagodnej pasty paprykowej 2 łyżeczki czubrycy zielonej 0,5 łyżeczki cząbru 5 kropel tabasco 3 łyżki suszonych warzyw pieprz, sól Fasole gotujemy na pół twardo, odcedzamy i kroimy na 3-4 cm części. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w paski. Podsmażamy na patelni
Humanistka w kuchnitych rzeczy! to wege sałatka z dzikim ryżem i fasolą pinto :) Odświeżona wersja tzw. ostrej sałatki :) Sałatka z ananasem, porem, fasola i dzikim ryżem puszka fasoli pinto 1 czerwona papryka 1 por 1 puszka ananasa 120 g sera żółtego + 1/2 łyżeczki ostrej papryki 80 g majonezu 1 torebka ryżu (mieszanka białego z dzikim) Ryz gotujemy i studzimy. Fasolę odcedzamy
Dzieje kuchennej Wiewióryzupy z zielonej soczewicy czy grochowej w nowym wydaniu . Warzywne chili Składniki: 1 puszka 400 g fasolki czarne oczko 200 g suchej fasoli Jaś 1 czerwona papryka 500 ml przecieru pomidorowego z kartonu 1 mała papryczka chili 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka(...)kuminu sól olej do smażenia Wykonanie: Fasolę Jaś namaczamy na noc w zimnej wodzie, rano wodę odcedzamy, wlewamy świeżą i gotujemy fasolę do miękkości. Następnie fasolę odcedzamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować chili, dorzucamy do niej fasolę czarne oczko, przecier pomidorowy i pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili
Kulinarne przygody GatityTaki ostrobok na przykład bardziej kojarzy mi się z matematyką niż czymś smacznym. A tu taka niespodzianka :) SAŁATKA Z WĘDZONYM OSTROBOKIEM Składniki: - 1 wędzony ostrobok - 1 puszka fasoli białej - 1 czerwona cebula - 4 ogórki korniszony - 2 papryczki pepperoni - 1 łyżka kaparów - 6 jajek - majonez - pieprz - sól Przygotowanie: Rybę obieramy ze skóry, usuwamy z niej ości i rozdrabniamy(...)kawałki. Płuczemy fasolę. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy. Wszystko dodajemy do ryby. Na koniec dorzucamy pokrojone jajka i kapary. Dodajemy majonez i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuSkładniki: Puszka fasoli białej lub czerwonej Puszka kukurydzy Kawałek żółtego sera 3 jajka 1 cebula Natka pietruszki 1 Papryka żółta lub czerwona Majonez Sól i pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Należy również ugotować brokuły. Następnie pokroić w kostkę ser żółty, paprykę, brokuły, cebulę i jajka. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, fasolę
The Sweet Damseltworząc smaczną, niebanalną sałatkę. Może w najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam :) Przepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”. Składniki: kilka śledzi w occie 1 puszka czerwonej lub białej fasoli 1 kwaśne jabłko (jeśli nie macie słodkie jabłka dodatkowo dodajcie sok z ćwiartki cytryny) 1 cebula 2 łyżki kaparów 1 łyżka miodowej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego
Trzeci talerzPrzepis pochodzi z książki "Zupy siostry Marii" wyd. Martel Składniki 400 g łopatki wieprzowej 100 g drobnej fasoli 4-5 czerwonych buraków 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku włoszczyzna 4-5 ziemniaków 4-5 świeżych pomidorów lub pomidory bez skóry z puszki 150 g kapusty (najlepiej włoskiej) kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 1 liść laurowy sól do smaku(...)Sposób Fasole opłukać i moczyć w zimnej wodzie kilka godzin. Następnie ugotować i osolić gdy będzie już miękka. Buraki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Mięso umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać zimna wodą i gotować na średnim ogniu. Dodać cebulę, ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz. Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do mięsa. Gotować, aż mięso
Kuchenne aromatySkładniki: 200 g fasoli mung 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz świeżo mielony ciasto 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 kostka margaryny palmy 4 dag drożdży 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli pieprz do smaku 2 łyżka gęstej śmietany(...)Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą odstawiamy na całą noc aby napęczniała. Na drugi dzień wylewamy wodę, zalewamy fasolę świeżą wodą i gotujemy. Ugotowaną fasolę lekko rozgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy do fasoli oraz posiekany drobniutko czosnek, przyprawiamy tymiankiem, papryką wędzoną, solą oraz pieprzem świeżo mielonym, przyprawioną fasoli odstawiamy aby nabrał smaku. Z podgrzanego mleka, drożdży
kgwjanczewozdrową żywnością. Fasolę czarną (paczka o wadze 400 g) zamoczyliśmy na 30 minut. Nie ma potrzeby moczyć jej dłużej, to nie nasz polski jasiek:-). Poza fasolą potrzebujemy: - 1 czerwoną paprykę - garść świeżej kolendry - 2 czerwone małe cebule - koncentrat pomidorowy - olej - kumin - 2 kostki rosołowe - liście laurowe - 2 ząbki czosnki - kawałek kiełbasy i boczku (wielkość kawałka zależy(...)Paprykę, cebule, czosnek i kolendrę miksujemy razem na papkę. Bierzemy duży garnek i rozgrzewamy olej. Dodajemy najpierw skrojone kawałki boczku i podsmażamy, tak aby tłuszcz się wytopił. Następnie dodajemy fasolę i mieszamy. Nie dodajemy jeszcze wody. Fasola musi się "przeżreć" z roztopionym tłuszczem. Następnie dodajemy zmiksowaną papkę z warzyw, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę kuminu, 2 kostki rosołowe, garść liści
Smaki Brazyliiinternet i znalazłam ten oto przepis , który stanowił moją bazę; ) Składniki: 50dkg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej samemu zmielić pierś z kurczaka czy indyka) 4 łyżeczki puree z fasoli 0,5 czerwonej papryki 1 spora cebula 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu białego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego puree z jednej małej marchewki puree z jednej pietruszki (korzenia) PORCJA = CAŁOŚĆ Sposób przygotowania: Mięso mieszamy z jajkami, koncentratem, puree z fasoli, marchewki i pietruszki oraz przyprawami cebulkę i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i mieszamy tak przygotowaną masę przekładamy do formy/naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową pieczemy w temp. 170 stopni przez 45-50 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejna wersja barszczu ukraińskiego. Tym razem z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. Pycha. Składniki: 200 g suchej fasoli „Jaś” 4 czerwone buraczki pętko kiełbasy jałowcowej garść suszonych prawdziwków listki laurowe ziele angielskie 3 ząbki czosnku sól pieprz cukier pomidory w puszce krojone koncentrat pomidorowy mała kapusta(...)ziemniaki 3 marchewki 1 średnia pietruszka pół pora kawałek selera mały pęczek koperku 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki majeranku Przygotowanie: Fasolę zalałem zimną wodą, odstawiłem na noc. Na drugi dzień ugotowałem ją w osolonej wodzie , aż była miękka ( z listkiem laurowym i zielem angielskim ). Suszone prawdziwki ugotowałem w lekko osolonej wodzie
R'n'G Kitchen