Chyba zauważyliście, że jestem wprost uzależniona od serników, uwielbiam je w każdej postaci i ciągle poddaję eksperymentom. Tym razem zapraszam na czekoladowy, a właściwie kakaowy sernik z karmelizowaną pomarańczą. Niebo w gębie, nie wierzycie? Przekonajcie się o tym sami :D Składniki: 1 kg twarogu na sernik 1,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu 1 łyża mąki pszennej 2 łyżki(...)ucieram przez chwilę do połączenia składników. Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaję porcjami do masy żółtkowej. Dokładnie wymieszam i na końcu dodaję przesianą mąkę pszenną z kakao. Wymieszam, odstawiam. Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą. Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia
Ciasteczkowy Potwórmasła- 1 jajko- 4 łyżki cukru pudru- 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa- 1 kg sera białego- 2 i 1/3 szklanki cukru pudru- 150 g masła- 150 g margaryny- 50 g kaszy manny- 50 g rodzynków- 10 jajek- skórka z jednej pomarańczy- sok z połówki cytrynypolewa czekoladowa- 2 łyżki cukru pudru- 2 łyżki wody- 2 łyżki kakao- 1 łyżeczka olejuPrzygotowanie(...)ucieramy, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony ser, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną polewą ( wszystkie składniki na polewę mieszamy i zagotowujemy) i odstawiamy
Zainspirowana w kuchnikonsystencji- ucierając, partiami dodawać twaróg, przesianą mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i skórkę pomarańczową- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać w masę serową- gotową masę serową wyłożyć na masę makową, wyrównać- seromak wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni, piec przez 65-75 minut, sprawdzając pod koniec wskazanego czasu, czy jest już gotowy (powinien być ścięty(...)całkowicie ostudzić- seromak schłodzić przez całą noc w lodówce ( u mnie w szczelnym pojemniku spożywczym)Masę makowa można uzupełnić o 100-150g ulubionych bakalii. Seromak bardzo dobrze się kroi, przed podaniem można oprószyć go cukrem pudrem lub udekorować w ulubiony sposób, np. polewą czekoladową
Smakołyki Berenikikokosowy gotowany "tofurniczek" z kremem czekoladowym~ To już trzecia wersja gotowanego wegańskiego "sernika", tym razem - kokosowa. Nie wiem o co chodzi, ostatnio kokosowo się tutaj zrobiło...Przy okazji, note to self - pamiętać o zakupie mąki kokosowej, bo się kończy już... :x Mam jeszcze dobrą wiadomość! Wczoraj zakończyłam praktyki! Czyli tak, następny tydzień mam wolny! ♥♥♥ Aczkolwiek te trzy tygodnie minęły(...)mąki kokosowej ~łyżka wiórków kokosowych ~cukier/stevia do posłodzenia wg. smaku ~2-3 łyżki soku z cytryny Tofu kruszymy widelcem, dodajemy jogurt/mleko, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Masę "serową" zagotowujemy w garnuszku, gdy pojawią się "bąbelki" i masa będzie rzadka zestawiamy garnek z palnika, ciagle mieszając dodajemy rozmieszany budyń i stawiamy garnek ponownie na palnik, gotujemy do zgęstnienia
breakfast of dreamsprzygotowaniu mało skomplikowany a jednocześnie bardzo dobry Składniki: Na spód: 300 gram płatków śniadaniowych czekoladowych 2 pełne łyżki masła Masa: 1 kg sera twarogowego szklanka cukru pudru 6 łyżeczek płaskich żelatyny kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych Masa owocowa: słoik konfitury truskawkowej ewentualnie zmiksowane owoce typu maliny, truskawki lub jagody z dodatkiem żelatyny(...)żelatynę.Ser twarogowy mieszamy z cukrem pudrem...Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody i ostudzoną dodajemy do sera...Markizy rozdrabniamy na mniejsze kawałki i mieszamy razem z masą serową.Przekładamy do tortownicy.Pozostawiamy do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.Posypujemy pokruszonymi markizami
NaKońcuJęzykaPo małej przerwie powoli wracam do blogowania... Na początek mam dla Was przepis na pyszne łaciate ciasto, zapewne przez wielu z Was dobrze znane:) Podaję przepis
Z miłości do słodkościTargami i straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i maliny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem. Po przepysznym Czekoladowym cieście z masą grysikową i owocami przyszedł czas na sernik na zimno. Delikatny, niezwykle puszysty i wypełniony obficie borówkami, które fantastycznie komponują się z delikatnym smakiem sera. Taki sernik na zimno(...)biały miksujemy z cukrem pudrem , dodajemy przestudzone ( lekko teżejące ) galaretki, miksujemy, dodajemy 3/4 borówek i wszystko razem ręcznie mieszamy. Tortownicę wykładamy biszkoptami ( jeden zachodzi na bok drugiego ) , zalewamy masą serową. Górę obficie posypujemy resztą borówek oraz porzeczkami. Wkładamy do lodówki. Smacznego
Ostra na SłodkoWiem, wiem...zaniedbałam ostatnio akcję "Czekoladowa niedziela", ale jakoś wzięłam się za pieczenie z bardziej sezonowymi produktami - jabłkami, dynią etc. Czekoladowy deficyt uzupełniam w mroźne wieczory ;) Ostatnio naszła mnie ochota na dyniowy sernik. Widziałam go już na wielu blogach i za każdym razem zachwycał mnie kolorem! W końcu mam swój! :) Już Wam pisałam, że dynia i czekolada to świetne połączenie(...)Dodajemy żółtka, cukier, przesiewamy mąkę i kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni, gęstego i suchego – najlepsze będzie z dyni hokkaido ~1 - 1 1/2 szklanki cukru (w zależności
chili & sugarSernikiem tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje.Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość!Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy.Polecam!SKŁADNIKI(...)rondelka , gotujemy , studzimy.Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i proszek do pieczenia.Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( ok. 1,4 zostawiamy ).Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i żółtkiem.Dodajemy zmielony ser i budyń , cały czas miksując.Białka ubijamy na sztywno , dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Wylewamy na ciasto serowe
Ostra na Słodkośrednich obrotach) z cukrem i mąką ziemniaczaną, dodawać stopniowo po 1 jajku (za każdym razem miksując ok 10-15 sekund przed wbiciem kolejnego) i na koniec skórkę z cytryny. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Piec przez 15 minut w 175*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec kolejne 30-35 minut (wierzch musi być dobrze ścięty). Całość(...)puder i jeszcze chwilę miksować. Dodać do musu śliwkowego i wymieszać. Upieczone śliwki pokroić na kawałeczki i wymieszać z resztą. Musem posmarować warstwę serową i odstawić do lodówki do stężenia. Udekorować np. rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Inspiracja: Kwestia Smaku
Kto ugości moich gości?pewnością nie tak widowiskowo...Za ogromną motywację i radość wspólnego pieczenia, tudzież schładzania, chciałabym podziękować Maggie, Oli, Siaśce, Lejdi, Martynosi oraz Wojciechowi.Potrójnie czekoladowe rożki sernikoweSkładniki:(na 6 rożków)250 g serka kremowego250 g serka mascarpone110 g cukru1 jajko2 łyżeczki ekstraktu z wanilii430 ml śmietany kremówki (38%)5 listków żelatyny80 g białej czekolady80 g mlecznej(...)kremowy, mascarpone, cukier i jajko zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać kremówkę, zmiksować krótko raz jeszcze. Podzielić masę na trzy części: 250 ml, 375 ml i 500 ml. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Pierwsza warstwa: z białej czekolady.Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Wlać do 250 ml masy serowej, zmiksować.1 i 1/4 listka żelatyny odcisnąć, rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAksamitne, serowe ciasto z chrupiącymi orzechami z dodatkiem orzeźwiającego sosu na bazie mango i pomarańczy to to, co tygryski lubią najbardziej :) Ciasto: 200
sama złodyczłyżki * masa toffi w puszce- 150 g * biszkopty – 4 szt * mleko – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Twaróg miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę kremówkę ubitą na sztywno ze śmietan-fixem. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i rozpuszczoną we wrzątku 1 łyżkę żelatyny – miksujemy. Przygotowaną masę wkładamy(...)szklanek, wygładzamy, w środek wkładamy kieliszki odstawiamy do lodówki na godzinę. . Po godzinie do kieliszków w szklankach wlewamy wrzątek i delikatnie wyciągamy. Masę toffi mieszamy z 2 łyżkami mleka i napełniamy wgłębienia po kieliszkach. Do pozostałej masy serowej dodajemy ziarenka wanilii i rozpuszczoną we wrzątku drugą łyżkę żelatyny – miksujemy. Całość przekładamy do szklanek , wygładzamy, przykrywamy biszkoptami. Odstawiamy
Ostra na Słodkosobie przypomniałam, jeśli chodzi o tradycyjne norweskie jedzenie (łososia nie jadłam, więc...) to jadłam brązowy ser - jest zrobiony z mleka koziego i smakuje jak słona masa krówkowa z serowym posmakiem! Poza serem próbowałam jeszcze norweskich słodkości, mają przepyszną czekoladę! Nawet przywiozłam sobie ją do Polski :) I kupiłam też ciasteczka (drożdżowe? dzisiaj spróbuję i jutro napiszę co to jest dokładnie(...)wersji lakto-free. Gdy danego dnia byliśmy w ośrodku, tj. nie wyjeżdżaliśmy nigdzie było coś w rodzaju podwieczorku "coffee break" na którym było jakieś domowe ciasto, raz gofry, mus czekoladowy itp. Poza tym były też "wieczory kulturalne" kiedy każdy kraj przygotowywał tradycyjne jedzenie na kolację, a następnie była prezentacja multimedialna o danym kraju, a po niej najczęściej można było spróbować
breakfast of dreamsjuż mnie za to nie lubi, ale skoro miałam dużą dynię, to chciałam ją wykorzystać do ostatniego kęsa. Upiekłam więc niby sernik, albo raczej ciasto serowe na bazie dyni. Ciasto to wymyśliłam na poczekaniu, gdy dowiedziałam się, że za godzinę wpadnie do mnie koleżanka. W lodówce była riccotta(...)łyżeczki sody • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • 1/2 szklanki drobnych cukierków czekoladowych – choco chips Wykonanie: • Wymieszać 1/2 szklanki musu z dyni z kwaśną śmietaną. • Wszystkie pozostałe mokre składniki razem wymieszać, dodać suche i cukierki czekoladowe. • Pozostawić 1 łyżkę czekoladek do posypania na wierzchu. • Masę wylać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
To co kocham