Ganasze czekoladowe to rodzaj polewy na ciasto, które powstaje z połączenia czekolady i śmietany. Większości przepisów proporcje składników są podobne. Prawidłowo wykonany ganasze sprawi, iż polewa nie będzie się łamać podczas krojenia. Czy ganasze wykorzystujemy tylko jako polewę? Nie koniecznie, gdyż jak schłodzimy naszą mieszankę, a następnie ubijemy to powstanie nam aksamitny krem do wielu ciast i ciasteczek. Jakie zachowujemy
Ciasta z tradycjami200g czekoladowych ciastek (biszkopty, herbatniki, maślane ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg sera zmielonego ( u mnie wiaderkowy ) 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru 4 jajka 1 op. budyniu śmietankowego (proszek -40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 ml śmietany 22% lub 30% Dodatkowo: 200g daktyli 70 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasteczka rozkruszyć
Malinowa Kawiarenkaniż ciasteczka. Polecam. Sernik toffi na wafelkowym spodzie Składniki: Spód: około 400 g wafelków o smaku toffi 30 g masła Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera ricotta 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 opakowania budyniu krówkowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Wierzch: 100 g czekolady gorzkiej lub polewa czekoladowa Przygotowanie
Mania GotowaniaMazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest
Oryginalny smakrazem sernik czekoladowy z białym musem . Niestety bomba kaloryczna ale przecież to deser więc nie liczymy kalorii :) W smaku choć tyle czekolady wcale nie jest za słodki :) no ale jeden kawałeczek w zupełności zaspokoi nasze pragnienie na słodkości ... Polecam bo walory smakowe i wrażenia wizualne zaskoczą najwybredniejszych gości ;) Składniki na blaszkę 26 cm : Spód : - 210 g ciastek owsianych(...)mamy blaszkę). Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,studzimy. Składniki na masę serową mieszamy do połączenia się składników i powoli dolewamy wystudzoną czekoladę. Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy sernik do piekarnika na blaszkę z wodą ,sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej przez 90 minut , po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Upieczony sernik studzimy przy
Wypieki Renemąki pszennej (ok. 2 szklanki) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli morskiej w płatkach lub drobnoziarnistej (ja użyłam czarnej cypryjskiej soli w płatkach) - lekki posmak soli w kremie czekoladowym i ciastkach to naprawdę zajebiste połączenie, zaufaj mi ;) Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności przygotowuję sobie masło orzechowe, czyli w blenderze miksuję orzeszki ziemne do uzyskania konsystencji masła. Cała czynność(...)wersji i sprawdzić, która będzie dla Was wygodniejsza. Po schłodzeniu ciasta włączyłam piekarnik i ustawiłam na 180 stopni. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam na niej i ciasteczka. I te wycinane i te krojone plastry upiekły się bardzo ładnie zachowując swój kształt. Jakość tych zdjęć pozostawia wiele do życzenia, normalnie było już ciemno, ale musiałam Wam pokazać
Blondynka GotujeBardzo smaczny delikatny deser. Mus wychodzi puszysty i delikatny. Można serwować go podając w małych słoiczkach dodając do tego małe kruche ciasteczko. Wykonanie w thermomix na
Kuchnia PokoleńTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień nie liczy się kalorii Aby tradycji stało się zadość, oprócz zajadania się nieograniczoną ilością pączków, nie
Oryginalny smakMurzynek, który nie wymaga użycia jajek, ani masła. Ciasto rośnie wyłącznie na sodzie reagującej z octem. Do jego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera. Wystarczy – podobnie
Poezja smakuherbatników czekoladowych 60 g roztopionego masła Biała masa serowa: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 30 % lub 36 % 1/2 szkl cukru pudru 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki żelatyny 50 ml wrzącej wody Mus nektarynkowy: około 200 g owoców ( czyli 2 spore, dojrzałe nektarynki) 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny 30 ml wrzącej wody 1. Blaszkę wykładamy folią spożywcza. 2. Ciasteczka rozdrabniamy
Gotowanie...to proste !Kto z Was ma urodziny w sierpniu? U mnie ten miesiąc to prawdziwe zatrzęsienie urodzinowe ;) Moja propozycja to proste babeczki z jagodami, z delikatnym kremem budyniowym
Ciastkozercybardzo czekoladowy chcemy mieć smak. Na koniec dodajemy ubite białka z żółtkami, sodę i dużą szczyptę pieprzu. Całość wyrabiamy dodając śmietanę (tyle, by ciasto nabrało właściwej konsystencji, podobnie jak ciasto na pierogi). Tak przygotowane ciasto musi poleżeć w lodówce ok. tygodnia. Po tym czasie możemy robić pierniczki, które wypiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka trzymamy
MarcinChefkształcie ciasteczek Czekoladę połamać na części i przełożyć do miseczki. Pół szklanki śmietanki kremówki zagotować i natychmiast zalać nią czekoladę. Delikatnie mieszając rozpuścić czekoladę w kremówce. Żółtka utrzeć do białości z cukrem i ciągle ucierając wlewać gorącą czekoladę. Wszystko razem wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałe pół szklanki kremówki ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w czekoladową masę
https:KKuchniaMniamCHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Deserki piankowe z galaretk ą i truskawkami PIEKIELNA KUCHNIA ANETY -Truskawkowa rozkosz, czyli czekoladowa tarta
Grunt to przepis!Pogoda dopisuje, jest słońce jest temperatura...Aż za wysoka, ale po to lato wszak żeby ciepło było ;) Na taką pogodę najlepszym deserem oczywiście serniczek na zimno
Z Majeczką w kuchniJeszcze przed świętami upiekłam duże cytrynowe babeczki. Udekorowałam je kremem cytrynowym na bazie mascarpone i połówkami moreli. Babeczki ułożyłam na łące z żelków obsypanych cukrem i
Czerwień i błękitSą takie dni, że zima wydaje nam się bardziej zimna. Faceci wydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To
zabawa smakiemzawijanie ciasteczek w ilościach hurtowych skutecznie rozpraszało moją uwagę. Niemniej, w pamięci sobie zanotowałam, że coś z chilli trzeba zjeść - w końcu oboje z C. jesteśmy wielkimi fanami tych niepozornych papryczek, które największego giganta potrafią - dosłownie - zwalić z nóg. Ponieważ nie za bardzo miałam czas i energię na pieczenie (gdybym zaplanowała to sobie wcześniej, jak nic upiekłabym ciastka czekoladowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą!Składniki:550 g mąki pszennej250 ml mleka40 g drożdży2 łyżki masła1 jajko4 łyżki cukruDodatkowo:jajko
Kuchnia domowa AniDesernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest
Kraina Miodem Płynącałyżeczki – mąka pszenna – 70 g – mąka kukurydziana – 40 g – sól – 1 szczypta – polewa czekoladowa biała – 100 ml – polewa czekoladowa ciemna – 100 ml – orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Obie mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy(...)przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy ( lekko podsypanej mąką ). Wycinamy kieliszkiem kółka.. Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy i siekamy orzechy. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ciasteczka na kratce i dekorujemy czekoladą i orzechami. Zajadamy po zastygnięciu
Ostra na SłodkoSkładniki na spód:250 g maślanych herbatników czekoladowych150 g masłaSkładniki na masę serową:1 kg sera trzykrotnie mielonego5 jajek1 szklanka cukru6 łyżek mąki pszennej100 ml śmietanki
Emcia Pichci